КУПИТИ КВИТКИ

Редис: чому його треба терміново додати в літній раціон

Редис — свіжий, хрумкий і злегка пряний овоч, ідеальний для літнього раціону завдяки своїм численним перевагам для здоров’я, шкіри та фігури. Цей сезонний продукт варто (пере)відкрити, адже він не лише освіжає, а й очищає організм, підтримує гідратацію та надає шкірі сяйва.

Редис: чому його варто їсти влітку


Редис (лат. Raphanus sativus) — коренеплід родини хрестоцвітих, як і броколі, капуста чи брюссельська капуста. Родом з Азії, зокрема Китаю та Японії, а сьогодні він поширений і в Європі. У їжу вживають не лише коренеплоди, а й молоде листя. Його можна додавати до салатів або супів, наприклад, у місо. Редис буває різного кольору: від білого (як японський дайкон) до фіолетового та навіть чорного. Найвідоміший — яскраво-червоний. У традиційній китайській та аюрведичній медицині редис високо цінують за лікувальні властивості. Найбільшу користь він приносить у сирому вигляді.

Реклама.

Чим корисний редис

  • Містить 95% води, запобігає зневодненню влітку
  • Має детокс-ефект, підтримує здоров’я печінки
  • Дуже низькокалорійний (лише 11–16 ккал на 100 г), надовго дарує відчуття ситості
  • Багатий на вітамін С, стимулює синтез колагену, зволожує і тонізує шкіру
  • Містить антиоксиданти (лютеїн, зеаксантин) і мінерали (калій і кальцій)
  • Поліпшує травлення завдяки клітковині
  • Має легку сечогінну дію
  • Низький глікемічний індекс і підходить людям із діабетом
  • Допомагає нормалізувати артеріальний тиск
  • Підтримує імунітет
  • Має протигрибкові властивості завдяки білку RsAFP2, який, згідно з дослідженнями, може боротися навіть з Candida Albicans

Коли редис варто обмежити

  • При гастриті, рефлюксі чи коліті може спричинити дискомфорт
  • У великих кількостях не рекомендований при йододефіцитному гіпотиреозі, бо містить гойтрогени, що впливають на функцію щитоподібної залози

Як вживати редис

Найпростіше його вживати в салаті. Наприклад, з фенхелем для хрумкого дуету. Але є й інші цікаві варіанти:

  • Додати до овочевого соку (наприклад, з морквою) для гостроти та свіжості
  • У сендвічах, на тостах із козячим сиром, тофу або оливковим паштетом
  • Злегка обсмажити з травами й куркумою. Це ідеальний гарнір до риби
  • У складі літніх боулів з рисом, кіноа чи перловкою
  • Як інгредієнт для мусу з рікотою, капрізе або робіолою, до крекерів або овочів
  • Змішати з гуакамоле, для пікантної ноти
  • Натерти у салати з бобовими. Наприклад, з нутом або квасолею
  • Додати в яєчню, фрітату або киш

Салат з фенхелю та редису

Інгредієнти:

  • 2 середні фенхелі
  • 1 пучок редису
  • Пармезан або копчений тофу
  • Анчоусна паста
  • Оливкова олія
  • Бальзамічний оцет
  • Морська сіль, чорний перець, перець чилі (опційно)


Приготування:


Тонко нарізати фенхель і викласти в миску. Додати нарізані кружальцями редиску. Посипати тонкими скибками пармезану або тофу. Змішати анчоусну пасту з олією, оцтом і сіллю для соусу. Полити ним овочі, приправити свіжомеленим перцем і прикрасити базиліком або чилі, якщо полюбляєте гостре.

Редис — простий літній продукт, який водночас освіжає, живить і допомагає підтримувати гарне самопочуття.

За матеріалами: Vogue.it

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.