До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Найкращий час для вечері: думка експертів, яка вас здивує

Коли насправді слід їсти останній раз за день? Виявляється, відповідь на це запитання менш однозначна, ніж ви думаєте.

Для фудіз та прихильників Resy (додатку для бронювання столиків в ресторанах) найкращий час для вечері — той, на який вам підтвердили бронювання. А для зайнятих людей — той, коли вдається втиснути їжу в свій напружений графік. Але чи це здоровий вибір?

Реклама

Для початку, немає встановленого часу, який би влаштовував усіх; це дійсно залежить від людини та її конкретних потреб. Тож,перш ніж скасовувати плани чи переглядати звичний час вечері, подивімося, що скажуть експерти.

Коли найкраще вечеряти?

Коротка відповідь на це запитання така: все індивідуально. Ванесса Ріссетто, лікарка-дієтологиня і генеральний директор CulinaHealth , пояснює, що різні фактори, як-от вік і спосіб життя, впливають на визначення того, коли планувати останній за день прийом їжі. "Якщо ви, наприклад, позмінний працівник і працюєте, поки всі сплять, то ваш час їсти — інший. Зазвичай я рекомендую снідати протягом двох годин після пробудження і їсти щось що три-чотири години", — каже Різетто. Хоча дослідження показують, що їжа між 5 і 7 вечора корисна для загального здоров’я, утім, якщо це не відповідає вашому графіку, вона радить спробувати припинити їсти принаймні за три години до сну, щоб уникнути таких проблем, як кислотний рефлюкс.

"Найважливіше їсти у той самий час протягом дня, — каже Перрі Гальперін, MS, RD, CDN, координаторка клінічного харчування в MountSinaiHealthSystem. — Ви маєте поступово відчувати голод і поступово насититися, повторюючи це приблизно кожні три-чотири години".

Як знайти правильний розклад вечері

Як згадувалося вище, є кілька різних факторів, які слід враховувати у створенні графіка харчування. Гальперін зауважує, що робота, рівень голоду, ліки, повсякденна активність та інші життєві звички мають бути взяті до уваги, щоб визначити, коли вживати будь-яку їжу. "Опрацюйте розклад як загальну схему; ідеально їсти кожні три-чотири години, з двох-трьогодинним вікном перед сном, — каже вона. — Але важливою, ніж вибір часу, є здорова їжа. Це дає безліч переваг, зокрема стабільний рівень цукру в крові, підтримку ваги та покращення сну".

Рання вечеря може бути корисною тим, хто бореться з певними проблемами травлення та має негаразди зі здоров’ям. Маккензі Колдуелл, доктор медичних наук, сертифікований дієтолог і експерт з питань харчування, каже, що людям, які страждають від кислотного рефлюксу або хронічної печії, слід подумати про ранню вечерю, щоб дати можливість організмові повністю переварити їжу перед сном. Хворі на діабет можуть помітити покращення показників рівня глюкози в крові, якщо їстимуть за три-чотири години до сну. Але Колдуелл підкреслює, що все дуже індивідуально. У багатьох культурах вечеряють пізно, тому ранні вечері можуть завадити способу життя. Важливо проконсультуватися зі своїм лікарем, щоб переконатися, що ви отримуєте повноцінну їжу в той час, який вам найбільше підходить.

Крім того, прислухайтеся до свого організму — він повідомить, коли йому потрібна їжа. "Якщо ви різноманітно харчуєтесь на початку дня, ваше тіло зазвичай досить ефективно повідомляє вам, коли настав час вечеряти, — додає Колдуелл. —Сигнали голоду також можуть допомогти вирішити, о котрій годині повноцінна їжа буде приємною для її тіла ввечері".

Продукти, яких слід уникати перед сном

Незалежно від того, о котрій годині ви вечеряєте, є певні продукти, яких краще уникати, якщо ви хочете добре спати та дбати про здоров’я. Гальперін каже, що жирна їжа перетравлюється довше, і якщо її з’їсти занадто пізно, вона може створити важкість в шлунку. Це спричинить розлад травлення та сну. Колдуелл додає, що їжа з високим вмістом кофеїну також може порушити ваш сон (зі зрозумілих причин), тому людям, чутливим до кофеїну, варто уникати його після обіду.

Пізня вечеря – не завжди погана ідея

Отже, чи потрібно відмовлятися від їжі на дні народження друга, якщо вже минуло 7 вечора? Не обов'язково. "Ваше тіло може перетравлювати та метаболізувати їжу в будь-який час дня чи ночі. Хоча досвід кожної людини може бути різним", — каже Колдуелл. "Я люблю їсти, коли голодний, навіть якщо це пізно ввечері".

Гальперін погоджується з цим і додає, що загальний стан здоров’я визначає, коли найкраще їсти. "Деякі люди можуть бути більш чутливими до часу прийому їжі, ніж інші", — каже вона та нагадує, що навіть у пізній вечері можна знайти переваги, якщо вживати, наприклад, їжу з амінокислотами, яка допомагає заснути.

Перекуси на ніч — здоровою їжею — також цілком дозволено. "Якщо ви голодні, вам слід втамувати голод і обов’язково поїсти, — каже Ріссетто. —Але варто думати про те, що ми їмо. Якщо це солодке перед сном, то тіло виконуватиме роботу з травлення, поки ми спимо, і це може порушити цикли сну".

Зрештою, не варто хвилюватися, якщо ви не можете дотримуватися чіткого графіка прийому їжі. Немає універсального варіанту, коли йдеться про найкращий час для вечері, і все, що має значення, — це те, що ви щодня отримуєте їжу та поживні речовини, необхідні для загального здоров’я. "Якщо ви пропустили "ідеальний час" для їжі, краще їсти пізно, ніж не їсти взагалі", — підкреслює Гальперін.

Текст: Audrey Noble
За матеріалами vogue.co.uk

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.