До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Мистецтво сервірування: 4 поради, щоб красиво накрити стіл

Австралійський Vogue Living заглибився в мистецтво оформлення столів — від журнального столика до декорування обіднього застілля, — щоб пробудити творчий потенціал і підкреслити вроджене почуття стилю та індивідуальності. Дивимося, що вийшло.

Photo: @mrsaliceshop

"Я не вірю, що можна зробити якусь помилку в оформленні столу; кожне рішення є продовженням того, ким ви є, і як почуваєтеся сьогодні, — каже Еліз Піох Бальзак, засновниця бутика Maison Balzac. — Якщо стіл порожній, то такий мінімалізм вітається. Якщо на столі мільйон речей, то це дуже весело. Не бійтеся проявляти себе!" Є 4 тенденції в оформленні стільниць, до яких можна придивитися.

Реклама
Photo: @mrsaliceshop
Єдиний мотив

Експерти сходяться на думці, що найпростіший спосіб гармонійно і елегантно сервірувати стіл — це позначити тему і оформляти стіл згідно з нею. "Виберіть тему і відобразіть її за допомогою посуду (склянки, серветки), меню (знайдіть страви, назви яких відповідають темі) і прикрас (наприклад, зелене листя, якщо мотиви сервірування присвячені весні)", — говорить Бальзак. Під час оформлення слухайте тематичні плейлисти, щоб було легше втілити ідею в життя.

Photo: @christellescifo

Креативна консультантка, артдиректорка і засновниця Fleurette Крістель Скіфо погоджується, що вибір теми спрощує процес сервірування і додає додаткового сенсу події. "Нам здається очевидним оформлення святкового столу на Великдень або Різдво, тому що ми знайомі з конкретними тематичними атрибутами, які можемо чергувати і поєднувати по-різному з року в рік, але вибір іншого мотиву може разом з ентузіазмом і натхненням спричинити невеликий стрес", — каже вона. Теми можуть бути якими завгодно простими — весна, море, Іспанія — і складнішими: наприклад, Емілі їде до Парижу і не може повірити власним очам.

Photo: @christellescifo
Як експерти сервірують столи?

Коли йдеться про деталі, експерти радять кількька креативних рішень і увагу до дрібниць. Рекомендують включати в дизайн "особливі для вас предмети, але не обмежуватися лише ними. Це може бути ваза або відерце для льоду, улюблений аромат або свічка, тарілки і посуд з подорожей, щоб викликати спогади, — пояснює Скіфо. — Тут працює правило "менше, але краще", тому намагайтеся використовувати квіти одного виду і не переповнювати простір столу. Залиште достатньо місця для посуду, щоб гостям було комфортно сидіти за столом і спілкуватися одне з одним".

Photo: @mrsaliceshop

Еліс Нейлор-Лейланд зазначає, що в сервіруванні столу має брати участь скріплюючий елемент, який стане основою композиції. Це може бути як щось маленьке, так і велике. Так, можна використовувати яскраву або щільну скатертину і "ніколи не бійтеся поєднувати різний посуд — дивовижно, як добре можуть поєднуватися елементи посуду різних стилів або з різним малюнком", — говорить вона.

"Додайте на стіл неароматизовані свічки будь-якої висоти і кольору. Немає нічого кращого за мерехтіння полум'я, яке чудово оживляє стіл", — радить Піох Бальзак. Суть у тому, щоб не захаращувати стіл різними елементами, залишаючи простір для уяви. До того ж, намагайтеся щоразу привносити в оформлення свого столу щось нове, замість того, щоб завжди використовувати одні й ті ж елементи декору.

Photo: @fleurette___
Як не витратити на оформлення всі гроші світу?

Природно, вартість матеріалів для сервірування важлива. Якщо ви не готові витрачатися на додаткові аксесуари, тоді експерти рекомендують звернути увагу на те, що пропонує природа. Адже саме природа завжди надає ідеальні аксесуари для оформлення будь-чого.

"Я — активний прихильник того, щоб природа була всередині, і найпростіший спосіб зробити це — вийти з дому з ножицями і зібрати трохи гілок, квітів, листя і навіть кори, щоб прикрасити обідній стіл. Це все безкоштовно і має просто чудовий вигляд!", — каже Піох Бальзак. Так само вона радить використовувати всю навколишню природу: черепашки, камінчики, місцеві польові квіти.

Photo: @fleurette___

Скіфо рекомендує робити кольорові акценти "за допомогою предметів і елементів, які можна знайти вдома" або поекспериментувати зі скатертинами і серветками, зробленими вручну. "Створюйте настрій, використовуючи сезонні і місцеві квіти, — каже Скіфо. — Щоб розвиватися, я спираюся на природу, сезонність врожаю, пори року і теми-тригери, які надихають мене пробувати нове".

Скіфо також радить застосовувати в оформленні їжу, фрукти і овочі, використовуючи їх як елементи декору. Така прикраса не лише є досить бюджетним, яскравим і практичним елементом, але й стане десертом під час застілля.

Photo: @christellescifo
Як оформити журнальний і приліжковий столик?

Звісно, оформлення поверхні обіднього столу виходить за межі кухні, а засвоєні уроки можна і слід застосовувати до інших поверхонь у будинку — особливо до приліжкових і журнальних столиків, які найчастіше потребують звільнення від хламу. "Чесно кажучи, ніхто не має відмовлятися від стилізації будь-якої частини свого будинку. Вираження свого смаку завжди вітається, немає правильного чи неправильного підходу!", — вигукує Піох Бальзак, відзначаючи, що вона уникає тенденцій і завжди прагне до більш позачасових і невимушених стилів.

Photo: @mrsaliceshop

"У невеликих приміщеннях мені подобаються декоративні підноси, свічки і книги для журнальних столиків", — каже Нейлор-Лейланд, чий власний будинок — це тріумф грайливого стилю і продуманих деталей. "Я також намагаюся завжди мати вдома живі квіти, щоб додати приміщенню свіжості зовнішнього світу", — додає вона. Для цього експерти рекомендують тримати вдома багато різних ваз, маленьких і великих, для розміщення ваших квітів. Вінтажні вази і посуд зі сколами — недорогий спосіб навчитися доповнювати інтер'єр за допомогою квітів.

Скіфо також заохочує експерименти з освітленням для створення потрібного настрою і виділення особистих речей і предметів, які заслуговують на додаткову увагу. Вона рекомендує "варіювати масштаб, використовуючи книги та інші предмети в якості підмостків для створення різної висоти", також радить "додавати аромат за допомогою пристрою або свіжих квітів".

Головне, не боятися експериментувати з різними елементами і постійно змінювати їх, щоб оформлення поверхонь завжди мало свіжий і, що найголовніше, індивідуальний вигляд.

Текст: Lilith Hardie Lupica

За матеріалами vogue.com.au

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.