До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Не слід боятися: що таке медичний чекап організму

Медичну діагностику, або чекап, порівнюють з техоглядом, який за умови регулярного проведення допомагає уникнути серйозних поломок і проблем.

Фото: Yaniv Edry

"Чекап – одна з найпопулярніших сьогодні медичних послуг, – розповідає Євгеній Шагов, засновник клініки ReFuture, яка спеціалізується на age-менеджменті. – Це позитивна тенденція, але, на жаль, не масова. Найчастіше готові витрачати час і гроші на превентивні заходи заможні люди. У таких клініках, як наша, стандартний чекап охоплює сотні різних показників і коштує недешево". Однак лікар наполягає, що головне – не так наявність тимчасових і грошових ресурсів, як бажання стежити за власним здоров'ям. Первинний чекап можна провести самотужки. Наприклад, обчислити свою ідеальну вагу, виміряти рівень тиску і частоту пульсу – відхилення від норми вже попередять про ризик розвитку атеросклерозу, ймовірність інфаркту або інсульту, додаткове навантаження на суглоби, вени і легені. А найпростіші вправи на зразок віджимань або розтяжки розкажуть про загальний фізичний стан організму. Якщо вони даються складно – це сигнал, що слід переглянути свій спосіб життя.

Реклама
Обов'язковий мінімум доступний всім у звичайній поліклініці

"Професійна турбота про організм, – каже Марія Газда, лікарка Tila Clinic, – починається з походу до терапевта". На її думку, обов'язковий мінімум, доступний усім у звичайній поліклініці, це: загальний аналіз крові раз на рік, перевірка роботи печінки, нирок і щитовидної залози, контроль глікемічного профілю у людей зі схильністю до зайвої ваги, УЗД органів черевної порожнини, візит до уролога для чоловіків і до гінеколога та мамолога для жінок. "За результатами цих досліджень грамотний фахівець може виявити безліч проблем на початкових етапах, а потім за необхідності призначити додаткові аналізи. Наприклад, у нас у клініці є можливість оцінити стан здоров'я пацієнтів на підставі близько 700 показників – від товщини внутрішньої оболонки загальних сонних артерій до рівня вітамінів і мікроелементів в організмі".

Отримані дані важливо правильно інтерпретувати

Ще одна популярна сьогодні послуга – здача аналізів на онкомаркери. Лікарі застерігають: отримані дані важливо правильно інтерпретувати, оскільки іноді вони можуть свідчити не про ризик захворювання на рак, а про неспецифічне запалення або розвиток аутоімунних захворювань. Євгеній Шагов додає, що за статистикою від остеопорозу в світі помирає більше жінок, ніж від раку грудей, тому контроль кісткової маси варто зробити обов'язковим пунктом обстежень. "Дивно, що у нашій країні мало говорять про проблему остеопорозу. Рання діагностика дає змогу своєчасно вжити заходів щодо його запобігання або уповільнення. Я раджу перевіряти відповідні маркери (CrossLaps, ультразвукова денситометрія) всім жінкам вже з 35 років".

Слід час від часу фотографувати підозрілі родимки

Важливо контролювати не лише внутрішні, а й зовнішні маркери. "Кінець літа і початок осені – вдалий час для щорічної skin-check процедури у дерматолога: огляду родимок, новоутворень, пігментації на шкірі, – каже Тетяна Святенко, дерматолог, експерт МОЗ, доктор медичних наук. – Після кількох місяців активного сонця їхня кількість і якість можуть змінитися. Найкращий помічник лікаря в обстеженні – дерматоскоп – збільшує будь-які позначки на шкірі в 10-20 разів. Він дає змогу вивчити структуру і характер навіть найменших плям і новоутворень. Щоб відстежувати динаміку, час від часу слід фотографувати підозрілі родимки – ті, які сильно відрізняються від інших. Тоді skin-check процедура буде більш інформативною".

Чекапи метаболічного і гормонального здоров'я потрібні всім дорослим людям

Щорічні чекапи метаболічного і гормонального здоров'я потрібні всім дорослим людям і стануть у нагоді при виборі харчової стратегії. Знати свій рівень інсуліну і глюкози, рівень гормонів щитовидної залози і перевіряти стан печінки повинен кожен. "Маркери білків, жирів і вуглеводів, регуляторів метаболізму, тиреотропний гормон, АТПО, інсулін, пролактин, вітамін D – негормональний регулятор обміну жиру, що впливає до того ж на настрій, нирковий гомоцистеїн, індекс інсулінорезистентності, глікозильований гемоглобін, фруктозамін – дає направлення на ці аналізи і трактує їх тільки лікар. А вже тоді розробляє харчову стратегію з урахуванням всіх нюансів", – каже лікар-дієтолог, ендокринолог Наталія Самойленко.

Останнім часом трендом у туріндустрії став медичний туризм, що дозволяє проводити повне обстеження в закордонній клініці. У лікаря Шагова щодо цього своя думка: "Для мене чекап організму – певна точка відліку, яка дає змогу контролювати його стан і своєчасно реагувати на тривожні сигнали. Це марафон тривалістю в життя, а не спринтерська дистанція, з якої можна порівняти скринінги організму і короткострокові програми в зарубіжних клініках. Протягом тижня-двох пацієнт проходить спа-процедури, детокс, йому стає краще, а тоді вдома розслабляється і повертається до старих звичок, які і є причинами наявних збоїв. Саме тому я за чекап, який спонукає діяти і мотивує ставати кращою версією себе щодня".

Текст: Віолетта Федорова

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.