До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

10 запитань до лікаря про імунітет

Як працює імунітет, чому восени починається сплеск вірусних захворювань, як підтримати організм дорослим і дітям? У партнерському матеріалі з Orthomol лікарка-терапевтиня, сертифікована фахівчиня з нутриціології та антиейдж-медицини Марія Матюшик відповідає на важливі запитання vogue.ua про імунітет.

Не встигне прийти осінь, як починається сезон застуд. У чому фокус? Люди мали оздоровитися за літо. Ще зовсім тепло; ще багато фруктів і овочів. Не кажучи вже про те, що все відпочили й запаслися вітамінами (яких має стати до зими).

Реклама

Велика кількість фруктів і овочів, сонячне світло, відпочинок — це все дає запас вітамінів і мікроелементів, але з осені починається міграція людей: дитячі садочки, школи, курси; більше заходів і робочих зустрічей — і все в закритих приміщеннях. Це підвищує ризики обміну мікрофлорою, а також активації росту умовно патогенних мікроорганізмів. Починає дерти горло й текти ніс. Плюс нестабільна температура повітря: вранці й увечері зовсім холодно, вдень ще спекотно — такі перепади впливають на загострення хронічних захворювань.

Як імунітет взагалі працює? Як це влаштовано?

Імунна система — це набір органів, тканин і окремих клітин, які запрограмовані знищувати чужорідних агентів і стежити за злагодженою роботою на клітинному й гуморальному рівні організму. Завдання імунітету в тому, щоб розпізнати й знищити будь-який чужорідний білок (віруси та бактерії), який потрапляє в кров, а також регулярно відстежувати збої в роботі клітин організму й знищувати їх у разі негараздів (немічні клітини, ракові клітини). Імунні органи — це кістковий мозок, тимус, селезінка, лімфатичні колектори, імунні клітини (лейкоцити, лімфоцити, фагоцити) і ще кілька різновидів клітин, які поєднують функції.

Імунітет буває двох різновидів: вроджений і набутий. Характеристика вродженого — базова наявність антитіл, яка характеризує людину як вид і дає змогу не хворіти на певні захворювання — наприклад, на ті, які переносять хатні тварини. Він передається у спадок і є основою розвитку набутого імунітету. Шкіра, слизові, лімфатичні судини й кров — це бар’єри, де імунні клітини зустрічаються з вірусами й бактеріями, дають їм бій і намагаються не пропустити всередину.

Набутий імунітет — це пам’ять організму про всі контакти за все життя. Іноді вона буває короткочасною: тоді імунітет "забувається" і виробляється заново в разі повторного контакту, а іноді — вічна, і повторне зараження низкою патогенів неможливе. Така реакція залежить від збудників. Пам’ять до великої кількості мікробів можна придбати штучно — шляхом вакцинації, що часто знижує рівень небезпеки хвороби або зовсім її усуває.

Останнім часом часто трапляється інформація про те, що діти, які ростуть із собаками й котами, їдять полуницю з грядки і яблука із землі — стійкіші проти хвороб / алергій, ніж діти зі стерильного середовища. Чим пояснюється феномен?

Ми пережили етап розвитку медицини, який всім нав’язував стерильність і гіперопіку. А сьогодні доведено: більша кількість контактів з патогенами в ранньому віці розвиває стійкість організму. За умови здорового організму сформувати адекватну імунну реакцію можна тільки через досвід імунних клітин. А діти, які виросли в стерильному середовищі, приречені рано чи пізно зустрітися з патогенами, які шквалом викличуть гіперстимуляцію імунної системи — це і часті ГРВІ, і тяжкий перебіг хвороб, алергії, і ризики онкологічних захворювань.

Чи треба в дорослому віці пропускати миття рук / дезінфекцію / їсти-пити щось без оброблення-чищення за всіма правилами для тренування імунітету?

Спеціально наражатися на небезпеку не варто, а з огляду на сучасні коронавірусні реалії, перебуваючи в соціумі, ми маємо скрупульозно дотримувати всіх правил антисептики. Також не варто пити воду з відкритих неперевірених джерел, нехтувати миттям фруктів і овочів, оскільки змиваємо ми здебільшого токсини й гербіциди, а не мікроби. Але й не варто занадто впадати в крайнощі й обробляти дезінфекторами все, що потрапляє під руки. Бар’єрні органи здорової людини й самі прекрасно впораються.

Застуди — це добре чи погано? Це тренування для імунітету чи, навпаки, робота на виснаження для нього?

Тренований імунітет не допустить частих застуд. А постійні захворювання й нездужання — вже вагомий привід звернутися до лікаря й оцінити стан свого організму, метаболізму й можливого дефіциту вітамінів і мікроелементів.

Які є розумні й правильні заходи, щоб зміцнити імунітет по-справжньому? Хочеться, щоб він виконував свою роботу, оберігав від хвороб.

Тут є кілька рівнів складнощів))

1. Ніхто не скасовував базовий ЗСЖ: харчування, фізична активність, повноцінний сон, керування стресами.

2. Обов’язкові профілактичні огляди й діагностика. Іноді ми навіть не помічаємо, як звикли до пригніченого стану, а пирхота в горлі або running nose — звичайна реакція на переохолодження. А річ може бути в банальному браку вітамінів і мікроелементів. Корекція дефіцитів, поліпшення метаболізму й функцій самоочищення організму часто можна виправити вживанням вітамінів і мінералів, антиоксидантів і амінокислот.

3. Біопрепарати — наприклад, плацентарний екстракт. Завдяки високому вмісту активних речовин у максимально біодоступній формі він стимулює метаболізм, а цитокіни забезпечують адекватну імунну відповідь.

Імунітет захищає не тільки від застуд і вірусів? А від чого ще?

Імунітет відіграє величезну роль у гомеостазі — рівновазі й балансі всіх процесів в організмі. Крім вірусів і бактерій, захищає від утворення й розмноження онкологічних клітин, регулює запальні процеси.

А від коронавірусу?

І від коронавірусу. Тут важливий момент: коли організм у балансі, перенести хворобу можна легко або безсимптомно, а ось усі ускладнені ситуації виникають якраз через гіперактивації імунної системи й цитокіновий шторм, якого зазнають люди з дефіцитом вітамінів (Д3, Е, фолієвої кислоти), мікроелементів (цинк, магній, селен), зайвою вагою, метаболічним синдромом, хронічними захворюваннями.

Що корисно робити для імунітету?

Загартовуватися, тренуватися, повноцінно й збалансовано харчуватися. А ще корисно не уникати щорічних профілактичних оглядів і завчасу запобігати появі хронічних і вікових хвороб. Адже від перших дзвіночків до симптоматики часто проходить і 3, і 5 років.

Вітамін С — потужний антиоксидант, який допомагає роботі макрофагів, клітин, які борються з бактеріями й токсинами. Корисний чай з калиною, журавлиною, лимоном, імбиром; йогурти та кисломолочні продукти. Варто додати до раціону цілозернові каші, багаті на селен і цинк; яловичину, джерело білка, заліза, селену й цинку; жирну морську рибу (лосось, оселедець, скумбрія); морепродукти; оливкову олію, а також часник, цибулю й ферментовані продукти. І звісно, не треба забувати про вітамінні домішки, що стимулюють захист імунітету.

Яка роль вітамінів у зміцненні імунітету?

Ортомолекулярні комплекси забезпечують імунну систему потрібною кількістю вітамінів і мікроелементів. Імунореабілітація потрібна для того, щоб відновити до нормальних значень показники імунної системи. Тільки тоді вона здатна ефективно і якісно захищати організм від хвороб.

В Orthomol Immun використовується комплексний підхід до імунореабілітації. До його складу входять вітаміни A, Е, В1, В2, В6, В12, ніацин, вітаміни К і D, фолієва й пантотенова кислота, біотин, натрій, селен, залізо, цинк, манган, мідь, хром, йод, молібден, лютеїн і лікопін.

Orthomol Immun

Як зміцнити дитячий імунітет?

Тут загалом діють ті ж правила, що й для дорослих: збалансоване харчування, режим дня, фізичні навантаження, розумна й достатня гігієна та вживання вітамінів. Вітамінний комплекс Orthomol Junior C Plus розроблений спеціально для дітей від 4 років і покликаний захищати дитину від вірусів та інфекцій. До його складу входять 25 потрібних організму мікроелементів, включно з вітаміни А, С, Е, біофлавоноїдами, ультрамікроелементами, підібраними в оптимальній пропорції. Orthomol Junior C Plus допомагає нейтралізувати вільні радикали, швидше побороти інфекції, полегшити перебіг хвороби, якщо дитина все ж підхопила ГРВІ або застуду.


Orthomol Junior C Plus

Школярам підійде комплекс Orthomol Junior Omega plus ("Джуніор Омега Плюс"), але вживати його можна із 4 років. Крім зміцнення імунітету, він підвищує здатність до сприйняття й опанування інформації, стимулює пам’ять, уяву й логіку. До складу входять вітаміни Е, С, В1 (тіамін), В2 (рибофлавін), ніацин, B6, фолієва кислота, В12, біотин, пантотенова кислота; мінерали й мікроелементи: магній, залізо, цинк; незамінні жирні кислоти Омега-3.

Курс рекомендований на 30 днів, а вітаміни більше подібні до цукерок. Три на день — і можна буде не просто вирішити завдання, пов’язані зі зміцненням імунітету, поліпшенням пам’яті, а ще й втамувати потяг до солодкого.

Orthomol Junior Omega Plus ("Джуніор Омега Плюс")

Підтримувати імунітет нескладно, і всі правила здаються банальними: здоровий сон, повноцінне харчування, збалансовані фізичні навантаження, загартовування, керування стресом. Правда в тому, що дотримувати їх на практиці майже неможливо, інакше довелося б опікуватися лише собою. На щастя, є помічники, які допомагають підтримувати організм. Ортомолекулярні комплекси Orthomol для дорослих і дітей — у будь-яку пору року.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.