Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь, що ознайомились з оновленою політикою конфіденційності і погоджуєтесь на використання файлів cookie.
Погоджуюсь

Рецепт справжніх одеських биточків з тюлечки

17 вересня 2022

Якби можна було описати Одесу всього однією стравою, то весь її колорит і настрій помістилися б у биточки з тюлечки. Страва, якою можна дивувати іноземців і щоразу закохувати в неї українців. Звучить неочікувано і непердбачувано, але спробувавши один раз, захочеться замовляти знову і знову. Або ж приготувати вдома за рецептом шеф-кухаря Ігоря Крамаренка. 

Биточки з тюлечки — дуже одеський рецепт. Як і годиться, історія цієї страви має кілька версій. За деякими даними, рецепт з'явився під час війни. Дрібної риби було в надлишку, тому можна було і вигадувати з нею різні рецепти. 

За іншою версією, рецепт народився у великій одеській родині. Бабуся знайшла в холодильнику маленьку “побиту” тюльку, яка мала не зовсім естетичний вигляд для бутербродів чи салату. Тому додала до неї яйце і борошно і закинула на сковорідку. Вся сім'я оцінила таку імпровізацію й зажадала добавки. Наступного ранку всі поїхали на Привоз по відбірну тюлечку для биточків. 

Інгредієнти:

 ⁃ 200-250 г свіжої тюлечки або хамсички

 ⁃ 1 яйце куряче 

 ⁃ 90-100 г борошна пшеничного

 ⁃ 20-30 г кропу свіжого, дрібно нашаткованого 

 ⁃ сіль та перець чорний за смаком 

- олія соняшникова для смаження

Приготування:

– Рибу промити під проточною холодною водою та просушити за допомогою паперової серветки. 

– Подрібнити ножем, додати яйце, борошно, кріп та спеції. Перемішати та дати постояти 5-10 хвилин.  

– Столовою ложкою сформувати биточки та смажити на пательні на соняшниковій олії з обох боків до рум‘яної скоринки. 

– Подавати гарячими або кімнатної температури. За бажанням можна подавати з міксом пряної зелені та соусом зі сметани або ікрою.

Ще в розділі FOOD

Популярне