До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Скільки треба пити кави: відповідають експерти

Кава — шкідлива чи корисна? — однозначної відповіді немає: напій містить і те, й інше. Як дістати користь і не зашкодити? Чи справді кава впливає на красу шкіри обличчя? Скільки кави можна пити на день? — Відповідають експерти.

Заведено вважати, що допустима норма вживання кофеїну для дорослої, здорової людини — до 400 мг на добу. "Це десь 2, ну щонайбільше 3 чашки еспресо або американо, — каже лікарка-дієтологиня, фудтерапевтка, Катерина Толстикова. — За статистикою, саме це дозування найчастіше нормально засвоюється й добре переноситься, тобто не має ніяких побічних ефектів".

Реклама

Але в сучасному ритмі життя не завжди вдається дотримуватися норм ВООЗу, і часто люди зловживають бадьорливим напоєм. У разі регулярно-високого вживання кави дієтологиня зазначає зниження заліза, кальцію й цинку, переважно в жіночому організмі. Також у разі надлишку кофеїну, що має властивість накопичуватися, людина ризикує стикнутися з низкою наслідків: від різних висипів до виснаження нервової системи й накопичення гормонів стресу. Дієтологиня Толстикова зауважує, що найчастіше зловживають кавою не прихильники напою, а люди, які звикли себе стимулювати, — їм вона радить дозувати кількість кофеїну.

Також Катерина акцентує на важливості індивідуального підходу й генетичному аспекті в питанні негативного впливу кави на організм: "Якщо людина має набір генів, які швидко метаболізують кофеїн, то ні на шкіру, ні на судини кава не впливатиме". Кажучи про каву, докторка має на увазі чистий, якісний і натуральний напій, без додавання молока й цукру. Адже кава з молоком, а ще гірше — із сиропом чи цукром — вважається вживанням їжі й може негативно впливати не тільки на стан шкіри, а й на кишківник загалом, стверджує дієтологиня.

Науково підтверджених даних про те, що чиста кава має негативний вплив на шкіру обличчя, немає. Навпаки, кава працює як антиоксидант і запобігає старінню. Для користі здоров’ю докторка Толстикова рекомендує пити одну чашку еспресо на день, не запиваючи їжі.

Генетик, геронтолог Олександр Коляда іронізує, що кожна людина індивідуальна й народжується без інструкції, тому єдиного правила, що стосується кави, для всіх немає. Однак він теж радить пити каву без молока. Робити висновок конкретній людині, чи пити їй каву, краще на основі особистого досвіду, а не на основі модного аналізу генів, що відповідають за метаболізм і чутливість до кофеїну. "Генетичний тест забезпечує тільки 5% варіабельності цієї ознаки, — пояснює науковець. — Людям зі швидким метаболізмом кофеїну кава принесе більше користі, ніж шкоди". Коляда також зазначає, що кава може підвищувати ризик нервових і серцево-судинних захворювань. Однак у помірних кількостях кава не впливає ні на шкіру, ні на процеси старіння.

Такої ж думки дотримується кардіологиня, кандидатка медичних наук Олена Прокопович, додаючи, що завдяки антиоксидантам та алкалоїду, які містить кава, напій має тільки позитивний, тонізувальний ефект як на нервову, так і на серцево-судинну систему. Головне, не зловживати, адже за допомогою кави ми стимулюємо організм, отримуючи короткочасну енергію, а це зрештою призводить до його виснаження.

Отже, висновки: каву краще пити чисту, не гарячу, без домішок, не запиваючи нею їжі й у першій половині дня. Додому треба купувати зелену або натуральну каву в зернах, або заварну мелену, — у ній більша кількість антиоксидантів. Кава без кофеїну щадить нервову систему, а каву без молока й цукру можна вважати справжнім напоєм краси.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.