До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

10 способів навчитися збирати гроші

Засновниця Vestpod (платформа для жінок, створена для допомоги в налагодженні відносин з грошима й управління ними) і авторка книги You're Not Broke You're Pre-Rich Емілі Беллет ділиться своїми головними способами економії грошей, від побудови бюджету до боротьби з боргами.

Photo: Jamie Stoker

Може здатися, що зараз ідеальний час, аби заощадити: в умовах пандемії походи в ресторани і виходи на роботу все ще не повернулися до звичної регулярності, тому і вільні гроші мали б сформувати стратегічний запас. Насправді, звісно, все не так райдужно. Заробітна плата знижена, можливості фрілансу і контрактної роботи вичерпалися, а обмеження, пов’язані з дітьми, не дозволяють деяким батькам повернутися на роботу. Але незалежно від обставин, спалах коронавірусу нагадує, що один з елементів у стосунках із грошима — відкладати відсоток доходу на надзвичайну ситуацію — як ніколи важливий.

Реклама

Ці 10 практичних порад допоможуть стати на правильний шлях у стосунках з грошима: більше відкладати, більше планувати і зберігати позитивний настрій, попри все.

Контролюйте ситуацію

Чи дивилися ви коли-небудь на баланс вашого банківського рахунку, запитуючи себе, куди поділися всі ваші гроші? Це відчуття не з приємних. Знання того, скільки грошей у вас є, а скільки немає, — перший крок до того, щоб взяти під контроль свої фінанси. Наступний крок — запис цілей: від короткотермінових до довготермінових. Визначте, коли ви зможете їх досягти, склавши реалістичний бюджет, відповідно до вашого доходу і основних потреб (правило 50/20/30 може стати хорошим початком). Проводьте регулярний чекап фінансів, щоб контролювати свої витрати і переконуватися в тому, що ви не витрачаєте занадто багато коштів.

Побудуйте позитивні стосунки з грошима

Усвідомленість. Йога. Турбота про себе. Ми знаємо все про важливість фізичного та ментального благополуччя, проте й фінансовий велнес не менш важливий. Те, як ми витрачаємо гроші, визначається звичками наших батьків, нашими думками і почуттями. Звісно, це потребує праці і трохи незручного самоаналізу, але розуміння своїх відносин з грошима необхідне для зміни недосконалого мислення про фінанси в позитивний бік. Ніщо не вічне — ви точно можете (і навіть повинні) позбутися обмежуючих переконань, пов'язаних з грошима.

Почніть відкладати — навіть невеликі суми

Не варто недооцінювати силу регулярних невеликих запасів. Навіть маленькі суми можуть стати великими грошима, тому зосередьтеся на цих маленьких "відкладаннях". Автоматизація заощаджень з округленням залишку — чудовий спосіб без особливих зусиль зібрати суму на випадок надзвичайних ситуацій. Є безліч додатків для економії і складання бюджету, які з цим допоможуть, як-от Chip, Moneybox і Plum. Економія грошей починається з хороших фінансових звичок, і це не завжди легко, але найважливіше — просто почати. Переконайтеся, що ви знайшли найкращу відсоткову ставку для своїх заощаджень, навіть якщо зараз їх зовсім небагато.

Відмовляйтесь від спокус

Якщо ви один з тих, хто живе від зарплати до зарплати, то дуже легко стати заручником цього нескінченного циклу. Як же це змінити і почати економити? По-перше, навчіться цінувати те, що у вас уже є, тому що менше дійсно може бути великим. Звичка жити невідповідно до своїх достатків і витрачати важко зароблені гроші на "речі", щоб не відставати від сім'ї Кардашьян, не зробить вас щасливим. Це неприємно, але це правда.

Створіть резервний фонд і почніть інвестувати

Резервний фонд на випадок непередбачених витрат — основа сильних особистих фінансових планів. Складно назавжди убезпечити себе від негараздів, але стратегічний запас з урахуванням рекомендованих витрат на життя строком від трьох до шести місяців, якщо непередбачене раптом станеться (привіт, коронавірус), буде вашою фінансовою подушкою, щоб подбати про свої насущні потреби. Як тільки ви закриєте всі свої борги і заробите достатню кількість коштів на непередбачені витрати й короткострокові цілі, подумайте про інвестування в довгостроковій перспективі. У цьому багато ризику, проте й гроші тут живуть самі по собі. Врахуйте, що якщо ви отримуєте пенсію, то ви вже є інвестором. Майбутні ви будете за це дуже вдячні.

Розберіться з боргами

Кредитні карти допомагають купувати гарні речі, але якщо ви платите мінімум за рахунками, то ризикуєте згодом накопичити величезні борги. Подивіться своїм боргами в обличчя без сорому і з чітким планом дій. Ознайомлення зі стратегією сніжної грудки для погашення боргу допоможе почати цей складний, але необхідний шлях.

Почистіть свої передплати

Зізнайтеся: чи дійсно всі передплати, які ви оплачуєте, вам необхідні? Я не заперечую, що Netflix і онлайн-курси йоги можна віднести до категорії предметів першої необхідності під час карантину, але варто перевірити і скасувати передплати, якими ви не користуєтеся (або про які забули). Перегляньте свої виписки з банку, перевірте передплати Apple на телефоні, потім складіть список всього, за що ви платите щомісяця, і скасуйте те, що вам не потрібно (не забудьте відключити автоматичне продовження). Якщо вам ліньки, тоді Emma — чудовий додаток, який допомагає відслідковувати даремні передплати.

Поміняйте оператора зв'язку і постачальника енергії

Ви можете значно заощадити на перевірці і заміні постачальників послуг на дешевших, від оператора зв'язку до постачальника енергії. Використовуйте спеціальні сайти з порівнянням цін, щоб полегшити собі пошук вигідних пропозицій. Ми часто залишаємо завдання заміни провайдера в кінці фінансового переліку справ, коли в дійсності це не так вже й складно і може заощадити дивовижну суму грошей, досить докласти трохи зусиль.

Заробіть трохи екстра-грошей, почистивши гардероб

Завдяки сайтам перепродажів заробити на непотрібних товарах тепер набагато простіше. Я заробила 661 фунт стерлінгів за останні три місяці, продавши старі сонцезахисні окуляри, джинси для вагітних, футболки і книги. Гардероб, повний невикористаного, нелюбимого одягу, який не викликає почуття радості, змусить вас відчути, що ви втратили контроль, і це відчуття безсилля проникне в усі сфери життя, включаючи ту, де ви керуєте фінансами. Звільнення гардероба — також досить розумний спосіб, щоб поповнити свої фінансові запаси для його поновлення, тому починайте сезонне очищення.

Даруйте подарунки і практикуйте вдячність

Вдячні люди — щасливі люди. Вдячність може змінити ваше життя, тому що змушує цінувати те, що вже є, а не те, чого немає, а віддавати іншим корисно для нашого психічного і навіть фізичного благополуччя. Якщо у вас погані стосунки з грошима, подумайте про те, як використовувати їх з користю, наприклад, зробіть пожертву на благодійність або допоможіть комусь. І пам'ятайте: будь-які труднощі, пов'язані з коронавірусом, перебувають поза вашим контролем і відбуваються не з вашої вини. Будьте добрими по відношенню до себе — будь-які труднощі рано чи пізно закінчуються.

Текст: Emilie Bellet

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.