До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Повний гід з догляду за шкірою голови: 5 запитань до трихолога

Чому важливо доглядати за шкірою голови, чого в цьому більше — маркетингу чи реальної необхідності, — розпитали Ірину Літус, лікарку-дерматолога, трихолога клініки "Літус".

Що це взагалі за тренд — догляд за шкірою голови? Невже звичайний шампунь не впорається?

Реклама

Шкіра голови однією з перших стикається з негативним впливом навколишнього середовища: UF-випромінювання влітку, а мороз і вітер — узимку. Всі дефіцитні стани і багато хронічних захворювань часто позначаються на шкірі голови. І це ще не згадуючи про стрес, в якому так чи інакше живе кожен із нас, і який своєю чергою спричиняє спазм судин, а відтак — брак кровопостачання волосяних фолікулів.

Один шампунь мас-маркет класу не задовольнить усіх вимог. Тому так, шкіра голови потребує спеціального догляду, який підбирається лікарем-трихологом, з урахуванням усіх індивідуальних особливостей. Одні й ті ж засоби можуть бути ідеальними для однієї людини і абсолютно неприйнятними для іншої; провокувати випадіння волосся, появу лупи, або ж підвищувати чутливість шкіри голови. Тому не треба купувати засіб за принципом "другу підійшло" — нехай призначає фахівець.

Скраб для шкіри голови, Balmain Paris Hair Couture

Чутлива шкіра голови. Чутлива шкіра п'ят. Чутлива шкіра спини. Чи не притягнуто це за вуха? Що може піти не так? Ну зрозуміло — обличчя: роздратування після гоління, висипання. А скальп — його ж не видно взагалі!

Чутлива шкіра — це проблема сучасності. Чим більше пацієнтів я бачу на прийомі, тим частіше зустрічаю різний ступінь чутливості ​​шкіри. Крім неправильно підібраного догляду або агресивних засобів, причиною чутливості може бути генетична схильність, прийом лікарських препаратів або соматичні захворювання.

Так, шкіра голови, на відміну від шкіри обличчя, не впадає в очі, проте, на її чутливість може вказати гіперемія — почервоніння локальне або загальне, лущення, лупа, зайва сухість, свербіж. Усі ці стани завдають стільки ж дискомфорту, як, скажімо, алергія на кішок або камінчик, що потрапив у черевик. Пощастило тим, хто ніколи з ними не стикався.

Getty

Буває, голова свербить. Так але ж можна взяти шампунь від лупи в будь-якій крамниці, вимити — і проблема вирішена, хіба ні?

Не зовсім так. Голова не свербить просто так, для цього завжди є причина. І насамперед необхідно цю причину з'ясувати. Сверблячка голови може бути симптомом багатьох захворювань: починаючи від алергічних реакцій, себорейного дерматиту, грибкових захворювань, і аж до псоріазу та педикульозу. Кожен стан потребує свого рішення. Іноді досить підібрати правильний лікувальний шампунь, іноді необхідні спеціальні емульсії й креми, іноді доводиться застосовувати пілінг для шкіри голови або втирати терапевтичну сироватку. До всього потрібен свій підхід.

Мас-маркет шампуні переважно містять шкідливі компоненти, ПАРи (поверхнево активні речовини), консерванти, згущувачі, які не тільки не допоможуть усунути причину, але можуть спричинити загострення стану або ж стати причиною алергії шкіри скальпа.

Getty

Ну ОК, дехто має довге волосся — там що завгодно може статися. Але зазвичай чоловіки стрижуться коротко, що тут може піти не так?

Справа не в довжині волосся. Шкіра голови, як у чоловіків, так і у жінок, схильна до ризику захворювань. Але з чоловіками ситуація куди цікавіша. Чоловіки частіше страждають на андрогенетичну алопецію — це випадання волосся внаслідок дії чоловічих статевих гормонів на волосяний фолікул. Для цього стану теж потрібен спеціальний догляд, щоб зменшити дію андрогенів локально в ділянці росту волосся.

Getty

Краще скажіть, що робити, якщо волосся випадає. Ось це реальна проблема.

Найправильнішим кроком буде відвідати трихолога. Найімовірніше, лікар запитає про хронічні захворювання, стилі харчування, суб'єктивні відчуття. Після опитування та огляду шкіри голови за допомогою трихоскопа буде призначено ряд аналізів: це і загальний аналіз крові разом з біохімією, і аналіз крові на вітаміни, мікро- і макроелементи для виключення дефіцитних станів, можливо, визначення рівня гормонів, в разі підозри на дисфункцію ендокринної системи. Залежно від результатів огляду та аналізів, лікар поставить діагноз і запропонує варіанти лікування. Причин випадіння волосся десятки і для кожної з них є своє рішення.

Getty

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.