До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Все, що потрібно знати про весільний образ принцеси Діани

Принцеса Діана — одна з найзнаменитіших дівчат у британській королівській династії і легендарна особистість XX століття. Попри те, що леді Ді прожила доволі коротке життя і в шлюбі пробула усього 15 років, вона залишила пам'ятний слід в історії. Принцеса Діана займалася благодійністю та миротворчою діяльністю, була прекрасним дипломатом, а також мала аристократичне почуття смаку, надаючи перевагу костюмам-двійкам, шовковим блузам з бантами і сукням прямого крою. На окрему увагу заслуговує її весільний образ, який у 1981 році підкорив серця модниць у всьому світі, і зараз також викликає захват. Vogue.ua зібрав головні факти про весільне вбрання принцеси Діани, які потрібно знати.

Весілля принцеси Діани і принца Чарльза, 1981
Весільна сукня

Весілля Діани Спенсер і принца Чарльза, що відбулося 29 липня 1981 року, назвали "весіллям століття", а вінчальна сукня леді Ді назавжди увійшла в історію. Минуло вже 39 років, як ця сукня надихає багатьох дизайнерів на створення схожого вбрання. Для церемонії одруження Діана вибрала пишну сукню з довгими об'ємними рукавами і 8-метровим шлейфом — образ розробили дизайнери Девід і Елізабет Емануель. Розкішне королівське вбрання було виконане з найтоншого шовку кольору слонової кістки, що надало йому легкості. Сукню розшили золотою ниткою, десятьма тисячами натуральних перлин і тисячами перламутрових блискіток.

Реклама
Весілля принцеси Діани і принца Чарльза, 1981

Після смерті принцеси Діани легендарна весільна сукня перейшла у власність її синів — принців Гаррі та Вільяма. У своєму заповіті Леді Ді вказала, що вони зможуть успадкувати весільну сукню матері в день, коли принцу Гаррі виповниться 30 років, а саме 15 вересня 2014 року. До цього часу, протягом 17 років, за знаменитими шатами доглядав брат принцеси, Чарльз Спенсер.

Весільна сукня принцеси Діани
Весільні туфлі

Якщо весільну сукню Леді Ді бачив увесь світ, то про туфлі широкому загалу мало що відомо. На особисте прохання Діани, весільні туфлі мали бути обов'язково на низькому підборі з огляду на високий зріст нареченої — вона вважала за краще бути на одному рівні зі своїм майбутнім чоловіком. Дизайн витончених човників розробили Девід і Елізабет Емануель, а виготовив їх вручну Клайв Шилтон, майстер взуття Made in England. Туфлі були виконані з шовкового атласу, розшиті 542 блискітками і 132 перлинами. У центрі взуття красувалося серце, обрамлене ніжними мереживами і вишивкою. Туфлі Lady Diana стали одою романтиці — всередині вони були розшиті згадками про новий королівський союз у вигляді ініціалів D і C, переплетених у формі серця.

Весільні туфлі принцеси Діани
Тіара

Тіара Cambridge Lover's Knot — улюблений аксесуар Леді Ді, який вона успадкувала від королеви Єлизавети II як подарунок на весілля з принцом Чарльзом. Саме в цій діадемі принцеса Уельська найчастіше з'являлася на публіці. Попри красу тіари Cambridge Lover's Knot, з якою асоціюється Діана, голову нареченої у визначний день прикрасила сімейна діадема Spencer Tiara. За словами принцеси, королівська тіара виявилася занадто важкою, і їй довелося вибрати фамільну прикрасу її сім'ї, за якою можна простежити аристократичне походження родини Діани до династії Тюдорів. Spencer Tiara складається із золота, срібла і діамантів. Виконана вона у вигляді завитків квітів, в середині яких маленькі зірочки.

Тіара принцеси Діани
Весільний букет

Королівські масштаби відбилися не лише на весільній сукні принцеси Діани, але й читалися крізь об'ємний букет завдовжки понад метр і вагою 3 кілограми. Пишна каскадна композиція складалася з лілій, конвалій, гарденії, жасмину, орхідей, троянд сорту "Маунтбеттен", фрезій, квітів плюща, мирту і традесканції — кожна з квіток мала своє особливе значення. Так, білі гарденії уособлюють жіночу грацію, конвалії — надійність, плющ символізував прихильність, орхідеї і фрезії — квіти аристократії, а мирт і лілії традиційно доповнювали композицію. Особливим сенсом флористи наділили весільний букет, використавши троянди сорту "Маунтбаттен", які було обрано на честь покійного дядька Чарльза — лорда Луїса Маунтбаттена.

Весілля принцеси Діани і принца Чарльза, 1981

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.