До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

10 найкращих книжок року на сьогодні

Ми зібрали для вас найкращі на сьогодні книжки, що вийшли в українських та світових видавництвах в цьому році. Серед них новий роман зірки сучасної літератури Саллі Руні та довгоочікувана книжка авторки роману "Маленьке життя" Ганьї Янаґігари. Хай ця добірка стане вашим планом читання на решту цього літа.

To Paradise, Ганья Янаґігара


Реклама

Нова книжка Ганьї Янаґігари, блискучої письменниці, авторки вже гучного роману "Маленьке життя". Заплутана, прекрасна, водночас жахлива і надзвичайна книга "До раю" поділена на три, здавалося б, дуже різні розділи. Перша дія розгортається у 1893 році, друга – у 1993-му, і третя у майбутньому – в 2093-му. Цей останній розділ, який було розроблено під час пандемії, представляє антиутопічне майбутнє, наповнене "холодильними костюмами", які потрібні для виходу на вулицю, і "дезактиваційними камерами", щоб уникнути постійної можливості зараження. Ті, хто читав останню роботу Янагіхари, "Маленьке життя", не будуть здивовані, що цю книгу, як і її попередницю, більше цікавлять біль і страждання, ніж радість і щастя. Але при цьому ця книжка дарує неймовірну радість від читання.

Time is a mother, Оушен Вуонг

Американський письменник в‘єтнамського походження Оушен Вуонг – одне з головних відкриттів у літературі за останні роки. Світ заговорив про нього у 2019-му, після виходу дебютного роману "Лише короткої земної миті ми всі прекрасні".

У 2019 році, лише через кілька тижнів після публікації його дебютного роману та отримання премії Фонду Макартура, мати Оушена Вуонга померла після короткої боротьби з раком грудей. І все ж, якщо назва Time Is a Mother, другої поетичної збірки Вуонга, натякає на те, що це може бути дослідженням горя, книга є ширшою. Історії особистих втрат вплітаються у віньєтки та спогади, які досліджують найбільш масштабні теми — залежність, расизм, війну, смерть, сім’ю. Книжка скромна та делкітна, а ще наповнена іронічним гумором. Крім того, автор ще раз доводить, що є рідкісним письменником, який уміє експериментувати з формою. Чудова книжка.




The Candy House, Дженніфер Іган

Нова збірка популярної американської письменниці та володарки Пулітцеровської премії Дженніфер Іган. The Candy House є продовженням її гучного роману "Візит із загону Гун" 2011 року. Він складений із взаємопов’язаних коротких п’єс. Також книжка об’єднана темою всюдисущності науково-фантастичних технологій, які не здаються такими вже й далекими від нашої поточної реальності: наприклад, пристрій для завантаження доступної пам’яті, який дозволяє вашій свідомості (якщо ви цього бажаєте) жити у відкрито доступній хмарі. The Candy House — книга, яка сприймається оманливо легко, бо написана дуже легко і життєрадісно. Але її тема — про те, чи технології допомагають нашим відчуттям, чи не затьмарюють їх — занадто серйозна.

"Де ж ти дівся, світе мій прекрасний", Салі Руні

Безумовно, одна з найочікуваніших новинок останніх років від авторки роману "Нормальні люди", що був блискуче екранізований Hulu у 2020 році. Ім'я Саллі Руні знають усі, хто стежить за новинами й трендами світової літератури: 31-річна ірландка – суперзірка сучасної літератури, володарка авторитетних літературних премій, а серед її фанатів – і Барак Обама, і Тейлор Свіфт. "Де ж ти дівся, світе мій прекрасний" – третій роман Руні, де вона знов пише про молодих і прекрасних людей, які шукають себе. сперечаються щодо політики та хочуть зрозуміти світ. Еліс, талановита письменниця, зустрічає Фелікса, який працює на складі, і запрошує його полетіти з нею до Риму. У Дубліні її найліпша подруга Ейлін, працівниця літературного журналу, яка розлучилася зі своїм хлопцем, починає фліртувати з Саймоном, якого знає з дитинства. Еліс, Фелікс, Ейлін та Саймон — молоді та пристрасні, проте життя проходить...

Переклад Ганна Яновська; Видавнициво Старого Лева

"Повільне горіння", Пола Гоукінз

Ім'я Поли Гоукінз ви, напевно, чули — британська журналістка прокинулася знаменитою 2015 року, коли опублікувала напружений психологічний трилер "Дівчина в потягу". Через рік його успішно екранізували — з Емілі Блант у головній ролі. Її нова книга "Тліючий вогонь" вийшла наприкінці 2021 року — і це захопливий закручений детектив. Інтрига плететься довкола загибелі художника Деніеля, чиє тіло знаходять у плавучому будинку. Серед підозрюваних — троє жінок: його подруга Лора, яка вже була засуджена за насильство; тітка Деніеля, яка ненавиділа його матір, — і сусідка, яка має "скелети в шафі".

КСД

"Нікелеві хлопці", Колсон Вайтхед


Якщо ви стежите за сучасною світовою літературою, то точно чули ім'я одного з найтитулованіших американських авторів Колсона Вайтхеда. У 2020 році роман "Нікелеві хлопці" здобув Пулітцерівську премію, став однією з найобговорюваніших книжок у Штатах та дістав схвальні відгуки від, здається, усіх — починаючи від Барака Обами й закінчуючи Елізабет Гілберт. Книжка розповідає реальну історію виправної школи Dozier у Флориді. Школа існувала понад 100 років, з 1900-го по 2011-й, а дев’ять років тому її закрили після гучного скандалу щодо застосування насилля в школі. У романі розповідається про двох хлопців, яких несправедливо засудили та відрядили до цього закладу. Темношкірий Елвуд Кертіс заприятелював з Тернером, який теж не винен. Вони підтримують один одного і роздумують про те, як їм тут вижити. Але життя в Академії стає дедалі небезпечнішим...

Книголав

"Ніщо", Кармен Лофарет


"Сповнена мрій і сподівань, зі старою валізою в руці, вісімнадцятирічна Андреа приїжджає з провінції до Барселони, щоб навчатися в університеті, й оселяється в родині своєї покійної матері. Громадянська війна призвела до занепаду її колись заможних родичів, які тепер ледь-ледь зводять кінці з кінцями. Їхній старий будинок — це своєрідний музей, що зберігає не тільки зайвий мотлох та старі меблі, а й привиди минулого своїх мешканців, їхні невтілені надії, несказані слова та зачаєну злобу. І поки допитлива Андреа досліджує вулиці Барселони і будує першу в житті справжню дружбу, будинок на вулиці Арібау живе своїм окремим життям".

"Ніщо" – одна з найважливіших іспанських книг 20 сторіччя, сюорреалістична і абсолютно чудова. Роман Кармен Лафорет був опублікований в далекому 1945 році, отримав кілька іспанських премій і став однією з головних європейських книг, що осмислює суспільство після війни.

Переклад Анни Вовченко; Комора

"Коко 2.0", Дорж Бату


Дорж Бату, один із найулюбленіших письменників в Україні, автор бестселерів "Таємниця старого Лами" та "Моцарт 2.0.", в минулому журналіст, а зараз спеціаліст з траєкторій космічних апаратів у Штатах, випускає довгоочікуваний новий роман. "Коко 2.0" – продовження історії, яка розпочалася у книзі "Моцарт 2.0", проте у новій пригодницько-детективній історії на перший план виходить "законодавиця моди з непростим характером і життям – Коко Шанель". Дорж працював над романом до повномасштабного вторгення, і певний час вагався, чи варто випускати книгу зараз. Але зрештою вирішив це зробити, бо "Нам потрібні зараз хороші і добрі історії".

Видавництво Старого Лева

"Елізабет Фінч", Джуліан Барнз



Українською вийшов новий роман одного з найвідомших письменників сучасной Великобританії, справжнього класика сучасної літератури Джуліана Барнза, автора гітів "Попуга Флобера", "Одна історія" та "Шум часу". "Інтелектуальна, незалежна жінка — ось хто став новою героїнею роману Джуліана Барнза. До Елізабет Фінч ніхто не ставився нейтрально: її або обожнювали, або демонізували, або дружили із нею все життя, або обмовляли позаочі. Барнз створив не біографію однієї людини, а радше нарис з інтелектуальної історії, де поруч з Юліаном Відступником діють Анатоль Франс, Константінос Кавафіс і навіть Адольф Гітлер".

Переклад Ярослави Стріхи; "Темпора"

"Простими словами. Як розібратися у своїй поведінці", Ілля Полудьонний, Марк Лівін


Продовження популярної книжки "Простими словами. Як розібратися у своїй поведінці", що написана на основі подкасту про психологію "Простими словами". Дійсно, автори книжки – психолог Ілля Полудьонний та письменник, видавець The VillageУкраїна Марк Лівін – простими словами, влучно, яскраво та просто – говорять про складні речі. Чому люди так по-різному реагують на ту чи іншу подію? Чому хтось сміється, хтось плаче, хтось бере дистанцію, а комусь навпаки потрібна близькість? Чому декому вдається перетворювати злість та образу на любов, а хтось застрягає в переживаннях і не здатен рухатися далі?
Книга про способи адаптації до різних життєвих ситуацій та стресу. Про те, як дбати про ментальне здоров’я в умовах криз. В умовах війни та затяжної кризи, в якій перебуває кожен з нас, ця книжка – неймовірно цінне читання.

"Наш формат"

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.