До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Що потрібно знати про Марка Форне — іспанського інфлюенсера й зірку стритстайлу

"Повір, останнє, про що треба мріяти, — бути схожим на мене", — каже телефоном Марк Форне. Він перебуває в Барселоні, я в Києві: цього дня в Іспанії +15 °C, а я сумно розглядаю лютневі замети з вікон редакції. Форне прогулюється парком — у слухавку чути, як він смачно затягується цигаркою. Добре уявляю, який він на вигляд цієї миті: як Аполлон за статурою, з копицею смоляно-чорного волосся (у день знімання для Vogue Man UA ми дізналися з Instagram, що тепер воно стало кольору фуксії) і очима-вуглинками, як у героїв романів Жана Жене, з яких за сюжетом добра не буде. Не пам’ятаю, щоб ми колись бачилися особисто, але, здається, я знаю про Форне більше, ніж про свого рідного брата. Мені в допомогу — його Instagram, де таких підписників, як я, 430 тисяч.

Трикотажний джемпер, MARNI; штани з поліестеру, Y/PROJECT; бавовняні труси, MANS; кеди, CONVERSE X FENG CHEN WANG

Digital-кар’єра 23-річного Форне будується на ілюзії близькості. Завдяки соціальним медіа Марк живе в моєму айфоні: я знаю, як він проводить час, що носить, де відпочиває, з ким літає на канікули. Форне поправляє: мені тільки здається, що я його знаю. Між барвистим калейдоскопом місць, подій і спогадів у його Instagram і реальним життям — велика лакуна, у якій, власне, Форне й існує. Забігаючи наперед, запитую, чи дізнаються колись його шанувальники різницю між модним героєм у Prada і справжнім Марком. Відповідь очевидна — і не нам на користь.

Реклама
Вовняне пальто, JIL SANDER (власність героя); бавовняна футболка, VALENTINO (власність героя); штани з поліестеру, MANS; шкіряна сумка, PRADA (власність героя); кросівки, DIOR; окуляри, TOM FORD; кольє, JUSTINE CLENQUET

Форне народився в Іспанії. Його батьки розлучені — дитиною Марк постійно кочував між містечками, розкиданими на околицях Барселони: його батько, мати, бабусі й дідусі жили в різних місцях. Маленький Форне ріс на валізах. Це навчило його спостерігати за іншими й уважно слухати — навичка в модному бізнесі виявилася дуже доречною.

На перший великий показ у Парижі 19-річний Форне потрапив на запрошення Дому Louis Vuitton — це було шоу чоловічої колекції Кіма Джонса. Марк не міг повірити в те, що його покликали на показ — як не могли повірити в це й випадкові сусіди поруч. Тоді ведення Instagram не вважали за професію, як і вдалі гени не були достатньою підставою дістати перепустку в закритий клуб, що прописався на міжнародних модних Тижнях.

Вовняний піджак, HELIOT EMIL; штани з бавовни й атласу, EDWARD CUMING; шкіряні чоботи, PRADA
Трикотажна безрукавка, MANS; джинси, MARINE SERRE (власність героя)

Сьогодні Форне — плоть від плоті того самого істеблішменту, який спершу показував йому спину. Це й не дивно: до карантину Форне ходив на покази Versace разом з подругою Джильдою Амбросіо з Attico в ідентичному звабливому вбранні з медузою. Під час локдауну фотографувався в пшеничних полях на виїзному показі Jacquemus і тепер в Instagram розпаковує гумові калоші Bottega Veneta на замовлення чоловічого департаменту Mytheresa. Я запитаю, чи почувається він як і раніше аутсайдером? "Тривалий час я картався, намагаючись придумати собі „справжню" професію: мріяв стати креативним директором, редактором або стилістом. Все це так чи інакше я тепер і роблю. Але валідація в очах оточення мені більше не потрібна — здається, я довів, що маю право бути там, де є".

Бавовняна сорочка, SSS WORLD CORP (власність героя)

У нашій розмові труднощі перекладу очевидні: пояснити, що саме робить інфлюенсер, так само складно, як знайти гідний еквівалент модному іноземному слову в рідній мові. Форне впевнений: важливо не те, що подобається йому самому, — багато важить відгук, який його контент викликає у підписників. Іншими словами — транслюючи в соціальних медіа свій смак, він допомагає людям ліпше розібратися в собі. Та я спостерігаю інше: його підписники не тільки хочуть одягатися, як він, і подорожувати, як він. Хоч як проти цього сам Форне — вони хочуть бути як він.

"Успіх у соціальних медіа — не про вміння публікувати гарні картинки, — проводить мені лікнеп Марк. — Тут важливо мати свою думку й уміти обстоювати її. Треба розуміти, як влаштована індустрія, і намагатися знайти своє місце в ній. А ще таємниця в людях, яких ти знаєш, і в тому, чому вони хочуть знати тебе".

Трикотажний джемпер, EDWARD CUMING; штани з поліестеру, MARNI; кеди, CONVERSE X JW ANDERSON (власність героя)

Під час локдауну зірка модного джетсету Марк Форне зумів змінити біг на крок: "До цього я жив якимсь нереальним життям, яке на тоді здавалася цілком реальним: подорожі, заходи, Тижні моди. Під час карантину я озирнувся й зрозумів, що життя проходить тут і тепер, а не десь на відстані кількох тисяч кілометрів. Я став робити зрозумілі й корисні справи: змінив житло в Барселоні, облаштував свій офіс і тепер намагаюся більше уваги надавати друзям і нашим спільним проєктам".

Трикотажний лонгслів, LOEWE; бавовняні шорти, HELIOT EMIL; шкіряна сумка, DIOR (власність героя); бавовняна сорочка, шкіряні чоботи, все — вінтаж (власність героя)

На тлі вичищених до стану клінічної досконалості Instagram-акаунтів, які продають своїм підписникам мрію, Марк шукає нову формулу щирості з аудиторією. "Нечесно показувати лише парадну частину історії, — каже Форне. — Мені подобається стежити за тими, хто не приховує, якими зусиллями вони прийшли туди, де вони тепер. Я охоче спостерігаю, який одяг вони носять і де бувають, — це не викликає почуття протесту або заздрості. За цією гарною реальністю майже завжди стоїть важка праця".

Топ з поліестеру, Y/PROJECT; штани з поліестеру, GMBH

Нещодавно в стрічці Форне мені на очі потрапив ролик, знятий для молодого іспанського бренду Alled-Martinez. Марк зголосився допомогти товаришеві з промо нової колекції, пробуючи себе в амплуа креативного директора. Він же зіграв головну роль таємничого водія таксі, який розвозить пасажирів нічним містом і навіть встигає пуститися берега з одним з них на капоті службової малолітражки.

Цікавлюся, чи не ваблять його, бува, Голлівудські пагорби? У жодному разі. "Актор з мене зовсім нікудишній, — зі сміхом зізнається Форне. — Під час знімання дуже пошкодував, що погодився на цю роль: у реальному житті я дуже сором’язливий". Виходить, світові не судилося побачити телесаги про хлопчика, який переміг свою сором’язливість у першому ряду показу Louis Vuitton? "У планах цього немає, але ніколи не говори ніколи! Уяви собі: „Таємниця кохання Марка Форне". Може вийти класне кіно, чи не так?".

Бавовняна футболка, DION LEE (власність героя); нейлонові штани, NIKELAB; бавовняні труси, SUPREME (власність героя)Бавовняна футболка, DION LEE (власність героя); нейлонові штани, NIKELAB; бавовняні труси, SUPREME (власність героя)

Фото: Iñigo Awewave.

Стиль: Ana Floubet.

Зачіски й грумінг: Emiliano Riccardi.

Сет-дизайн: Laura Jauregui.

Продюсер: Margaux Mouleta @Intrusion Studio.

Асистент фотографа: Clara Casas.

Асистент стиліста: Claudia Laverack.

Асистент сет-дизайнера: Peru Arana

Текст: Веня Брикалін

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.