До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Як бігати взимку: 7 порад від олімпійської чемпіонки

Холод не повинен означати завершення спортивної рутини. Щоб продовжувати бігати на вулиці взимку, достатньо дотримуватись кількох правил, яких дотримуються навіть олімпійські чемпіони.

Photo: Sean Thomas

Золота медалістка Олімпійських ігор Джесіка Еніс-Гілл провела на вулиці більше зимових тренувань, ніж ми можемо собі уявити. Після завершення спортивної кар'єри вона продовжує бігати. "Основне, що я роблю на свіжому повітрі — це біг", — каже Еніс-Гілл. "Тепер я бігаю заради користі для здоров'я й ендорфінів. Я люблю проводити час на свіжому повітрі й очищати мізки".

Реклама

Нижче ви знайдете поради, які стануть вам у пригоді для комфортного зимового бігу, від екіпірування до складання ідеального щотижневого графіка.

Складіть план (з можливістю люфту)

Якщо вам не подобається бігати в темряві чи при вогкості (як багатьом із нас), вам потрібен план. "Секрет у тому, щоб заздалегідь планувати пробіжки й фіксувати їх у своєму розкладі", — каже Еніс-Гілл. "Ще краще — домовитися про спільні пробіжки з другом. Тому що важко підвести себе, але ще важче підвести когось іншого". Перегляньте тижневий прогноз погоди і знайдіть час, щоб узути кросівки. З правильною тактикою можливо все: чи то п'ять кілометрів під час обіду, чи вихід із транспорту на три зупинки раніше, щоб пробігти частину шляху. А позаяк життя може завадити навіть продуманим планам, плануйте на одну пробіжку більше, щоб залишити собі можливість непередбаченого люфту.

Змінюйте кросівки

Для більш холодного та вологого клімату потрібне взуття, яке утримує тепло, але не дає ногам спітніти. Вибирайте кросівки з найдрібнішою сіткою і міцним покриттям на верхній частині стопи. Якщо вам подобається бігати бездоріжжям, подумайте про перехід на пару бігових трекінгових кросівок. Шукайте підошву з великою кількістю канавок та ворсинок, щоб зберігати рівновагу на нерівних брудних ділянках.

Використовуйте світловідбивне екіпірування

Бігаєте ви в темряві, при світлі вуличних ліхтарів чи на освітленій території, обов'язково використовуйте відбивачі світла. "Зараз існує дуже великий вибір класних люмінесцентних топів і нагрудників", — говорить Еніс-Гілл. Також відмовтеся від навушників з шумозаглушенням, адже вам потрібно бути в курсі всього, що відбувається довкола. До того ж, намагайтеся спланувати маршрут, який добре освітлений і популярний серед бігунів".

Одягайтеся легше

"Шари, шари, шари! Як тільки ви почнете пробіжку, ви дуже добре розігрієтеся, тому непогано мати кілька шарів, які можна зняти і зав'язати на талії", — радить Еніс-Гілл. Замінити шари на один комплект з лонгсліву і легінсів зручно і важливо, але якщо ви переборщите з утепленням, то ризикуєте сильно спітніти, охолонути і зрештою замерзнути. Як правило, одягатися на пробіжку потрібно так, ніби на вулиці на десять градусів тепліше, ніж є насправді. Ідеально підійдуть верх на блискавці й легінси з дихаючих матеріалів.

Поєднуйте біг із силовим тренуванням

Відома мантра "не бігайте, щоб набути форму, набудьте форму, щоб бігати" — правдива. У зимові місяці особливо важливо додатково зміцнювати м'язи силовими вправами. Для домашнього тренування спробуйте практикувати барре та пілатес.

Беріть участь у забігах

Ніщо так не мотивує, як майбутній забіг. Зараз можна брати участь у тематичних пробіжках: до прикладу, бігти десять кілометрів мальовничим маршрутом у своєму місті, брати участь у благодійній пробіжці або просто бути частиною ком'юніті, учасники якого діляться своїми успіхами й підтримують одне одного.

Якщо нічого не допомагає, робіть собі невеликі подарунки

Можливо, вам удасться вийти на пробіжку, якщо ви пообіцяєте собі гарячу ванну, смачний бранч або дуже велику каву після подоланих кілометрів. Гарячий душ набагато приємніший після години інтенсивного бігу.

Текст: Alyson Lowe
За матеріалами vogue.co.uk

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.