До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Практика йоги як найліпший спосіб турботи про себе

Заняття йогою називають практикою, інструкторів — наставниками, а метою занять є духовне очищення. У йоги є безліч течій і трактувань, але факт того, що вона творить дива, є фактом. І ось тому підтвердження.

занятия йогой дома картинкиPhoto: Getty Images
Боротьба зі стресом

Погляд на йогу, як на найліпші ліки проти стресу може видатися досить заїждженим і банальним, але що робити, якщо це правда? У Гарвардському університеті навіть проводили дослідження, яке засвідчило, що практика йоги сприяє поліпшенню якості сну й допомагає в разі безсоння. До того ж йога — це чи не єдиний різновид фізичного навантаження, який без побоювань можуть практикувати літні люди. "Напруга й розслаблення м’язів під час йоги та усвідомлення фізичних відчуттів допомагає нам розслабитися", — розповів фізіотерапевт та інструктор медитації Джеймі Циммерман американському онлайн-виданню Shape.

Реклама

как бороться со стрессом эффективно

Photo: Getty Images
Карма-йога

У цьому місці можуть здивуватися ті, хто не знав, що йога не обмежується асанами й медитаціями. Карма-йога — це один з основних різновидів йоги, який стосується філософії індуїзму. З огляду на релігійні засади появи практики йоги, карма-йога є одним з найяскравіших прикладів поклоніння вищому благу. Але в сучасних реаліях, коли всі одержимі своїм здоров’ям, щастям і щодня стають адептами велнесу, карма-йога є всього лише проявом духовності в повсякденних справах, не маючи водночас на меті потішити власне самолюбство. Крім того, мільйони практиків у всьому світі ставляться до цього різновиду йоги з усією серйозністю й повагою, вважаючи, що свідома практика й відмова від власного его допоможуть їм возз’єднатися зі світом, звільнивши дух. Не знаємо як з буквальним звільненням духу, але терапевтичний ефект є.

Найвпливовіший спосіб практикувати карма-йогу — під час домашніх справ (чи то миття посуду, чи то допомоги близькій людині). І тут головне просто почати й довести справу до кінця, без жалю до себе й очікування на похвалу. І, так, це складно.

йога вдвоем занятияPhoto: Getty Images
Тут і зараз

Наріжною частиною йоги є медитації. До слова, фізичний прояв йоги, коли ми виконуємо асани, теж медитація. Важливу роль у практиці має дихання. Йому присвячені цілі курси, згадайте тільки застосунки Headspace або Meditopia, де інструктор контролює кожен наш вдих і видих. Але якщо говорити про медитацію в класичному її прояві — спостереження за своїм диханням навсидячки або навлежачки, то головна мета практики полягає в зосередженні на теперішній миті й звільненні від нав’язливих думок і переживань. Ще один спосіб боротьби зі стресом і турботи про себе.

как справиться со стрессом самостоятельноPhoto: Getty Images
Асани

Попри всі філософські вчення, ми звикли до тієї йоги, яку викладають у фітнес-клубах. Для когось це данина тренду, а хтось бачить у практиці найкомфортніший для себе різновид фізичного навантаження. Хочеться зазначити, що кожен підхід має право на існування, але все ж про джерела цілої культури потрібно знати. "Я думаю, що і викладачам, і практикам потрібно знати трохи більше про те, що ж вони практикують", — говорить Ліза Міраккі онлайн-виданню Quartz, професор філософії в Університеті Пенсильванії й викладачка семінару "Йога і філософія".

занятия йогой в студииPhoto: Getty Images

Почати можна з азів. Наприклад, кожна асана в йозі має особливе значення. Поза воїна розкриває одну чакру, а всім відома "собака мордою вниз" зовсім іншу. Асани — це не тільки про фізичне навантаження й вдосконалення розтягання, але й про розкриття потенціалу, значущого далеко за межами фізичних можливостей. Тому практикуючи йогу й правильно підбираючи асани, можна не просто навчитися стояти в містку, а й виховати в собі стійкість, розкрити творчий потенціал і багато іншого.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.