До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Кейт Мосс, Наомі Кемпбелл і The Beatles — яким було перше шоу Стелли Маккартні

Французький модний Дім Chloé відомий багатьма речами: жіночним одягом, культовими it-bags, яскравими шоу з участю супермоделей. Але лейбл також має репутацію "трампліна", який допоміг молодим дизайнерам перетворитися на найбільших професіоналів в індустрії.

Стелла Маккартни в финале шоу Chloé весна-лето 1998Стелла Маккартні у фіналі шоу Chloé весна-літо 1998

Габі Аг’єн запустила Chloé в 1952 році. Нововведенням, завдяки якому бренд здобув миттєвий успіх, була можливість придбати prêt-à-porter прямо в крамниці. У 1960-х Аг’єн найняла тоді ще невідомого Карла Лагерфельда як дизайнера, а через кілька років він уже очолював модний Дім. Наступниками Габі й Карла були Мартін Сітбон, Стелла Маккартні, Фібі Файло і Клер Вейт Келлер — усі вони згодом стали зірками дизайну.

Реклама
Кейт Мосс во время Chloé весна-лето 1998Кейт Мосс під час Chloé весна-літо 1998

Дочка учасника The Beatles Пола Маккартні, Стелла, була в центрі уваги модної індустрії відтоді, як представила випускне шоу в 1995 році. Хоча дехто може подумати, що статус дочки однієї з найвідоміших, шанованих і багатих рок-зірок у світі надає безліч переваг у розбудові кар’єри, все ж вирішальну роль для Стелли відіграли талант і амбіції, яким можна тільки позаздрити. Натомість щоб спиратися на популярність своєї родини, Маккартні знову й знову доводила своє вміння створювати одяг, який жінки справді хочуть носити.

Chloé весна-лето 1998Chloé весна-літо 1998

Маккартні навчалася в коледжі Central Saint Martins у Лондоні. Разом зі своїми однокурсниками вона розробила лінію одягу для показу в межах дипломного проєкту. Як і багато інших студентів, Маккартні прилучила друзів до участі в показі — вони дефілювали в її одязі під час шоу. Однак, на відміну від однолітків, подругами Маккартні були Наомі Кемпбелл і Кейт Мосс. Популярність її моделей, а також її власна, і присутність її знаменитих батьків в аудиторії, залучили на студентське шоу натовп репортерів і фотографів.

Chloé весна-лето 1998Chloé весна-літо 1998

Деякі представники засобів масової інформації та індустрії моди припустили, що надзвичайна увага до молодої дизайнерки була пов’язана тільки з її прізвищем, а не талантом. Але баєри низки висококласних універмагів, включно з Bergdorf Goodman і Neiman Marcus, не погодилися, придбавши лінію Стелли для продажу у своїх крамницях.

Хелена Кристенсен во время шоу Chloé весна-лето 1998Гелена Крістенсен під час шоу Chloé весна-літо 1998

Після закінчення коледжу в 1995 році Маккартні відкрила власний бутик у Лондоні, у якому представила моделі, що поєднують у собі елегантний крій і романтичні силуети — знаковими речами були сукні-комбінації й розкішні блискучі шовкові спідниці. У грудні 1996 року до бутика Маккартні завітав чоловік, що назвав себе власником крамниці одягу в Римі. Він розпитував про її колекції та ідеї, як продавати моду жінкам будь-якого віку. Пізніше він представився як Мунір Муфаррідж, президент давно відомої паризької дизайнерської фірми Chloé. Муфаррідж, прагнучи відродити свою компанію, яка перебувала в скрутному становищі, вирушив до крамниці Маккартні, щоб познайомитися особисто з жінкою, про яку всі говорили.

Наоми Кэмпбелл во время шоу Chloé весна-лето 1998Наомі Кемпбелл під час шоу Chloé весна-літо 1998

У 1997 році, менш як за два роки після закінчення коледжу, 25-річна Маккартні потрапила на шпальти газет, коли її найняли креативною директоркою Chloé, шанованого модного Дому в Парижі. Багато хто в індустрії, зокрема й Карл Лагерфельд, який раніше обіймав посаду Маккартні, були обурені тим, що Муфаррідж найняв молоду й неперевірену дизайнерку на таку важливу посаду. Лагерфельд навіть сказав пресі: "Я думаю, їм варто було взяти когось із гучним ім’ям. Так, вони це зробили, але в музиці, а не в моді".

Записка до шоу Chloé весна-літо 1998

Своїм першим шоу, присвяченим хворій матері та проведеним в паризькій Опері Гарньє в жовтні 1997 року, Маккартні змусила замовкнути критиків. Стелла продемонструвала свій фірмовий стиль, що фокусується на чистих лініях в поєднанні з ненав’язливими й сексуальними речами. Її дизайн не став надто сміливим або новаторським, але він був дуже привабливим для клієнтів.

Ли Старки, Барбара Бах, Пол Маккартни и Джеймс Маккартни на шоу Chloé весна-лето 1998Лі Старкі, Барбара Бах, Пол Маккартні та Джеймс Маккартні на шоу Chloé весна-літо 1998
Рінго Старр і Барбара Бах на шоу Chloé весна-літо 1998

Маккартні мудро влаштувала просте, непретензійне шоу, сповнене легких суконь, блузок з вишуканими принтами й невагомими рукавами, сукнями в білизняному стилі. Завдяки показу, у якому брали участь Наомі Кемпбелл, Кейт Мосс і Гелена Крістенсен, і першому ряду, де сиділа половина The Beatles, Стелла Маккартні, якій тоді було всього 25 років, справила великий фурор своєю дебютною колекцією для Chloé. Це була мить, коли Стелла перетворилася з дочки Пола Маккартні на самобутню й незалежну талановиту дизайнерку.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.