Чому помідор — головний продукт здорової дієти
Хоч ми і вважаємо його овочем, насправді це фрукт, але це мало що змінює: він дуже смачний, і ми їмо його все літо (і не тільки) у тисячі способів. Йдеться про помідор — головний продукт здорової дієти. Ось усі його користі, чи краще вживати його сирим чи вареним і чи варто їсти помідори ввечері.
Чому варто їсти помідори влітку (і не тільки)
Головні на літніх столах, у найрізноманітніших стравах, ароматні, яскраві і радісні — помідори є символом середземноморської дієти і італійського літа. Ми їмо їх сирими з моцарелою та базиліком, заправляємо ними пасту, смакуємо на піці або фаршированими, навіть не підозрюючи, що споживаємо справжній суперфуд із багатьма поживними та корисними властивостями. Вітамінізуючий, ремінералізуючий, антиоксидантний, маложирний, багатий на воду та клітковину, помідор захищає шкіру від ультрафіолетових променів і є ідеальною їжею для зміцнення організму, коли сонце припікає і температура стає спекотною.
Фрукт чи овоч?
Технічно це фрукт, оскільки містить насіння рослини. Помідор (наукова назва Solanum lycopersicum) належить до родини пасльонових, як і картопля, баклажани та перець. Рослину помідора вирощували в Центральній Америці майя та ацтеки. До Європи вона потрапила завдяки Кортесу та його іспанським конкістадорам у 1500-х роках, спочатку вважалася декоративною, навіть отруйною рослиною через високий вміст соланіну (токсичної речовини, притаманної деяким пасльоновим). Відбір різновидів за роки дав нам сьогоднішні помідори — червоні та соковиті (спочатку вони були маленькими і жовтими), які остаточно увійшли в італійську кухню наприкінці XVIII — початку XIX століття.
Поживний профіль помідорів
Помідори складаються на 94% з води, багаті на вітамін C та мінерали, такі як калій. 100 грамів стиглих сирих червоних помідорів містять:
- 3,9 г вуглеводів
- 1,2 г клітковини
- 0,9 г білків
- 0,2 г жирів
- 833 МО вітаміну А
- 13 мг вітаміну С
- 0,54 мг вітаміну Е
- 290 мг калію
- 11 мг магнію
- 24 мг фосфору
Скільки калорій у помідорах?
У 100 г сирих стиглих помідорів міститься близько 18 калорій, що робить їх низькокалорійним продуктом, багатим на воду, вітаміни і мінерали.
Властивості та користь помідора
- Містять каротиноїди, зокрема лікопін. Це натуральний пігмент, який дає яскраво-червоний колір, сильний антиоксидант, що знижує ризик серцево-судинних захворювань
- Лікопін допомагає знизити рівень "поганого" холестерину (LDL) і артеріальний тиск
- Мають протизапальні властивості
- Корисні для шкіри, захищають від ультрафіолету та запобігають опікам
- Містять лютеїн та зеаксантин, антиоксиданти, які захищають очі від синього світла екранів і дегенерації сітківки
- Завдяки антиоксидантам можуть допомагати захистити легені від впливу куріння, боротися з астмою та запобігати емфіземі
- Деякі дослідження свідчать, що можуть допомагати у профілактиці гінгівіту
Протипоказання
Не рекомендуються людям з алергією на помідори або злакові культури.
Чи товстять від помідорів?
Ні, адже вони на 94% складаються з води і мають мало калорій та вуглеводів, тому ідеальні для дієт для схуднення. Клітковина у помідорах також дає відчуття ситості.
Чи викликають помідори здуття живота?
Вживання великої кількості помідорів може спричинити здуття живота при синдромі подразненого кишечника.
Чи можна їсти помідори ввечері?
Це не заборонено, але помідори — один із продуктів, яких не рекомендують їсти ввечері через ризик гастроезофагеального рефлюксу та проблем із травленням. Якщо хочете їсти ввечері, зменшіть порцію або приготуйте їх вареними, щоб знизити кислотність, і після вечері прогуляйтеся.
Краще їсти помідори сирими чи вареними?
Термічна обробка може знизити ефективність вітаміну C, але приготування допомагає краще засвоїти лікопін організмом. Найкраще споживати помідори і сирими (наприклад, у салаті чи гаспачо), і вареними (у духовці, на сковороді, як соус або протерті).
Як їсти помідори: смачні рецепти
Помідори — це смачний інгредієнт у безлічі італійських і світових рецептів. В Україні зараз також легко знайти чудові сорти: даттеріні, пачіно, черрі, сан марцано, биче.
Крім класичних салатів, як капрезе, чи паста з помідорами і базиліком, ось декілька корисних способів насолодитися цим освіжаючим овочем.
- Фантазійні овочеві смузі: стиглі червоні помідори, червоний перець, авокадо, петрушка, лимонний сік, імбир, чайна ложка порошку пивних дріжджів.
- Брускета на природній заквасці: основа з помідорів, солона рікота, орегано; або анчоуси з каперсами; або копчений тофу з авокадо.
- Карпаччо: тонко нарізані великі помідори, сирі артишоки, пластівці пармезану або фети, чорний перець, лимонний сік, сіль, тахінна паста.
- Веганська шакшука: соус або протерті помідори "даттеріні", червона цибуля, часник, нут, гриби, броколі; оливкова олія, соєвий соус, гострий перець.
- Салат із фарро або квіноа: помідорчики, в’ялені помідори, селерa, свіжий сир кубиками або темпе шматочками, листя базиліку.
- Проста салата: великі стиглі червоні помідори, червона цибуля, орегано, груба сіль, оливкова олія першого віджиму, винний або яблучний оцет.
За матеріалами: Vogue.it
Читайте також