Редис: чому його треба терміново додати в літній раціон
Редис — свіжий, хрумкий і злегка пряний овоч, ідеальний для літнього раціону завдяки своїм численним перевагам для здоров’я, шкіри та фігури. Цей сезонний продукт варто (пере)відкрити, адже він не лише освіжає, а й очищає організм, підтримує гідратацію та надає шкірі сяйва.
Редис: чому його варто їсти влітку
Редис (лат. Raphanus sativus) — коренеплід родини хрестоцвітих, як і броколі, капуста чи брюссельська капуста. Родом з Азії, зокрема Китаю та Японії, а сьогодні він поширений і в Європі. У їжу вживають не лише коренеплоди, а й молоде листя. Його можна додавати до салатів або супів, наприклад, у місо. Редис буває різного кольору: від білого (як японський дайкон) до фіолетового та навіть чорного. Найвідоміший — яскраво-червоний. У традиційній китайській та аюрведичній медицині редис високо цінують за лікувальні властивості. Найбільшу користь він приносить у сирому вигляді.
Чим корисний редис
- Містить 95% води, запобігає зневодненню влітку
- Має детокс-ефект, підтримує здоров’я печінки
- Дуже низькокалорійний (лише 11–16 ккал на 100 г), надовго дарує відчуття ситості
- Багатий на вітамін С, стимулює синтез колагену, зволожує і тонізує шкіру
- Містить антиоксиданти (лютеїн, зеаксантин) і мінерали (калій і кальцій)
- Поліпшує травлення завдяки клітковині
- Має легку сечогінну дію
- Низький глікемічний індекс і підходить людям із діабетом
- Допомагає нормалізувати артеріальний тиск
- Підтримує імунітет
- Має протигрибкові властивості завдяки білку RsAFP2, який, згідно з дослідженнями, може боротися навіть з Candida Albicans
Коли редис варто обмежити
- При гастриті, рефлюксі чи коліті може спричинити дискомфорт
- У великих кількостях не рекомендований при йододефіцитному гіпотиреозі, бо містить гойтрогени, що впливають на функцію щитоподібної залози
Як вживати редис
Найпростіше його вживати в салаті. Наприклад, з фенхелем для хрумкого дуету. Але є й інші цікаві варіанти:
- Додати до овочевого соку (наприклад, з морквою) для гостроти та свіжості
- У сендвічах, на тостах із козячим сиром, тофу або оливковим паштетом
- Злегка обсмажити з травами й куркумою. Це ідеальний гарнір до риби
- У складі літніх боулів з рисом, кіноа чи перловкою
- Як інгредієнт для мусу з рікотою, капрізе або робіолою, до крекерів або овочів
- Змішати з гуакамоле, для пікантної ноти
- Натерти у салати з бобовими. Наприклад, з нутом або квасолею
- Додати в яєчню, фрітату або киш
Салат з фенхелю та редису
Інгредієнти:
- 2 середні фенхелі
- 1 пучок редису
- Пармезан або копчений тофу
- Анчоусна паста
- Оливкова олія
- Бальзамічний оцет
- Морська сіль, чорний перець, перець чилі (опційно)
Приготування:
Тонко нарізати фенхель і викласти в миску. Додати нарізані кружальцями редиску. Посипати тонкими скибками пармезану або тофу. Змішати анчоусну пасту з олією, оцтом і сіллю для соусу. Полити ним овочі, приправити свіжомеленим перцем і прикрасити базиліком або чилі, якщо полюбляєте гостре.
Редис — простий літній продукт, який водночас освіжає, живить і допомагає підтримувати гарне самопочуття.
За матеріалами: Vogue.it
Читайте також
Що буде з організмом, якщо вечеря буде містити тільки білки
Як пройшла подія Elevate & Illuminate за підтримки Американської торговельної палати в Україні та VOGUE UA
Чому варто їсти квашену капусту щодня: переваги для шкіри, імунітету та психічного здоров’я
3 легкі сезонні вечері, щоб уникнути затримки рідини