До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Шоу, якого не було: колекція Balenciaga весна-літо 2022

"Це справжня підробка модного показу, — заявив Демна Гвасалія напередодні презентації відео для своєї колекції Balenciaga весна-літо колекції 2022 Balenciaga з назвою Clones. — Все в найкращих правилах поширення інформації в мережі — ми бачимо не те, що є насправді, не розрізняємо справжнього від підробки".

Balenciaga весна-лето 2022Balenciaga весна-літо 2022

Художниця Елайза Дуглас — яка регулярно відкривала й закривала покази Balenciaga з моменту виходу першої колекції Гвасалії для Дому восени 2016 року — дефілює в жіночому й чоловічому одязі на білому подіумі перед одягненою в чорне публікою. Але, як виявилося, її не було "там", власне, як і всіх "гостей". "Це шоу, якого ніколи не було, — каже Гвасалія. — Але одяг справжній, його справді було зшито".

Реклама
Balenciaga весна-лето 2022Balenciaga весна-літо 2022

Продюсер відео Квентін Деронзьє підробив зовнішність Дуглас за допомогою фотограмметрії, комп’ютерної графіки її відсканованого обличчя, площинного відстеження, ротоскопіювання, машинного навчання і 3D-моделювання. Читаючи це, мимоволі згадуєш про старі добрі пресрелізи, у яких говорилося про косий крій, драпування, загадкове плетіння, вишивку й натхнення. Нині ми перебуваємо в новому світі, здебільшого через те, що всім дизайнерам довелося боротися з 15-місячною пандемією, що перешкоджає проведенню реальних шоу-заходів. Гвасалія, наприклад, радо скористався можливістю ще більше перенести Balenciaga у сферу багаторівневої розваги, що генерує діалоги й меми. Він почав консультуватися з технічними фахівцями задовго до того, як цим почали цікавитися інші.

Balenciaga весна-лето 2022Balenciaga весна-літо 2022

Що стосується самого одягу, то в межах колекції було створено так званий Hacker Project — як відповідь на колекцію Gucci, проєкт Balenciaga "вкрав" класичні форми сумок Gucci й перевидав їх з монограмою BB замість GG, точно так само, як Алессандро Мікеле відтворив візерунки Демни й діагональний брендинг у своїй останній колекції. Ремінь з пряжкою GG, бестселер Gucci, також було перероблено з буквами BB. "Ми з Алессандро дуже різні, — зауважив Гвасалія. — Але нам обом подобається ставити під сумнів всю цю тему, що стосується брендингу та присвоєння... тому що це роблять усі, кажуть вони про це чи ні".

Balenciaga весна-лето 2022Balenciaga весна-літо 2022

На одній із сумок свідомо видніється напис "Це не сумка Gucci" — відсилання до картини Рене Магрітта "Віроломність образів" 1929 року. Сумніви у вірогідності того, на що ми дивимося, тривають у мистецтві з часів сюрреалізму. У результаті в колекції Balenciaga вийшов абсолютно оксюморонний набір "справжніх підробок" для наших спотворених часів.

Balenciaga весна-лето 2022Balenciaga весна-літо 2022

Звісно ж, на подіумі було представлено й багато знакових для Гвасалії речей: одяг великих розмірів і oversize-пальто, вільні сукні з принтом, гігантські пуховики, худі, вуличний одяг, кіберготичний денім, строге елегантне вечірнє вбрання. Разом з ними був представлений широкий асортимент оригінальних аксесуарів Balenciaga: від перевидання колаборації Crocs до прикрас з діамантами у вигляді бантів з архівів Дому.

Balenciaga весна-лето 2022Balenciaga весна-літо 2022

Після показу Clones у Balenciaga заплановано прямо протилежне: показ довгоочікуваного першого показу високої моди в реальному житті в Парижі на початку липня. Це буде наступний великий творчий крок уперед Гвасалії. Одне можна сказати напевне: у кутюрній колекції точно не буде місця підробкам.

Переглянути всю колекцію Balenciaga весна-літо 2022.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.