До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Куди поїхати в Україні: Арабатська стрілка, Джарилгач, Асканія Нова

Арабатська стрілка, Джарилгач, Лазурне, Асканія Нова — Олена Мусійчук спланувала прекрасний маршрут Україною

Поки всі ностальгують за курортами Європи та інших континентів, ми з друзями вирішили, що коли як не тепер вирушити в road trip Україною?! За кілька днів склали маршрут, забронювали житло й вирушили в дорогу. Я вперше подорожувала Херсонською областю й була вражена кількістю разючих маловідомих місцин. А брак туристичної інфраструктури — парадокс — робить їх ще унікальнішими.

Реклама

Подорож тривала вісім днів. Розташувалися ми спочатку на Арабатській стрілці, потім у селищі Лазурне, звідки досліджували всі пам’ятки. Загалом маршрут мав такий вигляд: Київ — Миколаїв — Гранд Каньйон Станіславський — Арабатська Стрілка — Рожеве Озеро — Асканія Нова — Лазурне — Джарилгач — Мис Березіна і Вітропарк Сиваський — Лазурне — Київ

Мої головні рекомендації: бути відкритим до простого відпочинку й усамітнення з природою, не мати завищених очікувань, бути готовим до випробування дорогами. Отримані враження того варті.

Гранд-каньйон Станіславський

Заворожливі глиняні скелі й зелені пагорби розкинулися над Дніпровським лиманом біля селища Станіслав. Місце з дуже сильною енергетикою, місце сили. Положистою стежкою можна пішки спуститися до дикого пісочного пляжу, де ви будете абсолютно самі. Найкращий варіант — приїхати на пікнік до заходу сонця.

До каньйону краще заїжджати з боку Херсона, оскільки дорога з боку Миколаєва в поганому стані, хоча саме вона пролягає повз дуже симпатичний Хабловський маяк.

Арабатська стрілка

Місце для відпочинку: Arabatka Beach Club. Перша думка, коли бачиш низку білосніжних будиночків на самому березі моря, — ми в Гемптоні? Або в Довілі? Вельми естетичне місце з власним пляжем і грецьким рестораном. Усередині будиночки досить маленькі й базові, але кожен з них має свою терасу, де можна насолоджуватися келихом білого за читанням книги, поки сонце в зеніті.

Раджу брати family cottage на першій лінії й прокидатися з першими променями сонця: вікно-стіна в спальні виходить прямо на пляж. Азовське море неглибоке, але тепле й чисте. Загалом усе зроблено так, що залишати територію пляжного клубу нема потреби. Водночас на Арабатській стрілці є кайт-школа, а знамените Рожеве озеро всього за 10 хвилин їзди.

Сайт: http://arabatka.club/

Рожеве (Генічеське) Озеро

Ідеальне місце для зустрічі заходів. Солоне озеро має червоно-рожевий колір, який досить складно вловити. Що сухіша погода, то насиченіший колір озера, а під час сильних дощів яскравість зменшується.

Ми відвідали озеро наприкінці сонячного дня, і це був один з найразючіших заходів у моєму житті. Озеро дзеркально відбиває небо й навпаки, і здається, що все навколо в рожевому світлі. Варто пройти трохи далі по стежках зі стовпчиками, щоб усамітнитися від людей, але треба бути акуратними — дно озера непередбачуване. Краще мати із собою воду, щоб змити сіль.

Асканія Нова

На вході — горді павичі, а потім мініатюрний паротяг везе у відкритий степ, створюючи враження, що ви потрапили у фільм Веса Андерсона. Абсолютно заповідна степова зона на 33 тис. гектарах із зоопарком і дендропарком не має аналогів в Україні. Тут можна побачити багатьох тварин в їхньому природному середовищі існування: бізонів, сайгаків, коней Пржевальського, віслюків, антилоп гну, нільгау і навіть погодувати зебр!

Тривалість такої екскурсії — 2 години, і я раджу влітку брати саме останній слот із 17:00, оскільки в степу неймовірно спекотно. Загалом сафарі проводять з квітня по листопад, і екскурсовод дуже тепло відгукувалася саме про квітень, коли вся природа заповідника прокидається. Влітку ж, навпаки, часто бувають пожежонебезпечні періоди, коли маршрут сафарі взагалі закривають. Раджу телефонувати в дирекцію заповідника, заздалегідь дізнаватися й записуватися на екскурсію.

Сайт: http://askania-nova-zapovidnik.gov.ua/

Джарилгач

Білий пісок та ідеально чиста бірюзова вода — найкращий варіант для пляжного відпочинку. Джарилгач вважається найбільшим островом в Україні, і на ньому є кілька основних локацій. Пляж біля маяків дуже приємний, порівняно безлюдний, і поруч є джерельце прісної води. Природа острова незаймана, тут можна побачити дельфінів, зустріти косуль і диких кабанів. Можна приїжджати на день (останній катер назад о 18:30), а можна залишитися з наметами.

Потрапити на острів можна з причалу 380 у Скадовську на рейсовому катері або орендованому, який відвезе й забере в потрібний час і в узгодженому місці. Другий спосіб потрапити на Джарилгач — перейти протоку вбрід з боку селища Скадовське, влітку рівень води тут максимум по пояс. Звідси починається нескінченна лінія дикого пляжу, але море тут менш чисте.

Мис Березіна на Сиваському озері

Звернувши з дороги в селищі Іванівка, і проїхавши кілька кілометрів, можна потрапити на дивовижний берег рожевого озера. Місцями насичено-бордового, зі стертою лінією горизонту, і білими солоними кристалами замість піску. Захопливе видовище!

Мабуть, це місце вразило мене найбільше. Своєю унікальною красою й масштабом, водночас з повною відсутністю туристів та інфраструктури.

Локація: https://goo.gl/maps/eNfk1kwNHazSfM9dA

Якщо авто дає змогу, варто проїхати вздовж берега в напрямку на схід: там починається скелястий ландшафт. Краще приїхати за кілька годин до заходу й мати достатньо часу все оглянути. Сонце там дуже активне, не треба забувати про санскрин. Краще мати із собою балони з прісною водою, щоб змити сіль після купання.

Головне, не переплутати з Лемурійським озером поблизу Григорівки. Геотег приведе вас до маленького солоного озерця діаметром у 20 метрів, навколо якого облаштовано душ і кабіни для перевдягання, що звісно, зручно, але це зовсім інше місце.

Ще одна визначна пам’ятка Чаплинського району — Сиваський вітропарк. Тут зводять масштабний проєкт вітрової електростанції. Проїдьте вздовж лінії озера від Іванівки до Першокостянтинівки — краєвид просто грандіозний.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.