До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

5 фільмів з Адою Роговцевою

16 липня Ада Роговцева святкує день народження — їй виповнилося 86 років. Вона заслужено вважається однією з найвідоміших культурних діячок України. У неї десятки ролей як у театрі, так і в кіно. Проте Ада Миколаївна не лише визнана актриса, а й людина з чіткою громадянською позицією — патріотка України, яка підтримувала революції, засуджувала анексію Криму та війну на Сході України, а у квітні 2022 року заявила, що росіянам ніхто не пробачить їхні звірства, скоєні в різних регіонах країни.

В день народження видатної українки згадуємо п'ять кінофільмів із Адою Роговцевою, які варто переглянути.

Реклама
Ада РоговцеваАда РоговцеваФото: https://www.facebook.com/adarogovtseva

"Летючий корабель", 1960

Кадр з фільму Кадр із фільму "Летючий корабель", 1960

Фільм "Летючий корабель" був знятий за мотивами української народної казки про богатиря Котигорошка. У понаддніпровському краї жив силач Котигорошко з сестрою Оленкою, яку викрав Змій до свого царства. Вільні запорожці викували меч, дали живої води й проводили Котигорошка в дорогу на порятунок сестри.

"Лісова пісня", 1961

Кадр з фільму Кадр із фільму "Лісова пісня", 1961

Культова драма-феєрія Лесі Українки стала одним з перших прообразів фентезі в українській літературі. Вперше "Лісову пісню" оживили в театрі ще в 1918 році, а фільм 1961 року став першою екранізацією твору, яку зняли на кіностудії імені Олександра Довженка.

"Камінний господар", 1971

Кадр з фільму Кадр із фільму "Камінний господар", 1971

Драма "Камінний господар" Лесі Українки стала ще одним новаторським твором в українській літературі — в ній авторка вперше змалювала образ чоловіка-спокусника. Фільм 1971 року — єдина екранізація поеми. Особливість історії полягає в тому, що спокусник сам стає до певної міри жертвою жінки, яка зломила його волю.

"Салют, Маріє!", 1971

Кадр із фільму "Салют, Маріє!", 1971

Сюжет фільму розповідає про Марію, яка у 16 років стає підпільницею-революціонеркою, у 1919 році вона проводила агітацію серед моряків флоту інтервентів. Роль Марії принесла актрисі Аді Роговцевій широку популярність, премію за найкращу жіночу роль, а також звання найкращої актриси 1971 року.

"Дев'ять життів Нестора Махна", 2006

Кадр із фільму "Дев'ять життів Нестора Махна", 2006

Фільм оповідає про життя українського політичного діяча Нестора Махна та його "Революційну повстанську армію". Сюжет висвітлює основні віхи його біографії, зокрема, формування повстанських загонів. Ада Роговцева зіграла роль матері відомого революціонера.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.