До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Депривація сну: як відновлювати сили в разі вимушеного неспання?

Депривація сну – це брак або цілковита відсутність задоволення потреби в сні. Основними симптомами цього розладу є надмірна сонливість удень, пригнічений настрій, проблеми з пам’ яттю й зосередженням уваги. Vogue.ua розповідає, як відновлювати сили в разі вимушеного неспання.

Якщо базова потреба в сні не задовольняється, у крові підвищується рівень гормонів стресу, як-от адреналін і кортизол, що також призводить до підвищення кров’яного тиску. В умовах війни та постійного очікування ми забороняємо собі спати, щоб "не проґавити сигналу тривоги", "не підвести близьких" або просто тому, що спати страшно. Люди, вимушено позбавлені сну, відчувають більшу тривогу, у них виникає так званий стрес примусового пробудження.

Реклама
Ілюстрація: Telegram-канал "Психологічна підтримка"

За словами кандидатки психологічних наук та психотерапевтки Наталії Портницької, допомогти організму задоволити потребу в сні можуть такі кроки:

Запровадження чергування, щоб забезпечити безперервний сон хоча б на кілька годин.
Зміщення графіка сну. Посилення повітряних тривог зазвичай відбувається саме в нічний час. Отже, для збереження сил треба використовувати будь-яку можливість поспати вдень.
Сон у сховищі. Навіть якщо вночі мусите спускатися до сховища або переходити в безпечніше місце в домі, відновіть сон упродовж 15 хвилин після вимушеного пробудження. Це допоможе зберегти відновлювальний для організму ефект сну.
Також допоможуть техніки цілеспрямованого розслаблення: треба навмисно розслабити м’язи обличчя, потім опустити й розслабити плечі, руки, ноги, м’язи тулуба. Свої думки варто спрямувати в спокійне й безпечне місце.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.