До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Що таке кортизоловий живіт та що з ним робити

Стабільно висока кількість стресу в нашому житті спричиняє безліч проблем. Кортизоловий живіт — лише одна з них, але особливо докучлива. Що треба знати про це явище та як з ним впоратися, розповідають ендокринологиня, дієтологиня Євгенія Рогальська, йога-тренерка Яна Бородіна, відома під ніком Scorpioprincesse, та національна тренерка Starlit, косметологиня Анна Степко

Напевно, один з найзнаменитіших мемів, пов'язаних з боротьбою з животиком, — це моделювальні труси Бріджит Джонс. Ми не впевнені, що її живіт мав саме кортизолове походження, адже іноді живіт — це просто живіт, надлишок жирової тканини в ділянці талії, спричинений банальним переїданням чи особливістю фігури. Втім, що робити, якщо рівень стресу високий, а об'єми ростуть?

Реклама

Як пов'язані кортизол та пухкенький животик?

Євгенія Рогальська: Стабільно високі рівні гормону кортизолу (якщо ви реально дуже часто і сильно нервуєте) провокують накопичення жиру і всередині живота (вісцеральний жир), і ззовні, формуючи так званий рятівний круг. Тому досить часто животик мають навіть стрункі спортсмени.

Коли він помітний, треба розібратись у причинах. Може, це підвищене газоутворення, може, діастаз м'язів після вагітності і пологів, а може просто накопичення жирової тканини.

Анна Степко: Стрес погано впливає не тільки на самопочуття, здоров’я, настрій, красу та молодість, а й на вагу. Під час довготривалого стресу підвищується синтез кортизолу, який ще називають гормоном стресу. Як наслідок підвищується маса тіла, особливо в ділянці живота. Такий животик виникає через те, що жирові клітини в районі живота приблизно в 4 рази чутливіші до рівня кортизолу, ніж жирові клітини в інших частинах тіла. Саме тому ця зона "росте" активно.

Яна Бородіна: Авжеж, будь-які трансформації з тілом можуть виникнути через стрес, адже він впливає на гормональний фон, а гормональний фон – на обмін речовин, тобто на його порушення. Організм починає "відкладати на чорний день", і може зʼявитися живіт.

Як тренерка, я не переслідую тенденцію на худе тіло, я — за здоровʼя і за те, аби люди сприймали себе такими як є, працювали над покращенням себе, над змінами. Адже здоровʼя і краса – це тільки коли ти собою задоволений, а мінус 5 кг іноді взагалі ніяк не допомагають стати щасливою, як в цілому і кубики на пресі.

Чи справді поняття "кортизоловий живіт" виправдане з точки зору ендокринології?

Є.Р.: "Кортизоловий живіт" — це точно не медичний діагноз і не хвороба. Але це досить розповсюджений термін для позначення підвищення кількості жирової тканини на животі через стрес. Пролонгований період нервового виснаження може призводити до субклінічного підвищення гормонів-стресорів, а саме вони провокують таке явище.

Які ще маркери свідчать, що рівень кортизолу зависокий?

Є.Р.: Маркери "неполадок" з кортизолом наступні:

  • підвищена нервозність, тривожність;
  • безсоння;
  • розлади травлення (проноси, закрепи, здуття);
  • набір ваги;
  • набряки;
  • підвищення артеріального тиску;
  • стрії (розтяжки) на шкірі;
  • почервоніння щічок;
  • місяцеподібне, округле обличчя.

Але треба відокремлювати підвищення кортизолу через стрес і хворобу (так званий синдром Кушинга), коли кортизол підвищений аномально. Це різні процеси і тактика долання проблем буде різна.

Що робити у випадках, коли людина в цілому доволі пропорційна, але животик дійсно помітний?

Є.Р.: Насамперед, розібратися в причинах. В залежності від причин розробити тактику — і почати працювати над вирішенням. Іноді допомагають косметологічні процедури.

Які є поради щодо спорту та харчування?

Є.Р.: Кортизол не сумісний з надмірними навантаженнями, тобто будь-які виснажливі тренування зроблять тільки гірше. Все має бути дозовано; організму (особливо жіночому) треба давати час та можливість для відновлення. Щодо харчування скажу одне: що менше стресу викликатиме цей процес, то краще.

Стрес в харчуванні — це коли ви голодні. Голод провокує вироблення кортизолу, це еволюційний процес, який запускає реакцію пошуку їжі. Тому регулярність, стабільність і виключення надлишку простих вуглеводів, молочних продуктів, рафінованих продуктів точно спрацює.

Я.Б.: Якщо говорити про активність, найкраща вправа для живота — регулярність системи та правильне дихання. Ніколи не забувайте, що саме дихання є диригентом всіх систем і стабілізує обмін речовин саме воно.

Чи допомагають поради "Зберігайте спокій"?

Є.Р.: Я завжди посміхаюся, коли кажуть, що треба менше нервувати. — Як це зробити, чомусь не зазначається. "Менше нервуй" — це як приказка "купи слона" з дитинства — безглуздо та неможливо. Ми навряд чи можемо впливати на кількість подразнювальних факторів ззовні, але питання стресостійкості організму — в наших руках. Це і психотерапія, і медитації, і підтримка гормонів, і ментального стану. Коли все на своєму місці, то здоров'я краще.

Як же врешті долати кортизоловий живіт?

А.С.: Кортизоловий живіт прибрали не так легко. Тут не допоможе дієта, важливий тільки комплексний підхід:

1. Прибираємо чинники стресу

2. Дотримуємося правильного харчування та режиму сну

3. Додаємо помірні фізичні навантаження або прогулянки

4. Додаємо безпечні апаратні методики

Які салонні процедури дійсно ефективні?

А.С. : Emerald Laser — найдієвіший та найбезпечніший варіант локальної боротьби з зайвим жиром. Це неінвазивний низькоінтенсивний лазер, що випромінює 10 променів зеленого кольору довжиною 532 нм для впливу на гіпертрофовані адипоцити (жирові клітини). Процедура емульгує жирову тканину і вивільняє надлишок жирових відкладень в міжклітинний простір. Далі жир виводиться з організму шляхом природного процесу детоксикації через лімфатичну систему. Emerald не знищує жирові клітини, а зменшує їх в розмірах.

Зелений лазер Emerald показує найкращі результати у зменшенні об’ємів тіла з усіх схвалених FDA пристроїв на ринку.

Безконтактна процедура займає півгодини, не завдає дискомфорту. Радять проходити курсом з 6-10 процедур, поєднувати з питним режимом та правильним харчуванням.

Яка фізична вправа найефективніше працює на плаский живіт?

Я.Б.: Класна вправа в йозі (окремо уточнюю: ранкова, — адже її краще робити на голодний шлунок) — наулі або Удіяна бандха.

Це затримка дихання на видиху, повне спустошення себе від зайвого кисню з ефектом вакууму. Такий собі вдих без вдиху – маніпуляція з черевними органами. Її можна робити животом або задіяти самомасаж за допомогою рук, на затримці дихання. Найкраще подивитися, як це працює. У себе на YouTube та Patreon я детально навчаю цій техніці.

Качати прес, стояти в планці, бігати — це теж дуже круто, корисно та правильно! Спробуйте полюбити рух, зрозуміти його і домовитися із собою, що це єдиний варіант жити якісніше, віднайти здоровʼя та молодість. І ви побачите, що ваше тіло і ставлення до себе змінюватиметься.

Намасте!

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.