До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Чому рівень цукру в крові є показником здоров’я, про який потрібно знати

Оскільки підрахунок калорій тепер вважається марною справою, ХаннаКоутс розповідає про новий показник здоров’я, який живить тіло, розум і душу.

Я провела багато років, рабськи перевіряючи кількість калорій на етикетках і відстежуючи їх у якомусь забутому богом додатку. Калорії були — і для більшості людей досі залишаються — показником того, наскільки здоровою є їжа чи напій. Але за останній рік зрозуміла, що більшість з того, чого нас вчили про харчування, є неправильним, а поняття калорій (як і рекомендована норма споживання в 2000 кКал на день) — не виняток. Тепер вчені кажуть, що найкращим показником вимірювання та оцінки здоров'я є рівень цукру в крові.

Реклама

"Калорії не є вичерпним джерелом для розуміння того, наскільки поживна їжа, або як тіло відреагує на неї. Двоє людей можуть з’їсти той самий кекс, і це по-різному впливатиме на системи організму", — каже професор Тім Спектор, епідеміолог і засновник Zoe, програми, яка допомагає оцінити, як їжа впливає на організм. "Зазвичай що більше виробник говорить про свою "низькокалорійну" їжу, то гірша якість цієї їжі, і тим більше ми переїдаємо — до 15%, показують дослідження". Дослідження також показують, що підрахунок калорій насправді не працює.

Якби ми розуміли, як рівень цукру в крові працює на нас і проти нас, ми всі були б щасливішими та здоровішими. "Незбалансований рівень цукру в крові не тільки відповідає за неконтрольоване бажання з'їсти щось смачненьке, апетит, набір вісцерального жиру, але також знижує рівень енергії, викликає порушення імунітету, мінливий настрій, тривожність, проблеми з кишечником, відсутність концентрації, запалення, проблеми зі шкірою (акне, псоріаз, екзема тощо)", — пояснює Ріан Стівенсон, дієтологиня і засновниця бренду харчових добавок та програм харчування Artah.

Крім того, такі проблеми зі здоров’ям, як синдром полікістозних яєчників і безпліддя, також тісно пов’язані з глюкозою, каже Джессі Іншауспе, біохімікиня, відома як "Богиня глюкози" в Instagram. Її блог та книга рецептів "Метод Богині глюкози" пропонує велику кількість рішень щодо управління рівнем цукру в крові. "У довгостроковій перспективі, що більше у вас сплесків глюкози, то більша ймовірність того, що у вас може розвинутися діабет 2-го типу", — додає вона. Мета полягає в тому, щоб рівень цукру в крові підвищувався і знижувався м’яко, поступово, а не різко, — це дозволить підтримувати рівень інсуліну.

Інсулін — регуляторний гормон, який виділяється організмом у відповідь на те, що ми їмо. Його роль полягає в тому, щоб визначати, чи використовувати глюкозу, чи зберігати її у м’язах і печінці, чи поміщати в жирові клітини для збереження "на потім". Коли ми отримуємо більше глюкози, ніж організм здатний переробити, він реагує збільшенням секреції інсуліну, щоб швидше вивести її з крові. "Чим більше цукру, тим вищий рівень інсуліну, і замість красивої кривої рівня цукру в крові ви бачите різкий стрибок і подальше падіння, — пояснює Стівенсон.— Це навіть може спричинити спад рівня цукру в крові до позначки, нижчої ніж та, яку ви мали до початку їжі".

Надмірний рівень цукру в крові підвищує відчуття втоми, а падіння, що за ним слідує, викликає голод і бажання з'їсти солодкого, незалежно від того, як давно ми їли. Я розумію, що мені не доведеться відчувати пекельний "спад" о 16:00 на роботі, якщо я їм збалансовану їжу в обід.

Я тестую програму харчування Зої (передбачений двотижневий пробний період) і користуюся датчиком глюкози — такий щодня носять багато хворих на діабет. Датчик потрібний для того, щоб відстежити, як реагує саме мій організм на вживання тих чи інших продуктів і як коливатиметься рівень цукру.

У ті дні, коли я обідаю в мережі закладів по сусідству, спалахи глюкози (а згодом і спади) помітні, а ось домашні страви, багаті на поживні речовини, викликали лише плавні хвилі рівню цукру.

Датчик глюкози не обов’язковий, щоб контролювати коливання рівня цукру в крові, особливо через його дорожнечу, але за 299,99 фунтів стерлінгів у Zoe можна спробувати не лише його, а і тест на різноманіття мікробіому кишечнику, ліпідограмму, а також отримати персоналізовані, науково обґрунтовані поради щодо харчування. А ще — експериментувати з тим, як різні продукти впливають саме на ваш організм.

Зараз так багато розмов про ін’єкціїOzempic і Wegovy, що знижують рівень глюкози в крові після приймання їжі та регулюють апетит, я не можу не думати, що більшості із нас (за винятком тих, хто дійсно страждає на діабет і кому такі препарати показані) у довгостроковій перспективі більше користі принесло б вміння правильно харчуватися.

Я все ще вчуся, але тепер знаю, що в багатьох продуктах, які продаються в магазинах, є прихований цукор, тому краще готувати самостійно. 30 на тиждень продуктів рослинного походження (зокрема фрукти, овочі, горіхи, насіння, трави, спеції) — доведено збагачує здоровий раціон. Серед інших простих прийомів для контролю рівня цукру в крові, — ті, що я почерпнула від Богині Глюкози та схвалила для себе: "Спробуйте починати всі свої страви з тарілки овочів, — рекомендує вона, — навіть якщо ви нічого не змінюєте в решті їжі, клітковина з овочів немов окутує верхню частину кишечника, яка захищає його та запобігає молекулам глюкози з наступних продуктів, що ви споживаєте, створювати сплеск цукру". Геніально.

Дослідження також показали, що прогулянка після їжі може знизити рівень глюкози в середньому на 9,51, на відміну від сидіння.

Харчування, яке допомагає контролювати рівень цукру в крові, є протилежністю "дієти". Це спосіб додати користі раціону, незалежно від того, чи то овочі всіх кольорів райдуги, чи то домашня страва з курки. Воно смачне, різноманітне, поживне. А найкраще те, що побічний ефект такого підходу — досягнення здорової ваги. Адже, коли організм отримує те, що йому потрібно, всі інші його системи стають на свої місця.

Текст: Hannah Coatec
За матеріалами vogue.co.uk

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.