До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Книга на вихідні: "Данина Каталонії", Джордж Орвелл

Кожні вихідні редакція Vogue.ua вибирає книги, які її вразили. На цьому тижні старший редактор сайту Vogue.ua Віолетта Федорова розповідає про книгу "Данина Каталонії​" Джорджа Орвелла – документальної повісті про громадянську війну в Іспанії.​

Коли я побачила в магазині цю книгу, схопила її без роздумів. По-перше, я дуже люблю Орвелла, по-друге, книга виявилося акутальною як ніколи: в ці дні в Іспанії якраз проходив референдум про незалежність Каталонії, і я подумала, що спогади Орвелла про війну в Іспанії в 1936-му допоможуть мені розібратися, що ж насправді відбувається в цій країні в наші дні.

Реклама

Джорджа Орвелла багато хто знає як автора гучного роману-антиутопії "1984", що розповідає про життя лондонця Вінстона Сміта в тоталітарному суспільстві. З його проявами, а також постійним брехнею, на якій побудована комуністична система, Орвелл познайомився під час громадянської війни в Іспанії – цей досвід британець й описує в книзі "Данина Каталонії".

"Данина Каталонії" – це докладний автобіографічний звіт про місяці, які Орвелл провів на Арагонському фронті, воюючи в рядах ополчення. Спочатку автор детально описує організацію побуту, бойові дії, а потім поступово починає розбиратися в політичному підґрунті цих подій, згадує, як іспанська війна подавалася в британських газетах, який вплив на хід протистояння мало СРСР. Паралелі з нашою сучасністю виникають постійно.

Джордж Орвелл

Орвелл не намагається шукати правих й винуватців, він аналізує й описує те, що бачить: від бруду й нестачі води навколо до проблем зі зброєю та бажання солдат просто зігрітися. На сторінках "Данини Каталонії" британець також протестує проти політичних репресій й тотальних доносів, що практикуються іспанськими комуністами. Саме цей досвід допоміг йому особисто познайомитися з проявами тоталітаризму й стати його найлютішим ворогом.

"Данина Каталонії" – книга, яка дуже актуальна й сьогодні, коли світ знову став агресивним, коли рівень пропаганди зашкалює, а війна набагато ближче, ніж здається.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.