До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Екологічна катастрофа: що це означає і як їй запобігти

Як зрозуміти, що відбувається насправді, і чому сортування сміття має ґрунтуватися на усвідомленні реальної проблеми. Vogue.ua проаналізував події, пов'язані з глобальним потеплінням, і постарався знайти зрозумілі відповіді на запитання, які ми повинні ставити одне одному частіше.

Photo: Getty Images

Якщо озирнутися назад, то вже майже десять років поспіль точаться розмови про стрімкий розвиток глобального потепління, яке не обіцяє нічого доброго ні навколишньому світу з його флорою і фауною, ані людині, яка вважає себе головним мешканцем планети. Добре, що ми нарешті почали змінювати якість нашого життя в бік усвідомленості. Погано, що ми не зробили цього раніше.

Реклама

Про наближення екологічної катастрофи зараз говорять якщо не всі, то багато хто. Сімнадцятирічна Грета Тунберг ще в свої п'ятнадцять звернула увагу всього світу на проблему глобального потепління і кризу, з якою зрештою зіткнеться людство. Доми моди почали шукати нові способи, щоб зробити виготовлення своїх виробів безвідходним, стійким, здоровим. Сприйняття глобального потепління плавно вийшло з площини тренда, ставши частиною життя, з якою ми поки що тільки знайомимося.

Одним з останніх соціальних проєктів з творчим посилом стала інсталяція годинника в Манхеттені в Нью-Йорку. Художники Ген Голан і Ендрю Бойд установили на Юніон-сквер таймер, згідно з яким, до незворотної екологічної катастрофи залишилося сім років. Згідно з науковими дослідженнями, катастрофа настане, коли потепління перевищить 1,5° C.

Photo: Getty Images

Найочевиднішим наслідком підвищення температури є танення льодовиків. Особливо тих, стан яких практично не змінювався упродовж сотень років. Звичайні люди (більшість із нас) не здатні встежити за зміною їхньої форми, зміщенням, збільшенням рівня води і зміною погоди, тому що ці процеси здаються повільними, але є швидкими порівняно з тим, якими вони були ще 50-100 років тому. Іншими словами, у більшості з нас просто недостатньо компетенцій для усвідомлення всієї серйозності того, що відбувається, тому про танення льодовиків ми дізнаємося, коли їх неможливо врятувати. Напрошується запитання: чи поводилися б ми інакше, якби екологи звітували перед нами за кожен новий відталий міліметр? Залишається тільки здогадуватися.

Лісова пожежа в Кімберлі, Австралія. Photo: Getty Images

Тоді як льодовики знаходяться далеко і говорять про них не так часто, втомлена природа через пожежі, дощі, потопи та урагани буквально кричить нам, що відкладати усвідомленість на потім уже запізно. У серпні на CNN вийшла замітка про те, що лісові пожежі швидше за все повернуться до Австралії з новою силою через глобальне потепління. Велика тихоокеанська сміттєва пляма становить уже близько 80 000 т пластику. Логічно, що сміття на поверхні води не пропускає світло в глибини океану, нагрівається і стає джерелом випарів, які вносять свою частку в глобальне потепління. Що відбувається з підводними мешканцями? Сумні речі, на які вони не заслуговують.

Екологічна катастрофа — це подія, що відбувається внаслідок природних явищ або діяльності людини і супроводжується згубними наслідками для всього живого. У 2005 році вчені говорили, що подібна катастрофа настане через 50 років. Зараз 2020 рік і до катастрофи залишилося 7 років. Здається, щось сильно пішло не так, а якщо все залишиться на своїх місцях, то, напевно, пандемія не буде найекстремальнішим періодом, у який ми живемо.

Photo: Getty Images

Що робити? Намагатися жити з думкою, що у світі, де ніхто нікому не винен, людина все ж в боржниках у природи, і цей борг краще почати віддавати негайно, без права на відстрочку. Вести екологічний спосіб життя складно спочатку і стає звичним через якийсь час. Про те, як почати і продовжити, ми писали тут. Здається, кожне невелике зусилля вплине на стан навколишнього середовища, навіть якщо до семи років додасться ще 24 години.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.