До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Із минулого в майбутнє: що робить Феліпе Олівейра Баптіста в Lacoste

Цього року лейбл Lacoste святкує 85-річчя. Плід праці професійного тенісиста, винахідника і вигадника Рене Лакоста увійшов в історію моди завдяки логотипу у вигляді зеленого крокодила на спортивному поло – у впізнаваності він, мабуть, може позмагатися зі здвоєним С у Chanel і в'яззю "Кассандра" у Saint Laurent. Протягом останніх семи років португальський дизайнер Феліпе Олівейра Баптіста створює новий словник для бренду, і робить це з несподіваною витонченістю.​

Фото: JACOB SUTTON

Моду Баптиста вивчав у Великобританії: із рідного Лісабона в Лондон його привела пристрасть до фотографії. Фотографом він так і не став – замість цього закінчив курс дизайну в Кінгстонському університеті і незабаром отримав свою першу премію за перемогу на авторитетному конкурсі у французькому Йере. Коли в 2010 році Крістоф Лемер, в той час креативний директор Lacoste, покинув марку, щоб очолити Hermès, заміну йому шукали недовго. Баптиста до цього часу встиг попрацювати з Лемер в італійській студії Max Mara, а його самостійні колекції графічних суконь і точених пальт з масивними плечима стали окрасою Паризького тижня моди. Кращу кандидатуру для Lacoste складно було уявити.

Реклама
Бавовняна сукня, Lacoste; норкова шуба, Sprung Frères Paris

Те, що Баптиста робить в Lacoste, ніяк не назвеш реанімацією історичного лейбла: на відміну від тих запорошених кутюрних Будинків, які планується повернути до життя за допомогою шокової терапії у вигляді нових дизайнерів і великих фінансових вливань, спортивний за походженням бренд Lacoste з моменту заснування нікуди з fashion-сцени не сходив. Тому роботу Феліпе в лейблі правильно представляти як актуалізацію його спадщини. Мова тут навіть не про архіви – попри багаті традиції Будинку, сам дизайнер ставиться до них обережно і зізнається, що намагається дивитися в майбутнє, а не в минуле.

Бавовняний бомбер, бавовняні шорти, все – Lacoste; бавовняна пов'язка, Decathlon Paris; антична каблучка, золото, цитрин, @Dary’s Paris

Головне – знайти правильний баланс. "Потрібно постійно звертатися до архівів, але неодмінно відмовлятися від минулого: тільки так у вас з'явиться шанс створити щось нове, – каже Феліпе. – Для мене в Lacoste найважливішим було і є відчуття реальності, яке присутнє в ДНК лейбла з часів Рене Лакоста".

Бавовняна сорочка, шерстяний жилет, все – Lacoste; вінтажні джинси, Kiliwatch Paris

Надихаючись спортом, Баптиста створює для Lacoste колекції, незмінно французькі за стилем і духом. До останнього часу покази бренду проводилися в Нью-Йорку – ювілейне весняно-літнє шоу, яке пройшло в паризькому саду Тюїльрі, стало святковим винятком. "Показ в Парижі став для нас великим емоційним переживанням. Тут вище ставки: щоб справити враження, треба дуже постаратися. Я більше 20 років живу у Франції, тут проходили покази мого бренду, і це було в своєму роді повернення додому". Але навіть на американській землі дефіле Lacoste несли відбиток французького смаку – і в одязі, і в житті загалом. Дизайнер досліджує естетику спортивного екіпірування для занять яхтингом, тенісом або гольфом, але створює на їх основі речей для життя – іронічні й легкі в сприйнятті. "Сьогодні ритм життя дуже напружений. Люди шукають комфорт, тому одяг для спорту став важливою частиною повсякденного гардероба, – пояснює Феліпе. – Мені як дизайнеру цікаво ламати стереотипи і робити спортивний одяг модним, причому не просто зручним і красивим, але й доречним всюди і завжди".

Хлопковая сорочка, шерстяной жилет, все – Lacoste

У руках Баптисти і його команди експерименти з функціональними матеріалами і технікою обробки виробів на виході не виглядають як амуніція для життя всередині космічної утопії. Навпаки, прагматичні колекції дизайнера просякнуті легким відчуттям іронії і ностальгії. В авіаторських тренчах із м'якої шкіри, комбінезонах із джерсі та змінені поло в комплекті з тенісними спідницями-плісе легше уявити сучасних буржуазних героїнь Сімони де Бовуар або Франсуази Саган, ніж професійних зірок турніру Великого шолома або представників проблемного сімейства Тененбаум.

Бавовняний кардиган, бавовняне боді, бавовняні носки, шкіряні лофери, все – Lacoste; очки, Brioni @Marc Le Bain, Paris; каблучка, жовте золото, діаманти, каблучка, жовте золото, перли, каблучка, рожеве золото, діаманти, перли, все – вінтаж @Dary’s Paris

"Стайлінг – дуже важлива частина роботи над колекцією, – розповідає дизайнер. – Ми багато працюємо над тим, щоб остаточний образ виглядав легко і невимушено – так, неначе ніхто й не намагався зовсім. Я вірю у випадковості: іноді ми змішуємо і поєднуємо речі немов помилково – так вчиняють звичайні люди ".

Бавовняна сорочка, Lacoste

Ювілейна весняно-літня колекція Lacoste розвиває цю ідею. Дизайнер деконструюює класичні поло і створені за їх мотивами легкі сукні з джерсі: впроваджує у них розрізи, які оголюють одне плече. На джинсах із випраного деніму Баптиста закладає біоморфі шви на колінах, а сукні-бюстьє на золотих гудзиках поєднує із яскравими вітровками. "Я намагаюся кожен образ наділити характером, зробити його індивідуальним. Сьогодні всім хочеться бачити на подіумі людей, а не манекенів. Якщо вийде переконати глядачів у тому, що перед ними справжній чоловік, значить, ви на шляху до успіху".

Топ з бавовняного джерсі, Lacoste
Костюм з бавовняного джерсі, Lacoste
Костюм з бавовняного джерсі, Lacoste
Шерстяний блейзер, бавовняний костюм, шкіряні туфлі, все – Lacoste; каблучка, жовте золото, діаманти, каблучка, жовте золото, перли, каблучка, рожеве золото, діаманти, перли, антична каблучка, золото, цитрин, все – вінтаж @Dary’s Paris

У новому відео Мауро Фіоріто для Vogue UA дивіться fashion story зі зйомки лютневого номера.

Текст: Вєня Брикалін

Фото: Massimo Zanusso

Стиль: Kerry Louise Dorney

Зачіски: Chiao Chenet @Atomo Management

Макіяж: Yvane Rocher @Atomo Management

Асистент фотографа: Umano Teodori

Асистент стиліста: Adrienne Ryser

Модель: Sunniva Vaatevik @Viva

Вдячність: Casino de Fecamp

Відео: Maurito Fiorito

Музика: Massimo Zanusso

Читайте також:

Усередині бутика Chanel в Куршевелі

Різдвяні вітрини в ЦУМ

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.