До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Українськи суперфуди: дещо про щавель та 5 рецептів

Відповідно до рекомендацій ВООЗ, найкорисніша їжа – та, що характерна для конкретного регіону. Продовжуємо серію матеріалів, де розповідаємо про найголовніші та найкорисніші українські суперфуди. Герой нового матеріалу – щавель.

Щавель – хрустка зелень з лимонним присмаком. Високий уміст клітковини в ній сприяє поліпшенню травлення, калій допомагає регулювати тиск, вітамін С зміцнює імунітет, вітамін А поліпшує зір, і ще це – джерело заліза. Молоде делікатне листя добре додавати в салати, а з пізнього врожаю – готувати лимонади та варити зелений борщ. Ми зібрали 5 рецептів, у яких щавель відіграє роль першої скрипки.

Реклама
Щавлевий лимонад

Інгредієнти

1 пучок щавлю;

2 лимони;

15 г свіжого імбиру;

3–4 ст. л. цукру;

1 л газованої води;

300 мл води.


Getty

Приготування

Влити в каструлю воду, додати цукор та очищений і нарізаний тонкою соломкою імбир, довести до кипіння й варити на середньому вогні 30 хвилин. Процідити й остудити сироп. Щавель перебрати, помити та змолоти в блендері до однорідного стану. Перемішати пюре, імбирний сироп, 500 мл газованої води, сік одного лимона та поставити в холодильник на 15 хвилин. Охолоджений напій процідити, долити газовану воду, що залишилася, та подавати з льодом і тоненькими скибочками лимона.



Картопляно-щавлеві ньокі в зеленому соусі

Інгредієнти

Для тіста:

300 г червоної картоплі;

100 г пшеничного борошна;

3 ст. л манки для присипки;

2 яєчні жовтки;

150 г щавлю;

1 щіпка мускатного горіха;

Перець, сіль – на смак.



Для соусу:

1,5 склянки рибного або овочевого бульйону;

100 г цибулі шалот;

1 ч. л. подрібненого часнику;

100 г щавлю;

70 мл оливкової олії;

сіль і свіжозмелений чорний перець.



Для подання:

20 г тертого пармезану;

25 г вершкового масла.

Getty





Приготування

Для соусу у високій пательні нагріти 15 мл олії, обсмажити цибулю шалот до м’якості, подрібнений часник, додати до бульйону й тушкувати на повільному вогні, доки соус не зменшиться втричі. Чисте й висушене листя щавлю покласти в чашу кухонного комбайна, влити гарячий бульйон, сіль, перець і збити, потроху вливаючи олію. Тримати в теплі до подання.

Для тіста зварити цілу картоплю в злегка підсоленій воді. Процідити й відразу пом’яти. Тим часом вимитий щавель на кілька секунд опустити в каструлю з киплячою водою, відкинути на сито, освіжити в крижаній воді й паперовими рушниками забрати зайву вологу. У блендері збити щавель з оливковою олією і жовтками. Змішати в мисці пюре, м’яту картоплю, борошно, мускатний горіх, сіль і перець. Залишити тісто на 30 хвилин.

Робочу поверхню посипати манкою. Відокремлюючи тісто по шматочку від основної кулі, розкатати в ковбаску діаметром 2–3 см. Ковбаску порізати на циліндрики завдовжки 2 см. Щоб ньокі краще тримали соус, їх роблять ребристими. Для цього можна використати виделку й прокочувати зліплені ньокі її зубцями. Варити у великій каструлі з киплячою підсоленою водою, доки вони не спливуть. Обережно вийняти шумівкою.

Обсмажити відварені ньокі у вершковому маслі на середньому вогні 2–3 хвилини. На кожну тарілку налити теплий соус та викласти на них готові ньокі. Смакує до філе червоної риби, запеченої чи приготовленої на парі.

Крем-суп зі щавлю

Інгредієнти

1 цибуля-порей (біла частина);

30 г м’якого вершкового масла;

1 зубок часнику;

1 середня картоплина;

100 г листя щавлю;

25 мл оливкової олії;

3 склянки бульйону.



Getty

Приготування

У маленькій каструлі з товстим дном розтопити вершкове масло та смажити дрібно порізану цибулю-порей на середньому вогні до м’якості. Додати подрібнений часник, порізану кубиками картоплю, а за три хвилини влити бульйон. Приправити сіллю й перцем, накрити кришкою та тушкувати 20–25 хвилин до м’якості картоплі. Тим часом у кухонному комбайні подрібнити щавель до консистенції пасти, поступово додаючи оливкову олію. Блендером довести суп до однорідної консистенції, додати щавлеву пасту, відрегулювати смак сіллю, перцем та оливковою олією. Подавати холодним або гарячим з яйцем пашот та хрусткими тостами.

Салат зі щавлем

Інгредієнти

100 г суміші салатів;

50 г щавлю;

1 помідор;

1 огірок;

3 редиски;

3 перепелині яйця;

6 ст. л. оливкової олії;

1 ч. л. лимонного соку;

0,5 ч. л французької гірчиці;

1 ч. л. меду;

сіль і перець на смак.

Getty

Приготування

Для соусу в мисці змішати олію, гірчицю, мед та спеції. Перепелині яйця зварити круто. На томатах біля ніжки зробити надріз хрестиком, кинути на 10 секунд в окріп, а потім помістити в крижану воду. Зняти шкурку, порізати кубиками. Огірок поділити на тонкі довгі смужки, а редис на тоненькі кола. Викласти салатну суміш і листя щавлю на тарілку, зверху викласти овочі, розрізані на половинки яйця та полити соусом.

Курячі мафіни із щавлевою начинкою

Інгредієнти

600 г курячого філе;

1 яйце;

½ цибулі (середньої);

сіль, перець на смак.

Начинка

100 г щавлю;

40 г моцарели;

20 г вершкового масла;

½ цибулі (середньої);

сіль, перець на смак.



Getty

Приготування

Перекрутити філе із цибулею на фарш, додати яйце та спеції, перемішати. Цибулю дрібно нарізати й обсмажити на вершковому маслі, додати порізаний щавель, випарити. Зняти з вогню, додати терту моцарелу, приправити сіллю й перцем, перемішати. У силіконові форми викласти спершу столову ложку м’ясного фаршу, потім чайну ложку начинки й накрити столовою ложкою фаршу. Випікати мафіни 35 хвилин у духовці, розігрітій до 180 °C.


Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.