До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Як організувати режим і взятися за заняття спортом: секрети інсайдерів. Світлана Лучкіна

Світ починає потроху повертатися до нормального життя. Під час карантину комусь вдалося набути нових корисних звичок, а комусь — зберегти старі. У спільному проєкті Vogue UA й Orthomol фітнес-тренерка Світлана Лучкіна, засновниця клубу L Sektor TRX Training club, ділиться головними принципами свого велнес-підходу.

Про карантин

Першою думкою з настанням карантину було: "Як жити далі? Що їстимуть мої працівники?". З панічною атакою допомогла впоратися пристрасть до руху. Я змогла заспокоїтися, зібратися й подумати, що вмію робити найкраще. Відповідь виявилася очевидною, і ми вирішили запустити онлайн-тренування — прямі ефіри, відкриті для всіх. Оскільки паніка охопила не тільки мене, я розуміла, що будь-яка підтримка може допомогти людям пережити цю кризу. Великі компанії купували апарати ШВЛ, а ми змогли скрасити ув’язнення в чотирьох стінах своїми тренуваннями. Я пишаюся командою, яка не відмовила мені у втіленні цієї ідеї. Ми проводили щодня по два ефіри тренувань різного спрямування: силові, кардіо, функціональні, спрямовані на поліпшення гнучкості (стретчинг), а також відновлювальні — дихальна гімнастика й "здорова спина". Тепер можемо тішитися результатами наших послідовників, які після карантину мають кращий вигляд, ніж до нього.

Реклама
Світлана Лучкіна
Про домашні тренування

Хоч у мене була можливість тренуватися в залі, я вирішила робити це вдома разом з підписниками й тренерами. Результат мене здивував і втішив. Річ у тому, що до карантину я не вірила в силу онлайн-тренувань: здавалося, що спортивні заняття вдома неможливі. Але якщо вистачає мотивації, сили волі й бажання, то звичайний непрофесійний спортсмен цілком може підтримувати форму в домашніх умовах. Розвивати можна і силу, і витривалість, і координацію, і гнучкість. І, звісно, тримати тіло функціональним.

Світлана Лучкіна

Є усереднений маркер фізичної активності: щоб бути здоровим, треба проходити 10 тисяч кроків щодня. Але вдома їх пройти абсолютно неможливо, тому вихід — щоденне годинне тренування. Наші онлайн-тренування допомогли тисячам людей пережити карантин, і це дуже надихає.

Про фізичну активність

Мій звичний режим — щоденне годинне тренування, можливо, з одним вихідним на тиждень. Але в умовах карантину він підсилився втричі. Щодня 2—4 години спорту. Крім ефірів, які ми проводили в інстаграмі нашого клубу, ми робили записи тренувань для компаній, які перейшли в онлайн-режим, але хотіли забезпечити активність своїм працівникам. Плюс я брала участь у проєкті на Youtube, а ще відзняла з командою 36 годин тренувань. Через місяць карантину крепатура мене не покидала ні на день; щоранку я прокидалася з відчуттям, що всю ніч мене били палицями. Так у моєму житті з’явився масаж, і візити до масажиста тепер я додам до режиму. Хоча раніше рятувалася обладнанням Blackroll для міофасціального масажу, і цього було досить.

Про звички, які варто було б набути кожному

Я б усім радила розвинути в собі любов до спорту й дисципліни. Важливо зрозуміти, що під лежачий камінь вода не тече. Якщо не рухатися, організм здаватиме позиції — і імунітет, і емоційний стан страждатимуть. Фізкультура — це насамперед емоційне розвантаження. У напрузі й стресі, нерозумінні того, що попереду, для мене вихід — заняття фізкультурою, коли фізична втома допомагає побороти нестабільний емоційний стан.

Раджу всім регулярні заняття спортом у форматі фізкультури: тільки рух ефективно продовжує життя. Щоб в 50, 60 років мати чудовий вигляд, як у Дженніфер Еністон і Наомі Кемпбелл, жити повним життям, потрібно рухатися. Ми говоримо не про олімпійські рекорди, про підняття стокілограмових штанг, про фармпідтримку зі стероїдами й нарощуванням м’язової маси. Це оздоровча щоденна фізкультура, зарядка впродовж 30—60 хвилин.

Світлана Лучкіна
Як змусити себе до занять спортом

Складно пройти початковий етап входження в спорт — особливо якщо до цього людина ніколи не тренувалася й не розуміла, навіщо це потрібно. Сьогодні всі говорять про ЗСЖ, це модно. Про вплив спорту на організм знають всі; медійне середовище активно пропагує фітнес, і якщо тільки тому людина почала тренуватися, надовго її не стане. Треба зрозуміти, що ви робите це для себе. У нас одне тіло, у якому ми проживемо все життя. І щоб зберегти його здоровим, у нього треба інвестувати — як інвестувати в розумовий розвиток, зовнішній вигляд тощо. Тут як із зубами: якщо не дбати про гігієну, почнеться карієс. Те саме й із тілом. Регулярно, щодня, без огляду на зайнятість або настрій.

Скільки разів на тиждень потрібно тренуватися? — Рух організму потрібен щодня. Ранкова зарядка — щонайменше 20—30 хвилин. Інтенсивніші тривалі тренування — 3—4 рази на тиждень, але якщо тренуватися більше, гірше не буде. Треба відновлюватися: масаж, лазні, сон.

Якщо дати собі шанс і спробувати заняття впродовж 21 дня, то ефект прийде швидко. Поліпшиться фізичний та емоційний стан організму, сон нормалізується, активізується кровообіг, дихання стане глибшим і рівнішим, кров припливатиме активніше, клітини житимуть довше й щасливіше, а тіло функціонуватиме ефективніше. Адже тіло було створено для руху. Без руху життя буде пісним і сумним.

Тренуватися онлайн або в клубі — особистий вибір кожного. Тренування офлайн — ефективніші. Ми даємо якісний матеріал, а як людина його інтерпретує — це вже питання. Я рекомендую поєднувати: якщо офлайн важко діставатися 4—5 разів на тиждень або складно вибрати час, краще поєднувати.

Про вітаміни Orthomol

Через те, що в період карантину рівень фізичних навантажень зріс, стало очевидно, що одного масажу й сну не досить, щоб ефективно відновлюватися за ніч. Порадившись зі своїм спортивним лікарем, вирішила спробувати вітаміни Orthomol Sport, які активно рекомендує багато спортсменів. Їхнє основне завдання — скоротити час відновлення, підсилити витривалість імунної системи організму, підтримати її в процесі постійних фізичних навантажень. Якщо чесно, німецька якість у мене ще жодного разу не викликала сумнівів, а Orthomol — виробляють у Німеччині, це офіційний партнер Національного олімпійського комітету Німеччини. Його також визнано найзбалансованішим вітамінним комплексом для зміцнення здоров’я спортсменів і відновлення функцій організму — перед уживанням я, звісно, проштудіювала всі доступні матеріали й відгуки про цей продукт.

Світлана Лучкіна

Уже після перших двох тижнів уживання почало здаватися, що одного тренування на день мало, що залишилося сил щонайменше на два. Чи то спрацювала радість наближення офлайну, чи то Orthomol, чи то все разом (цей варіант найімовірніший), але сил почало вистачати і на продовження онлайн-, і на відновлення офлайн-роботи.

В ідеалі організм має отримувати весь набір мінералів і мікронутрієнтів з їжі, але більшість продуктів, уживаних у їжу, проходять термооброблення, а тому втрачають майже всі свої корисні властивості. Водночас під час фізичних навантажень організм відчуває підвищену потребу в них, і Orthomol Sport у цьому разі виступає прекрасним доповненням до основного раціону.

Orthomol Sport Taurin

Коротко про важливі компоненти та їхній вплив: таурин — поживна речовина для всіх білків організму. Регенерує тканини після тренування, запобігає м’язовій дистрофії та сприяє росту. Вітаміни А, С, Е, мікроелементи залізо, цинк, мідь, селен нівелюють вплив вільних радикалів, що ростуть під час фізичних навантажень, і сприяють зміцненню аутогенної імунної системи. Каротиноїди й біофлавоноїди доповнюють вплив вітамінів і мікроелементів. Залізо, мідь, вітаміни В6 і В12 активують процеси росту й відновлення клітин, а калій сприяє утворенню вуглеводів у формі глікогену — а отже активує енергетичний обмін.

Orthomol Sport Taurin

Важливо пам’ятати, що вітаміни потрібно купувати тільки в офіційного представника марки. Саме він гарантує правильне перевезення й зберігання, що безпосередньо впливає на якість вітамінів. Правильна вологість і температура, умови зберігання, термін придатності — усе це відіграє важливу роль в ефективності продукту. Оскільки вітаміни — препарат для внутрішнього застосування, важливо переконатися, що в продавця є всі потрібні сертифікати й дозвільні документи. Офіційний інтернет-магазин марки Orthomol в Україні: https://orthomol.life/

Більше краси: @vogueua_beauty

Фото: Lana Fursova

Ретуш: Viktoriia Rogovenko

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.