До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Ясний погляд: що треба знати про ін'єкції в зоні навколо очей

Про особливості догляду за чоловічою шкірою навколо очей розповідає експерт з ін'єкцій, лікар-дерматокосметолог Андрій Ваганов-Дашков.

Billionaire весна-літо 19

Останнім часом популярна теорія про те, що знаменитості позбавляються від філерів і відмовляються від ін'єкцій ботоксом. Вона далека від істини. Навіть якщо хтось із зірок і позбувся колишніх уколів, то точно поставив нові. Ботоксом користуються практично всі. Просто на хвилі велнесу, моди на органіку і натуральності стало немодно в цьому зізнаватися.

Реклама

Коли пацієнти уточнюють, чи можуть вони відмовитися від ін'єкцій і довіритися засобам для догляду, я завжди пояснюю: одне іншого не виключає. Надії на те, що креми і сироватки замінять ботокс, виникли з появою пептидів з міорелаксуючим ефектом. Першим в низці таких пептидів був гексапептид Е або аргілерін. Його і просували як альтернативу уколів. З тих пір з'явилося багато нових розробок, але поки ефектом ботокса володіє тільки сам ботокс. Креми з міорелаксантами – гарне доповнення до ін'єкцій, дія яких не закінчується в одну мить, а поступово згасає. Так ось, хороший крем з міорелаксантами допомагає її продовжити.

У зони навколо очей дві основні проблеми – або нестача тканини, або її надлишок

До першої схильні астенічні люди. У них до провалів під очима часто додається синява. А ось припухлість – це грижі; вони часто передаються у спадок або виникають з віком. Грижа у цьому контексті – це очне яблуко на підкладці з жиру. Жир гідрофільний, тобто легко накопичує й утримує воду. І з віком, коли круговий м'яз ока слабшає, а кістковий край резорбірує (провалюється), жир "провалюється" – і утворюються мішки. Чим далі від нижньої повіки орбітальний край, тим вищий ризик. А чим ближче він до нижньої повіки, тим ефективніше здатний утримувати тканини.

Грижі часто виникають через остеохондроз

Поганий відтік лімфи сприяє тому, що формується набряклість під очима. Тут потрібне комплексне ставлення – відправити пацієнта до остеопата і на масаж. І призначити препарати для дренажу, щоб грижа не розвивалася. До речі, відмінно працюють креми з кофеїном, а в якості SOS-засобу – примочки з аптечного кофеїну.

Поки вони невеликі, можна обходитися ін'єкціями. Але після 40 часто настає момент, коли можна вдатися до блефаропластики – і видалити їх раз і назавжди. Це одна з нескладних і недорогих операцій, яку в Україні роблять часто і успішно. У п'ятницю зробив – в понеділок можна виходити на роботу, а через тиждень – знімати шви.

У 40-45 років можна задуматися про блефаропластику, щоб позбутися мішків під очима і візуально скинути 10-15 років

У блефаропластики є істотний плюс: вона допомагає за один раз скинути 10-15 років. І результат триває роками. Про це добре знають політики, які воліють вирішити проблему один раз – і радикально. Зате вигляд мають повний сил і позбавляються від виснаженого погляду. Тим, хто зважиться на хірургічне втручання, треба дочекатися, поки закінчиться дія ін'єкцій (у випадку з ботоксом – це півроку) – і зібрати думки трьох хірургів-пластиків.

Зараз чомусь багато розмов про те, що препарати на основі гідроксиапатиту кальцію мають якусь магічну силу. Насправді, вони не працюють з очима. А в багатьох країнах світу, включно з Великобританією, застосовувати їх вище нижньої третини обличчя – заборонено. Небезпека в тому, що для них немає антагоніста. Якщо лікар потрапить в артерію, то помилку не виправить. Наслідки можуть бути важкими, аж до інфаркту мозку. Тому ми воліємо працювати в безпечних зонах або в мезо-техніці, множинними дрібними проколами. Це дуже підходить пацієнтам з набрякло-деформаційним типом для зміцнення коллагенового каркаса.

Людям, у яких яскраво виражені носослізні борозни і є недолік тканини в зоні під очима, підійде філер Teosyal Redensity 2. Він спеціально розроблений для корекції периорбітальної області. Питання тільки в майстерності лікаря. Якщо філер введений поверхнево, він помітний і переміщається під шкірою під час сміху або активної міміки. Моторошне видовище. Так що філер треба ставити глибоко на кістку, під м'яз.

Є ще одна проблема в зоні під очима, яка може непокоїти навіть юних пацієнтів – це септа, яка утримує тканину. Чим вона жорсткіша, тим сильніше прорізається на обличчі. І це 100% показання до філерів. Ін'єкції піднімають зв'язку – і проблема вирішується.

Перед тим, як поставити філер, лікар виявляє протипоказання до процедури

Перш, ніж поставити філер, лікар виявляє протипоказання до процедури і робить щипковий тест: стискає на пару секунд шкіру під оком. Якщо після цього шкіра довго залишається в "зім'ятому" стані, то це означає, що вона виснажена і слабка, а філер послабить її ще більше, вже не кажучи про те, що буде під нею просвічуватися.

Що стосується універсального протоколу з догляду за шкірою навколо очей, то його не існує: лікар призначає його за показаннями. Ми відштовхуємося від типу старіння, закладеного природою. Якщо це дрібнозморшкуватий тип, то в 25 років відмінно спрацюють ботокс і біоревіталізація. У 30-35 лікар аналізує зміни під очима – і з'ясовує, чи потрібен об'єм. Іноді досить відновити зниклий з віком об'єм, щоб позбавити людину втомленого вигляду. Загальне правило таке: філери ставлять раз на рік, ботокс – раз на півроку. Біоревіталізацію роблять кожні 3 місяці.

Універсального протоколу з догляду за шкірою навколо очей – не існує

У 40-45 ми нерідко відправляємо пацієнтів на консультацію до пластичного хірурга. Ціна уколів і пластики цілком порівнянна, але естетичний результат останньої – значно кращий. Так що в цьому віці, 40 років, пора вирішити, як далі справлятися з проблемою – або терапевтично, або радикально. Ми говоримо про це відкрито – було б нечесно водити пацієнта за ніс.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.