До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Холод – не тітка: як харчуватися взимку, щоб не переїдати

З настанням холодів бути бадьорим і їсти винятково здорову їжу стає складніше. Але виховати хороші звички без насильства і поспіху, крок за кроком цілком реально, вважає Анастасія Голобородько​.

Позаяк улітку ми більше відпочиваємо, то взимку є більше часу, щоб працювати, в тому числі, над собою і своїм простором. Це гарний час, щоб прибрати домівку від зайвих речей чи придбати нові, а можна навчитися малювати, спробувати новий вид спорту або розібратися раз і назавжди зі звичками щодо їжі. Спробуємо виділити кілька пунктів, які допоможуть провести свята і зиму не на шкоду фігурі і здоров'ю. На прикладах щоденної їжі.

Реклама

Більше зелені

Зручно планувати будь-який прийом їжі "від овочів". До прикладу, у мене на сніданок — тости з цільнозернового хліба, а до них – гуакамоле з авокадо, помідором і зеленню. Або вівсяна каша з песто. На обід — овочевий крем-суп (без вершків) або грибний, а до різотто — порція зеленого листового салату. На вечерю я запечу в духовці 2-3 види овочів, а до них — м'ясо або рибу. Головка листового салату, пачка руколи або шпинату, мангольда завжди є в холодильнику.Додавши до них оливкову олію і сік лимона, жменю горіхів або м'який козячий сир, можна отримати значно легшу страву за традиційний "Цезар", салати на сметанній заправці або важку класику – "Олів'є". А кілька огірків, паличок спаржі, редисок або перців на грилі, спожитих перед прийомом їжі, зроблять вечерю корисною.

Більше корисних жирів

Ранкові каші можна варити на воді або кокосовому молоці, а до звичайних ягід або несолодких фруктів — додати один вид горіха, гарбузове насіння або кунжут. Заправляти їх можна смачною нерафінованою олією. Такі каші дієтологи називають supercharged. Вони заряджені суперфудами — продуктами з підвищеною поживною цінністю. Хороші ненасичені жири мають дуже багато функцій в організмі. Вони важливі для продуктивної роботи мозку, захищають і амортизують внутрішні органи. Крім того, дарують ситість на довгий час. Вони допомагають регулювати рівень цукру в крові, бо уповільнюють швидкість, з якою глюкоза виділяється в кров. Другий варіант сніданку — до омлету або звичайних яєць вибрати слабосолений лосось і авокадо. Будь-які нерафіновані олії, сирі горіхи і насіння, жирна риба — те, що треба.

Вода

Пиття — не механічне вгамування спраги. Здоров'я, міцне тіло, гарне самопочуття і фігура тримаються на кількох фундаментальних стовпах. Один із них — правильне, своєчасне і часте пиття. Річ у тім, що воду ніщо не здатне замінити. Ні свіжовичавлений сік, ні зелений смузі, ні трав'яний чай, ні фільтр-кави чи матча. І без спорту людина щодня втрачає воду через піт, виділення, дихання і шкіру, особливо під час сну. А вода переносить поживні речовини до клітин і виводить із них токсини. Тому важливо пити склянку чи дві чистої води після пробудження і перед кожним прийомом їжі, а також при найменших ознаках спраги. Цього вже буде достатньо.

Прянощі, що зігрівають

Напевно, більшість спецій вже є вдома на полиці. Тож я просто нагадаю про те, як важливо їх використовувати. Взимку це просто — все, що йде в глінтвейн, годиться і для звичайної їжі. Імбир з травами — до риби, мускатний горіх, гвоздика — в ранкові бананові оладки, кориця — разом з чилі до індички. Кардамон — справжній чемпіон і західної, і східної трав'яної медицини. Буде корисний при поганому травленні, загальній млявості чи сонливості, нестачі енергії — частої проблеми сучасного способу життя. Він стимулює циркуляцію крові і в холодну погоду добре розігріває організм зсередини. У смузі і ранкову кашу.

Гарний приклад

Можна спробувати приходити в гості не з еклерами, а з манго і пачкою горіхів кеш'ю. Фрукти і горіхи — теж десерт. І цілком самодостатній. Їх добре поєднувати з вином. До обіду в гості можна прихопити козячий сир і пачку зелені чи авокадо. Це гарний приклад, і він заразливий.

Прогулянка

Після будь-якого прийому їжі, перегляду фільму, з друзями, з дітьми завжди є вибір: залягти на диван чи піти погуляти. Поки хрумтить під ногами білий сніг і рожевіють щоки від морозу, поки повітря кристально чисте, не запорошене, не задушливе, навіть 15-хвилинна прогулянка піде на користь.

Всі пункти, здавалося б, неважкі, але ми вміло можемо їх відкласти. А можемо закохатися в цю ідею і втілити в життя. Звичайна хімія організму, помножена на підбадьорливе зимове повітря.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.