До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Гарячий тур у Чорнобаївку: що треба знати про село на Херсонщині

Херсонщина – регіон-перлина України. Ці південні землі приваблюють природою неймовірної краси: озерами, степами, морем, каньйонами й навіть пустелями. Трохи більш як за 10 кілометрів від обласного центру — Херсона – розташувалося невеличке село Чорнобаївка, яке нині відоме не лише в Україні, а й за її межами. Сьогодні про селище романтично говорять: "Побачити Чорнобаївку і вмерти". А все завдяки російському "туризму", що став джерелом натхнення для купи мемів про село. Через неабияку популярність цього місця, ми вирішили з’ясувати, чим Чорнобаївка вабить закордонних "гостей".

Фото: Wikipedia
Історія заснування

Історію заснування Чорнобаївки пов’язують із запорізьким січовим козаком Петром Чорнобаєм. Січовик отримав ці землі від російської цариці Катерини — таким чином вона вирішила нагородити його за хоробрість під час бойових походів проти польської шляхти й турецьких яничарів. 18 серпня 1782 року — день відведення земель Херсона — можна вважати датою заснування Чорнобаєвих хуторів. У 2022 році Чорнобаївці виповниться 240 років.

Реклама
Сучасність

Ще з моменту заснування села, чорнобаївці працювали в сільському господарстві та садівництві. Після німецької окупації Чорнобаївка перетворилася в славетний колгосп. Село не тільки постачало сільськогосподарську продукцію, а й проводило наукові дослідження, розробляло норми ведення сільського господарства, вдосконалювали техніку. Більшість жителів Чорнобаївки й до сьогодні залучені до сільськогосподарської діяльності.

Чорнобаївка – класичне українське село. В ньому немає визначних пам’яток архітектури чи знакових пам’ятників. Однак це село однозначно ввійшло в історію воєн, а його аеродром став культовим місцем. До Чорнобаївки варто їхати, запланувавши маршрут знаменитими місцями Херсонщини. За менш як 50 кілометрів від села, на самому березі моря, розкинувся Чорноморський біосферний заповідник. Також від Чорнобаївки можна швидко доїхати до найбільшої пустелі в Європі – Олешківських пісків, або ж дістатися Станіславського каньйону – також відомого в народі як "Херсонський Гранд-Каньйон" — одного з наймальовничіших місць України, розташованого на березі Дніпро-Бузького лиману.

Станіславський каньйон, Херсонська областьСтаніславський каньйон, Херсонська область

У серії матеріалів "Куди поїхати в Україні" ми розповідали про мальовничі місця Херсонської області. Ознайомитися з маршрутом можна за цим посиланням. Однак не забудьте тепер додати до списку місць і Чорнобаївку.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.