До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Чи й далі ми орендуватимемо одяг після епідемії Covid-19

Оскільки весілля тимчасово скасовані чи перенесені, а відпустка видається нездійсненною мрією, ринок прокату одягу переживає різке падіння з початку пандемії. Але чи змінить коронавірус і нові правила особистої безпеки наше ставлення до обміну одягом?

До початку пандемії оренда одягу вважалася основним рішенням проти руйнівної культури одноразового використання, але тепер багато хто з нас опинився в пастці. Замість того, щоб купувати нову сукню до весілля або свята, раніше ми могли орендувати її (у такий спосіб запобігаючи її потраплянню на звалище після події). Ринок оренди одягу також почав змінювати й ринок "швидкої моди". H&M і Ganni були одними з перших ритейлерів, які запропонували покупцям модель оренди ще 2019 року, тоді як упродовж минулого року кілька нових платформ, включно з Hurr Collective і My Wcase HQ, запустили свої pop-up точки в універмагах.

Реклама

Giambattista Valli, весна-лето 2020. Фото: Jamie Stoker
Giambattista Valli, весна-лето 2020. Фото: Jamie Stoker

Але тепер, коли весілля припинені, а відпустка видається нездійсненною мрією, перспективне майбутнє прокату має вигляд далеко не такий безхмарний. У США Rent the Runway, лідер у сфері прокату модного одягу, вже оголосили про звільнення, тимчасове скорочення зарплат і відпустку персоналу власним коштом у відповідь на пандемію. "Через пандемію Covid-19 обсяг продажу RTR набагато скоротився", — ідеться в повідомленні компанії у Twitter. "Тому нам довелося ухвалити складні рішення для підтримки бізнесу через скорочення витрат в усіх напрямах".

Немає подій? Немає оренди

Безумовно, Rent the Runway не єдина компанія з прокату, яка стикнулася з проблемами внаслідок пандемії. Різке скорочення кількості орендаторів торкнулося й інших платформ, зокрема й британського сайту Hurr Collective. "Сторона попиту, безумовно, постраждала з тієї простої причини, що в людей немає заходів, на які можна було б піти", — каже співзасновниця й генеральна директорка Вікторія Преу.

Тоді як деякі сайти заохочують людей і далі орендувати речі для онлайн-зустрічей у Zoom, обсяг їхнього продажу не дотягує до колишнього рівня з огляду на ціни на одяг. "Багато речей все ще досить дорогі, навіть якщо ви берете їх в оренду, але ж основна ідея полягає в тому, щоб відвідати в них захід", — каже Чана Барам, старший аналітик з роздрібного продажу в дослідницькій фірмі Mintel. "Так навіщо комусь орендувати одяг прямо тепер?"

Секция автоматической сортировки Dream Fulfillment Center в Rent the Runway. Секокус, штат Нью-Джерси, США. 11 сентября, 2019. Фото: REUTERS/Andrew Kelly
Секция автоматической сортировки Dream Fulfillment Center в Rent the Runway. Секокус, штат Нью-Джерси, США. 11 сентября, 2019. Фото: REUTERS/Andrew Kelly

Проблема гігієни

Гігієна також є ще однією серйозною проблемою в умовах нинішньої пандемії. Хоча нині достеменно невідомо, яка температура вбиває коронавірус, центри з контролю й профілактики захворювань США заявляють, що віруси грипу гинуть за температури вище ніж 75 ° C. Вони рекомендують прати одяг за найвищої підхожої температури.

Попри наявність у rent-крамницях строгих санітарних протоколів, часто клієнти просто бояться брати одяг в оренду. "На гігієнічний чинник дійсно потрібно зважати, — коментує Барам. — На сайтах має бути дуже чітке пояснення для покупців, чому це не проблема".

Fendi, осень-зима 2020/2021. Фото: Jamie Stoker
Fendi, осень-зима 2020/2021. Фото: Jamie Stoker

Довгочасне майбутнє оренди

Хоч ринок оренди дуже постраждав під час міжнародного карантину, вже є позитивні ознаки того, що ця сфера відновлюється. В YCloset у Китаї кількість людей, які беруть одяг напрокат, збільшився відтоді, як наприкінці березня карантинний режим був послаблений.

Є надія, що оренда стане популярнішою після пандемії, особливо тому, що вона може стати додатковим джерелом доходу для деяких користувачів. Hurr Collective вже почали закликати людей розміщувати свій одяг в Інтернеті з огляду на те, що багато хто з нас тепер розбирає мотлох у гардеробі. "У людей тепер є час для детоксикації своїх шаф, — пояснює Преу. — Упродовж останніх кількох тижнів ми матеріально заохочували людей здавати свій одяг у прокат. Якщо ви віддаєте три предмети, ми сплачуємо £ 15, а якщо п’ять — £ 20".

Ізольований спосіб життя, до якого ми всі звикли з початку пандемії, ймовірно, вплине на наші споживчі звички. Стійка мода буде пріоритетом, а отже й модель оренди як альтернатива постійній купівлі нового одягу навряд чи зникне найближчим часом.

Текст: Emily Chan

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.