До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

GALA ITALIA: концерт до Дня об’єднання Італії

11 травня відбудеться святковий концерт GALA ITALIA з нагоди 160-ї річниці утворення Італійської держави (1861—2021), який організовує Національна опера України за сприяння Міністерства культури та інформаційної політики України, Міністерства закордонних справ України, посольства Італії в Україні та Італійського інституту культури в Україні.

Автор ідеї та керівник проєкту — відомий культурний діяч Нікола Франко Баллоні, організатор численних масштабних високохудожніх міжнародних проєктів.

Реклама

Ще одна подія в програмі заходу на головній оперній сцені України — відеозвернення видатного диригента сучасності маестро Ріккардо Муті до української публіки з нагоди обрання іноземним членом Національної академії мистецтв України та гала-концерту до 160-ї річниці об’єднання Італії.

Програма гала-концерту

У першій частині концерту прозвучать уривки з італійських опер, переважно пов’язаних з Рісорджименто — періодом боротьби за незалежність і політичне об’єднання країни. Першим з таких творів вважається героїко-патріотична опера Джоаккіно Россіні "Вільгельм Телль", головний герой якої бореться за повалення чужоземного панування. Ця алюзія Россіні на тодішнє становище його поневоленої батьківщини надовго закрила шедеврам композитора шлях до італійських театрів. Крім опери "Вільгельм Телль", також прозвучить інтермецо й молитва Сантуцці "Inneggiamo, il Signor non è morto" з опери "Сільська честь" П’єтро Масканьї; знаменита арія Маріо Каварадоссі "E lucevan le stelle" з опери "Тоска" Джакомо Пуччіні; хор "Va, pensiero" з опери "Набукко" Джузеппе Верді, який є головним музичним символом епохи боротьби за звільнення й об’єднання Італії.

Також у I частині концерту заявлена знаменита арія Лауретті "O mio babbino caro" з опери Джакомо Пуччіні "Джанні Скіккі", лібрето якої написано за фрагментом з безсмертної поеми "Божественна комедія" Данте Аліґ'єрі — провісника мовного об’єднання Італії, головної фігури й символу італійської культури у світі. 2021-й — рік Данте. Цього року світова культурна громадськість вшановує пам’ять великого поета, мислителя й політичного діяча з нагоди 700-х роковин від дня його смерті. Вплив Данте на формування нової європейської культурної традиції важко переоцінити. У червні Національна опера України планує представити у співпраці з італійськими партнерами нову спільну постанову — балет "Данте".

У II частині — симфонічні композиції, зокрема знамените "Італійське капричіо" Петра Чайковського й присвята видатним сучасним композиторам двох країн — Енніо Морріконе (1928—2020) і Мирославу Скорику (1938—2020). Зокрема, це попурі на музику оскароносного Енніо Морріконе з кінофільмів "За жменю доларів", "Місія", "Одного разу на Дикому Заході", "Хороший, поганий, злий", а також славнозвісна "Мелодія" Мирослава Скорика з фільму "Високий перевал". Завершить святковий концерт молитва "Блаженний день, блаженний час" з опери "Запорожець за Дунаєм" Семена Гулака-Артемовського.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.