До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Відомі українські дизайнерки створили капсулу на підтримку ЛГБТК+

Три українські дизайнерки зі світовим ім'ям — Bevza, Litkovskaya, KSENIASCHNAIDER — створили колекцію на підтримку ЛГБТК+ спільноти в Україні.

Фото: Synchrodogs

Колекція унікальна з кількох причин. Одяг ґендерно-нейтральний — пасує жінкам, чоловікам і небінарним особистостям. Кожна з моделей унікальна, адже дизайнерки запропонували авторський погляд на тему рівності і підтримки ЛГБТК+.

Реклама

Колекція розроблена у співпраці з рухом Різні.Рівні, який виступає за рівність для всіх в Україні, незалежно від ґендерної ідентичності і сексуальної орієнтації. Відзняли кампейн лінійки Synchrodogs — арт і fashion фотографи, відомі своїми роботами для Burberry, Kenzo, Vogue, Esquire і Harper's Bazaar.

Спеціально для vogue.ua Світлана Бевза, Лілія Літковська і Ксенія Шнайдер розповіли про першу в Україні колекцію, присвячену рівності, і розповіли, як отримати ексклюзивні речі.

Одяг з позицією

Дизайнерка і засновниця бренду BEVZA Світлана Бевза створила яскравий жилет, виготовлений з переробленого океанічного пластика. На її думку, мода — потужний візуальний метод впливу на суспільство без слів. І реальна можливість показати соціуму нові цінності, серед яких — рівність і повага.

"У чому полягає сенс того, що ми можемо бути різними і водночас рівними? Ми використовували кольори айдентики руху Різні.Рівні. В одній частині жилета ми розділили кольори, а в іншій — змішали між собою. Так ми показали, що різниця і рівність співіснують в одному світі. Тому що всі ми різні, унікальні і рівні між собою, з однаковими правами", — підкреслила Світлана.

Світлана БевзаФото: Крістіна Кулаковська
Колекція для об'єднання

Для свого бренду LITKOVSKAYA Лілія Літковська розробила вітровку, переосмисливши полотно "Танець" Анрі Матісса та елементи художнього стилю Кіта Харінга. На думку дизайнерки, ці мотиви полотен співзвучні з ідеєю об'єднання, яка сьогодні як ніколи актуальна.

Вітровка LITKOVSKAYA

"Перед стихіями, що нас створюють і оточують, а також силами, які є частиною нас самих, ми всі рівні. Люди народжуються з однаковою кількістю рук і ніг, з очима і волоссям. Суспільство придумало, що якісь незначні відмінності можуть бути приводом для ворожості. Це повинно змінитися", — розповіла Лілія.

Лілія ЛітковськаФото: Крістіна Кулаковська
Мода як дзеркало суспільства

Дизайнерка і співзасновниця бренду KSENIASCHNAIDER Ксенія Шнайдер запропонувала джинсовку з елементами айдентики Різні.Рівні. З її слів, мода — це дзеркало суспільства. Вона допомагає відображати важливі для соціуму тренди.

Ксенія ШнайдерФото: Крістіна Кулаковська

"Ми, дизайнери, розкриваємо певну проблему через одяг. Одна з таких важливих тем для України — підтримка ЛГБТК+. Поки вона не настільки розкрита, як у Європі чи Америці, і точно потребує додаткової уваги з боку українського суспільства. Раді, що створений нами бренд може публічно говорити про такі цінності, як апсайклінг, раціональне використання ресурсів, рівні права", — резюмувала Ксенія.

Піджак KSENIASCHNAIDER
Як можна отримати речі?

Рівні права належать усім. Справжню підтримку — не можна купити. Як і одяг Різні.Рівні. Проте його зможуть отримати всі, хто підтримує ЛГБТК+ і приєднається до руху.

Щоб отримати річ на тиждень, треба підтримати ЛГБТК+ спільноту на сайті руху і залишити свої контакти. Організатори проєкту рандомно виберуть людей, яким надішлють речі. Через тиждень їх треба передати іншим, продовживши хвилю підтримки. Кожен, хто надягне річ із колекції, покаже свою дружню позицію до ЛГБТК+ спільноти в Україні.

Різні.Рівні — рух на підтримку рівних прав для усіх, незалежно від ґендерної ідентичності і сексуальної орієнтації. У 2020 році випустили Маніфест толерантності за участю Аліни Паш, Сергія Бабкіна, Марини Круть та інших українських музикантів. У 2021 року запустили #різнірівні365 — щодня упродовж року новий представник ЛГБТК+ розповідає свої історії в Instagram-сторіс проєкту.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.