До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Трумен Капоте: дві найкращі екранізації та два чудові байопіки

Американець Трумен Капоте був письменником, сценаристом, драматургом та істинним класиком. Хоча кіно було другорядним аспектом у кар’єрі Капоте, він, безумовно, залишив свій слід у цій сфері. Кілька його робіт лягли в основу фільмів. У деяких кінокартинах він з’являвся як актор. Також про нього знято кілька біографічних стрічок. До дня народження митця Vogue.ua згадує дві найкращі екранізації творів письменника і два чудові байопіки, присвячені його життю і творчості.

Трумен Капоте, 1940Трумен Капоте, 1940

"Сніданок у Тіффані", 1961

Одри Хепберн в фильме Одрі Гепберн у фільмі "Сніданок у Тіффані", 1961

Це найвідоміший фільм, що ґрунтується на творах Трумена Капоте. "Сніданок у Тіффані" — ромком у пастельних тонах, що вільно інтерпретує новелу письменника про нью-йоркську дівчину, яка полюбляє добре проводити час. Стильна адаптація Блейка Едвардса заслужила любов глядачів завдяки Одрі Гепберн, яка втілила на екрані яскраву головну героїню Голлі Голайтлі. Однак знаменитому авторові таке висвітлення його історії не сподобалося. "Він ненавидів фільм, і я розумію, чому, — сказав Блейк Едвардс у 2003 році. — Він справді не подібний до книги".

Реклама

"Холоднокровне вбивство", 1967

Роберт Блейк и Скотт Уилсон в фильме Роберт Блейк і Скотт Вілсон у фільмі "Холоднокровне вбивство", 1967

Трумен Капоте ввійшов в історію й буквально змінив літературну форму своєю працею 1966 року "Холоднокровне вбивство". Книжка, яку він називав "науково-популярним романом", розповідає правдиву історію Діка Гікока й Перрі Сміта — двох нероб з Канзасу, які вбили цілу родину фермерів і зрештою опинилися в камері смертників. Праця, що засвідчила новий підхід до написання репортажної й кримінальної літератури, мала величезний успіх і була неминуче екранізована. Адаптація 1967 року сценариста й режисера Річарда Брукса — майже шедевр, що приголомшує чіткістю оповідання, яскравим візуально-естетичним стилем і психологічним підходом.

"Капоте", 2005

Филип Сеймур Хоффман в фильме Філіп Сеймур Гоффман у фільмі "Капоте", 2005

Трумен Капоте був майже так само відомий своїми манерами й стилем життя, як і власними літературними працями. Але в цьому гучному біографічному фільмі володар "Оскара" Філіп Сеймур Гоффман зображує письменника як людину, життя якої скалічене самотністю та егоцентричністю. Сюжет "Капоте" оповідає про головний період у житті автора: з 1959 по 1965 рік, коли він написав свій культовий роман "Холоднокровне вбивство". Книжка стала грандіозним тріумфом, але також і причиною загибелі її знаменитого автора.

"Дурна слава", 2006

Сандра Буллок и Тоби Джонс в фильме Сандра Буллок і Тобі Джонс у фільмі "Дурна слава", 2006

Стрічка "Погана слава" розповідає точно таку саму історію, як і фільм "Капоте", тільки вже з британським актором Тобі Джонсом у головній ролі. Фільм нічим не поступається своєму попереднику. До того ж у "Поганій славі" зібрався видатний акторський ансамбль: Сандра Буллок прекрасно впоралася з роллю письменниці Гарпер Лі; Сігурні Вівер з’являється в кіно як світська левиця Бейб Пейлі; Джефф Деніелс чудовий як провінційний поліційник з Канзасу; а Деніел Крейг неповторний у ролі вбивці Перрі Сміта.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.