До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

12 звичок, які посилюють тривожність

Уже більше двох місяців поспіль ми відчуваємо постіний сильний стрес і напруження, що майже завше супроводжується і тривожністю. Онлайн-платформа "Розкажи мені" зібрала 12 звичок, поширених серед тих, хто страждає на тривожність, а vogue.ua розповідає, як їх змінити та подолати.

1. Пропускання приймання їжі. Такі дії здатні спричинити гіпоглікемію, що своєю чергою може призвести до поширених симптомів тривоги: нервозність, дратівливість, слабкість і запаморочення.

Реклама

2. Тяжіння до солодкого. Відчути полегшення тривожності після того, як зʼїли щось солодке, допомагає цукор. Він має здатність тимчасово пригнічувати ділянку мозку, яка зазвичай активна під час занепокоєння, призупиняючи викид гормону стресу кортизолу. Та все ж надмірне споживання цукру підвищує реактивність на стрес, що призводить до ще більшої тривожності.

3. Нездорові харчові звички. Дефіцит поживних речовин, як от вітаміни групи В, С і Е, магній і омега-3 жирні кислоти, може негативно вплинути на настрій, рівень тривоги та навіть функціонування нервової системи.

4. Фізична неактивність. Тіло створене для руху, а деякі функції організму безпосередньо залежать від фізіологічного руху.

5. Постійний перегляд новин. Перегляд новин може посилити надмірне занепокоєння і страх, пригнічений настрій і тривогу. І хоча зараз надважливо бути в курсі того, що відбувається в країні, старайтесь уникати читання новин зранку після прокидання та безпосередньо перед сном.

6. Ігнорування стану тривожності. Тривога – сигнал, що вказує на необхідність певних змін. Не варто ігнорувати його.

7. Надмірне вживання кофеїну. Звʼязок між кофеїном і тривогою неочевидний, проте саме він є основним тригером тривожного стану.

8. Зловживання фастфудом. Джанкфуд переважно містить хімічні інгредієнти та добавки: штучні підсолоджувачі, барвники й підсилювачі смаку. Ці інгредієнти, додані до їжі, можуть сприяти занепокоєнню.

9. Недостатнє споживання води. Зневоднення викликає стрес для тіла, а отже, і ви самі можете відчувати загальні симптоми тривоги.

10. Споживання алкоголю. Хоча алкоголь тимчасово стимулює "хімічні речовини для щастя" в мозку, як-то серотонін і дофамін, завдяки чому ви почуваєтеся менш тривожно, він також водночас підвищує рівень тривожності упродовж кількох годин після вживання.

11. Нестача сну.Депривація сну посилює повторювані негативні думки – симптом, характерний для тривоги.

12. Порівняння себе з іншими. Через постійну присутність у нашому житті соціальних медіа можна і не помітити, як через звичку порівнювати себе з іншими дедалі частіше зʼявляються негативні думки.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.