До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

5 поширених міфів про вплив фітнесу на жіноче тіло

Протеїнові шейки і силові навантаження не зроблять вас важчими. Ці та інші міфи про жіночий фітнес розвінчуємо в матеріалі.

Photo: © Shutterstock
Міф 1: Силові тренування збільшують масу тіла

За даними медичних експертів, чоловічий організм виробляє в 14-20 разів більше тестостерону, ніж жіночий. Таким чином, м'язова маса у жінок не може нарощуватися з тією ж швидкістю, що і у чоловіків, якщо вони не вживають стероїди чи інші препарати, що підвищують вироблення тестостерону, — і навіть у такому випадку це не так просто. "Ми не маємо тих гормонів, що мають чоловіки, тому не треба турбуватися про набирання ваги", — говорить експертка в галузі фітнесу Сумайя Далміа. Вона також підкреслює важливість силових тренувань для жінок. "З віком і зниженням рівня естрогену ми не лише втрачаємо м'язову масу, але і стикаємося з дегенерацією кісток. Силові тренування з додатковою вагою від п'яти до семи кілограмів необхідні для підтримання щільності кісток ", — говорить вона.

Реклама

Тренер Сохраб Хушрушахі, що спеціалізується на жіночому фітнесі, однозначно додає: сила всередині, а худоба на поверхні. "Цей міф безумовно створений чоловіками, які не впевнені в собі через те, що жінки стають кращими і сильнішими за них. Жінки обов'язково потребують силових тренувань". На щастя, тоді як чоловіки традиційно домінували на силовій арені, зараз дедалі більше жінок займаються спортом і на практиці знають про переваги роботи з залізом.

Міф 2: Кардіо — найкращий спосіб схуднути

"Я помітив, що, принаймні, для більшості жінок відповіддю на їхні проблеми із зайвою вагою є біг або будь-яка інша форма кардіо, без фактичної оцінки того, чи допомагає їм це насправді", — говорить Хушрушахі. За словами Далміа, ідеальний режим тренувань має включати в себе два дні сталого кардіо, два дні силових навантажень і два дні йоги або пілатесу. "Вам треба шокувати своє тіло різним навантаженням. Коли ваше тіло адаптується до одного конкретного типу вправ, то будь-які зусилля не дадуть результату", — додає вона.

Міф 3: Вуглеводи — вороги, а багато білка — шкідливо

За словами Хушрушахі, вуглеводи — це що завгодно, тільки не вороги. "Правильні види вуглеводів — фрукти, овочі, просо і всі свіжі місцеві продукти, необхідні, адже вони підживлюють організм потрібною кількістю глюкози. Абсолютно точно не потрібно боятися вуглеводів, якщо тільки ви не переборщуєте з піцою чи чимось подібним", — говорить він.

Надмірне вживання чого-небудь може бути шкідливим, але жінки, за словами Далміа, майже завжди відчувають нестачу денної норми білка. "Нам потрібен один грам білка на кожен кілограм ваги тіла. Таким чином, в середньому нам необхідно вживати мінімум 50-60 грамів білка на день, чого важко досягти, якщо ви неусвідомлено дотримуєтеся раціону. Можливо, вам доведеться покладатися на протеїновий коктейль, щоб заповнити дефіцит, особливо в дні тренувань, коли вам потрібно трохи більше, і це абсолютно нормально. Це жодним чином вам не зашкодить. Фактично, це допоможе наростити м'язи і легше перенести процес відновлення після тренування", — говорить Далміа.

Міф 4: Цифра на вагах — істинний маркер успіху

Слід визнати, що це одна з нав'язливих ідей, якої складно позбутися, і Хушрушахі підтверджує, що це одна з найбільших проблем, з якими йому доводилося стикатися зі своїми клієнтками. "Їхнє щастя і ступінь впевненості пов'язані з цифрою на вагах, хоча насправді ваги повинні бути останнім місцем для перевірки результату, — пояснює він. — Якщо ви пізно повечеряли або випили зайву склянку води, або у вас просто стрес і ви відчуваєте здуття живота, то у вас неодмінно додадуться кілька кілограмів, але вони будуть з вами тимчасово".

Обидва експерти вважають, що основну увагу слід приділяти втраті жиру і сантиметрів, збільшенню сили й енергії, а також самопочуттю і зовнішньому вигляду. "Коли ви набираєте м'язову масу, іноді ви можете набирати ту вагу, але ви втрачаєте жир, і це, зрештою, те, до чого ви повинні прагнути як за станом здоров'я, так і для досягнення цільового ваги", говорить Далміа.

Міф 5: Потрібно тренуватися годинами, щоб побачити результат

Через пандемію межа робота-дім стає дедалі розмитішою, а від походів у тренажерні зали багатьох утримує почуття самозбереження, тому довгі години тренувань поки що не видаються можливими. І зрозумійте, це добре. За словами Далміа, вам не потрібно тренуватися годину на день, щоб побачити результати. "Ефективніші короткі, цілеспрямовані щоденні тренування тривалістю 20-30 хвилин. Головне бути послідовним, тому оберіть тренування, яке вам подобається і яке ви будете виконувати щодня, не відволікаючись, і яке щоразу буде кидати вам виклик".

Текст: Sheree Gomes Gupta

За матеріалами vogue.in

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.