До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Б'юті-плани на рік: від чого насправді страхують чекапи?

Чи варто починати нове життя з чекапу, чи аж так важливий аналіз довжини тіломірів, якщо ви відвідуєте дерматолога; які здавати аналізи, які скринінги зробити, щоб жити довго і щасливо, розповідає Марія Матюшик, лікарка-терапевтка, спеціалістка у галузі біотехнологій, превентивної й антивікової медицини, керівниця Tila Clinic.

Фото: Weronika Kosińska

Vogue.ua продовжує цикл матеріалів про те, як розпочати нове життя у новому році. Стоматологи, ін'єкціоністи, нутріціологи, психологи, фахівці з управління віком, фітнес-тренери та інші експерти розповідають, у яку пору року і що робити, щоб 2023ій рік зустріти на піку форми.

Реклама
Чи правильно розпочинати нове життя з чекапу?

Довгий час існував стереотип про те, що до лікаря треба йти, коли щось болить, щось турбує або ви почуваєтеся якось не так. Тенденції останніх років, на щастя, змінюються, і до лікарів люди починають звертатися з превентивною метою, щоб запобігти проблемам і зі здоров'ям, і зі старінням. Великої популярності набули чекапи. І, здається, відкрилася скринька Пандори: люди йдуть здавати стоси аналізів до найближчої (або найпопулярнішої) лабораторії, а потім сидять, ошелешені результатами, і не знають, що з цим робити.

Так ось, перший крок до свого здоров'я — зовсім не до лабораторії. Адже будь-який чекап треба розпочинати з пошуку спеціаліста. Здати аналізи й подивитися, що вписується в референтні межі або виходить за межі норми, може, звісно, ​​кожен. Але грамотно із цим працювати, тлумачити результати й вирішувати, які заходи вживати, може лише професіонал.

В ідеалі добре було б знайти інтегрального спеціаліста, лікаря на стику всіх спеціальностей. Адже навіть класичні терапевти заточені під лікування конкретних захворювань. Важливо знайти лікаря, з яким можна обговорити свій стиль життя, рівень стресу, харчування, сон, спадковість — і скласти програму управління ризиками. Спорадичні візити зі скаргами "У мене болить живіт", "Колотиться серце" або "Я погано сплю" глобальної користі здоров'ю ще нікому не приносили.

Фото: Weronika Kosińska
Коли розпочинати чекапи

Ми починаємо старіти з народження. Спочатку цей період називається зростанням, потім — пубертат, статеве дозрівання... З 18-ти до 25-ти ми виходимо на якесь плато, коли вже не так вирують гормони, і ми більш-менш стабільні. Після 25-ти організм запускає інволюційні процеси, тобто процеси в'янення. Що раніше почати відстежувати свій стан здоров'я, то краще. Свій перший розгорнутий чекап важливо зробити у молодому віці та у нормальному самопочутті. Тому що так можна відстежити свої ідеальні показники і гормонів, і біохімічних маркерів, і крові, і мікробіома кишечника, і таке інше. У всі наступні етапи життя ми рівнятимемося на цей ідеальний стан і намагатимемося дотримуватися тих же показників.

Фото: Weronika Kosińska
Якими бувають чекапи

Існують чіткі медичні протоколи. Насамперед, це фізичне обстеження: тургор шкіри, стан м'язової тканини, баланс м'язів, жиру й води в організмі тощо. Також лікар оцінює роботу серцево-судинної системи — можливо, доведеться задіяти холтерівський моніторинг, щоб подивитися роботу серця за три доби (чи трапляються збої, чи впливає стрес на роботу серця, як ви спите, чи добре відновлюєтеся, як сон впливає на нервову систему і т.і.).

Наступний крок — лабораторна діагностика. Як правило, це розгорнутий аналіз крові. Він відображає роботу внутрішніх органів, системи згортання крові, роботу печінки, нирок, підшлункової залози; ризики цукрового діабету, атеросклерозу.

По крові можна побачити і гормони, але не всі. До прикладу, гормон сну мелатонін і гормон стресу кортизол краще дивитись у сечі, а є маркери, які краще перевіряти через слину.

Фото: Weronika Kosińska

Іноді ми призначаємо генетичне типування організму крові. Це набір тестів, які сваідчать про схильність до тих чи інших захворювань, про зміни у певних генах, про порушення всмоктування деяких вітамінів чи мікроелементів, визначають порушення обміну речовин, ризики онкологічних захворювань тощо.

На жаль, це не завжди допомагає уникнути тих чи інших проявів, але, модифікуючи спосіб життя і підключаючи певні медичні інтервенції, часто можна максимально відтермінувати прояви тих чи інших генетично запрограмованих хвороб.

Фото: Weronika Kosińska
Чи важливий аналіз довжини тіломірів?

Аналіз довжини тіломірів, який вважається маркером біологічного віку, — частина генетичного дослідження, його можна робити скільки завгодно разів. Але це не якийсь критичний показник; радше, advanced-підхід для тих, хто вже впровадив у життя всі правила ЗОЖ і хоче відстежити етапи старіння на глибинному рівні. Біологічний вік теж можна регулювати — зміни в способі життя, в харчуванні, фізичних навантаженнях, якості сну, а також медикаментозна корекція, якщо вона потрібна, допомагають збільшити довжину тіломір, тим самим відстрочивши процес старіння. Але треба розуміти, що існують і простіші, прикладні методи, якими ми можемо користуватись у щоденній, щорічній практиці.

Фото: Weronika Kosińska
Які оздоровчі процедури слід зробити упродовж року?

Найперше, що ми можемо зробити, — регулювання циркадних ритмів, тобто піклування про власний сон. Тут ми цілком здатні впоратися самі. Насамперед, треба відкласти лептоп, телефон, телевізор і т.і. за 2 години до сну. По-друге, максимально збільшити фізичну активність упродовж дня і гуляти на свіжому повітрі. По-третє, менше нервувати. По-четверте, засинати в той же день, в який прокинулися, і приблизно в один і той же час.

Восени, коли починаються перші холоди, сильніше хотітися їсти. Щоб не було спокуси з'їсти солоденького, потрібно додати якісних жирів до раціону: жирна риба, авокадо, оливкова олія. Правильні жири у раціоні стимулюють розвиток бурої жирової тканини. Вона конкурує з білою жировою (тою, що відкладається у внутрішніх органах, дає нам зайву вагу та проблеми зі здоров'ям) й, на відміну від неї, регулює стійкість організму до зовнішніх змін температури, а також допомагає підтримувати нормальну температуру тіла. І допомагає організму чинити опір вірусам і бактеріям.

Фото: Weronika Kosińska

Узимку можна додати будь-які термічні перепади: сауна, кріосауна, контрастний душ. Важливо пам'ятати: жінкам треба закінчувати контрастний душ теплою водою. Чоловікам можна закінчувати крижаною водою: це приводить у тонус і активує певний ланцюжок чоловічих статевих гормонів, а от жінкам, навіть якщо вони після сауни розпаленими пірнули в ополонку, краще потім прогрітися — хоча б під душем.

В ідеалі — додати масаж. Якщо є можливість, практикувати подорожі. Зміна обстановки, відпочинок, теплі країни, поїздки в гори, свіже повітря — все це чудово оздоровлює організм та нервову систему, оновлює нейронні зв'язки.

Нині в Україні з'явилося багато сучасних клінік; видів санаторно-курортного лікування — мільйон. Навіть у міській клініці TILA ми будуємо всі програми на основі комплексного підходу, який передбачає і чекап, і масаж, і косметологію, і корекцію метаболічних процесів та детокс печінки.

Важливо: щодо оздоровчих процедур, важлива не сезонність, а регулярність. Зрозуміло, що в косметології влітку застосовується менше скрабів і пілінгів — через те, що ультрафіолетове випромінювання активне, і шкіра має бути здоровою й цілісною, щоб краще захищати від сонця. Але це те, що не має стосунку до нормального харчування, сну, фізичної активності.

Фото: Weronika Kosińska
Вік і діагностика

Ми вже домовилися, що свій перший чекап треба зробити в молодому віці.

У віці від 20 до 40 умовно здорової людини базова діагностика повинна проходити раз на рік. Вона включає консультації:

Терапевта

Офтальмолога

Гінеколога

Маммолога

Дерматолога (скринінг родимок).

Після 40 діагностику краще робити двічі на рік.

Після 42-45 років є сенс додати колоноскопію. Це ендоскопічна процедура, коли перевіряється стан слизової оболонки прямої кишки і частини товстого кишківника. Вона допомагає виявити чи виключити поліпи кишківника та ризики онкологічних процесів. Процедура проводиться гуманно, під медичним сном. Це дозволяє одночасно зробити гастроендоскопію (згори) та колоноскопію (знизу), щоб перевірити всі відділи кишківника для оцінювання ризику будь-яких патологій.

Якщо в сім'ї немає випадків раку прямої або товстої кишки, раку стравоходу, передумов до гастритів і виразкової хвороби, наступного разу таке дослідження можна повторити через 5-10 років.

На жаль, рак молочної залози — найпопулярніше захворювання. Це погана новина. Хороша — в тому, що воно може мати абсолютно нормальний результат і не впливає ні на якість життя, ані на його тривалість, якщо його знайти у ранньому періоді й на ранніх етапах. Тому УЗД молочних залоз та мамографія, якщо є показання, — частина обов'язкової програми чекапів.

Фото: Weronika Kosińska

З настанням менопаузи (а краще — напередодні) обов'язково зробити DEXA-скан (дексаскан), процедуру з оцінки щільності кісткової тканини. Вона показує, як вимивається кальцій з кісток і може слугувати профілактикою переломів, які погано впливають на загальне самопочуття, а в дорослому віці ще й часто закінчуються тромбозами.

Скринінг родимок

Щорічний скринінг родимок найкраще робити восени. Чому після літа? Тому що активна інсоляція є фактором ризику. Тому оцінювати завдану шкірі шкоду краще восени. Або ж профілактично — навесні, до літа, щоб видалити сумнівні утворення і не піддавати їх дії ультрафіолету.

Фото: Weronika Kosińska

Фото: Weronika Kosińska | @weronikakosinska
Зачіски і макіяж: Harry Jefferson | @harryjmakeup
Модель: Nikola via Uncover Models | @nikolalubowicz @uncovermodelswarsaw

Макіяж:
Gucci Mascara L’Obscur
MAC Fascinating White Eye Pencil
Charlotte Tilburry Beauty Light Wond Highlighter
A.D.C Beauty Cream
Dior Show On Stage White Liquid Liner
Tom Ford Shade and Illuminate Contour
Clarins Hydrating Lip Balm
Rosie BB Cream
MOIA Rice Powder

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.