До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Тренування, що уповільнює старіння

Високоінтенсивний інтервальний тренінг, або HIIT, як його називають в тренажерних залах по всьому світу, може стати ключовим у сучасному повсякденному фітнес-режимі. Наука стверджує, що короткі інтенсивні вправи у поєднанні з більш помірними тренуваннями здатні призупинити процес старіння і змусити час бігти в зворотному напрямку. І це тоді, коли силові тренування, які так добре пасують для нарощування м’язів, не здатні на такий ефект.

Емілі Ді Донато для Vogue UA

Дослідження опублікували вчені з клініки Майо на медичному порталі Cell Metabolism. Для участі в досліді обрали рівну кількість чоловіків і жінок. Їх розділили на дві вікові групи – молоді (від 18 до 30 років) і старшого віку (65-80 років), а потім розгрупували ще на три групи, яким запропонували три різні спортивні програми, розраховані на 12-тижневий період.

Реклама

Перша група зосередилась на HIIT (три дні велотренувань з високою інтенсивністю, які чергували з заняттями в повільному темпі, і дводенний тренінг на біговій доріжці кожного тижня); друга група виконувала силові вправи з використанням ваги (два дні на тиждень на нижню і верхню частини тіла); і нарешті третя група комбінувала силове й інтервальне тренування (менш інтенсивні заняття на велосипедах, аніж у першої групи і заняття з меншою вагою, аніж у другої, а загалом п’ять днів тренувань на тиждень).

Емілі Ді Донато для Vogue UA, червень 2016Фото: Bon Duke

До кінця дослідження усі учасники покращили свою фізичну форму, але саме ті, хто зосередились на HIIT, могли похвалитися кращими результатами.

"Інтенсивні інтервальні тренування покращують серцево-респіраторну форму, чуттєвість до інсуліну, знижують ризик розвитку діабету і кліткове дихання в мітохондріях (саме вони, як батарейки, заряджають кожну клітину тіла енергією – Прим. ред.) в обох вікових групах", – описано у звіті з поясненням, що "HIIT збільшив мітохондріальну здатність організму, яка допомагає йому поповнювати резерви і їхню ємність – на 49% у молодих людей і, найцікавіше, на 69% у літніх людей".

"Інтервальні тренування з високою інтенсивністю покращили активність рибосом, які відіграють життєво важливу роль в синтезі білків ", – розповів CNN головний автор дослідження лікар Срікумаран Наїр з клініки Майо. Вчені припускають, що така фізична активність здатна запобігти руйнуванню рибосом в м’язах, на подібний ефект варто розраховувати і в інших тканинах – наприклад, в клітинах серця і мозку, де їх ділення відбувається вкрай рідко, що й призводить до старіння організму.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.