До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Як правильно виходити з карантину: український лікар — про життя після пандемії

Карантинні заходи слабшають, але небезпека заразитися не зникає. Про те, як налагодити "мирне життя" після виходу з карантину, розповідає Федір Лапій, доцент кафедри інфекційних захворювань національної медичної академії ім. П. Л. Шупика.

Реклама
Як поводитися в громадських місцях, щоб звести до мінімуму ризик зараження?

Відвідувачам салонів краси та СПА-зон потрібно:

  • тримати дистанцію (1,5—2 метри й більше);

  • мити руки з милом або обробляти антисептиком;

  • носити медичні маски, тому що перебування у вищеназваних установах передбачає тісні контакти.

Працівникам салонів краси важливо:

  • носити маски або респіратори без клапана видиху;

  • користуватися захисними окулярами;

  • регулярно прибирати.

Як записуватися на планові огляди? Які ризики серйозніші — пропустити якесь захворювання чи заразитися COVID-19?

Будь-які відвідування амбулаторій або салонів краси мають бути попередньо узгоджені. Це потрібно, щоб уникнути черг і скупчень. Адміністрація закладу має це контролювати. Пускати своє здоров’я на самоплив не можна. Якщо відчуваєте потребу, то обов’язково запишіться до лікаря. Водночас особливу увагу надайте тому, щоб дотримати всіх захисних заходів.

Як поводитися в літаку, ресторані й open space?

По-перше, потрібно дотримувати дистанції: між робочими місцями, у чергах, залах очікування. По-друге, стежити за гігієною рук і носити маски або респіратори.

Після того, як відновляться польоти, потрібно буде суворо дотримувати правил особистої гігієни й обов’язково носити респіратори. З огляду на нинішні правила, дистанція між пасажирами має бути у два крісла.

Варто мінімізувати роботу в офісі й перебування в людних місцях. Послаблення карантину ще не означає, що вірус відступив. Якщо вам все-таки потрібно бути присутніми у місцях скупчення людей, стежте за відстанню; за тим, щоб приміщення добре провітрювали, дезінфікували. Ну і, звісно ж, не забувайте про респіратори й рукавички або про регулярну дезінфекцію рук, гаджетів і речей, з якими часто контактуєте.

У яких ситуаціях потрібно й далі носити маски?

Потрібне раціональне використання масок. Ризику майже немає на відкритому просторі, на вулиці. Маски обов’язкові в громадському транспорті, у закритих приміщеннях, бібліотеках.

Чи захищають пластикові перегороди від поширення вірусу?

Загалом, так. Тому що вірус передається повітряно-крапельним способом. Пластикова перегорода — це механічна перешкода, яка захищає людей по той бік.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.