До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

5 нових романів, які варто прочитати цієї весни

Цієї весни пропонуємо зануритися у великі (і не тільки) романи, які переносять нас у міжвоєнний Лондон, Німеччину після Першої світової та дещо гіперболізовану сучасну Америку, в якій є місце драматичним літературним крадіжкам та культурному привласненню.

Реклама

"Покора", Щепан Твардох

Новий роман одного з найцікавіших авторів сучасної польської літератури, відомого своїми непростими психологічними текстами, в яких Щепан Твардох препарує світову історію. У "Покорі" події відбуваються після Першої світової війни: лейтенант Алоїс Покора після травми та перебування у госпіталі має віднайти себе у новому світі, де Німеччина програла. У цій революційній реальності він стане цінним надбанням хоч для комуністів-спартаківців, хоч для добровольців-фрайкорпсерів, хоч для поляків, які будують незалежну державу. Та чи хоче сам Алоїс доєднуватись хоч до когось?

Чудово написаний, водночас складний текст-головоломка про світ, де все змішалося.

"Фабула"

"Переміна місць", Девід Лодж

У видавництві "Вавилонська бібліотека" вийшов один із найочікуваніших перекладних романів року — "Переміна місць" Девіда Лоджа. 89-річний Лодж — один із найяскравіших авторів сучасної Британії, лауреат численних премій та автор, чиї книжки неодноразово потрапляли до списків фіналістів Букера.

Насамперед Девід Лодж відомий як автор-інтелектуал, що іронічно зображує у своїх текстах гуманітарні академічні кола, до яких належить і сам, адже майже 30 років, з 1960-х до кінця 1980-х, викладав англійську літературу в Бірмінгемському університеті. Роман "Переміна місць" 1975 року — перша частина з відомої "Кампусної трилогії", яка принесла авторові світову славу. Це історія про британського викладача Філіпа Своллоу й американського професора Моріса Заппа, які беруть участь у програмі обміну між університетами. На цілий семестр невдаха-британець опиняється в одному з престижних вишів США, а енергійний американець — у посередньому в Британії. Обидва потрапляють у нове й незвичне для себе культурне та професійне середовище, де намагаються чимшвидше призвичаїтися.

"Вавилонська бібліотека"

"Жовтолика", Ребекка Кван

Новий роман всесвітньо відомої авторки Ребекки Кван — 27-річної письменниці й перекладачки, магістерки китаєзнавства в Кембриджі, авторки бестселерів №1 у рейтингу New York Times, яка в дитинстві разом з родиною переїхала з Китаю у Техас та у своїх творах порушує питання расизму та культурного привласнення, водночас висміюючи сучасну культуру соцмереж.

"Жовтолика" — захоплива сатира на світ книговидавничого бізнесу та літератури загалом, яка занурює нас у найглибші процеси створення книжок. Вона розповідає про двох подруг, американку азійського походження Атену Лю — юну літературну зірку, гонорари якої складаються з шестизначних чисел, та Джуніпер Гейворд, яка не здобула ніяких висот. Одного дня дівчата зустрічаються, щоб відсвяткувати контракт Атени з Netflix, проте через трагічну випадковість Атена гине, до того встигнувши розповісти Джуніпер про свій новий роман. Тоді Джуніпер краде її рукопис — експериментальний текст про китайських робітників у часи Першої світової війни — й надсилає видавцеві як власний твір.

"Жорж"

"Четверте крило. Емпіреї. Книга 1", Ребекка Яррос

Три місяці в статусі бестселера номер один на Amazon та 18 тижнів у ролі бестселера The New York Times — після свого виходу у 2023 році фантастичний роман "Четверте крило", початок відомої серії "Емпіреї", всерйоз сколихнув світ поціновувачів жанру.

Талановита оповідачка, Ребекка Яррос занурює читача у всесвіт вигаданої країни Наварра. Головна героїня історії — юна Вайолетт, яка працює писарем у військовому коледжі, любить книжки та фантастику. Її мати, відважна захисниця королівства, наказує дівчині вступити до лав сміливців, які прагнуть стати елітою Наварри — вершниками на драконах, проте це зовсім не те, чого прагне Вайолетт. Цінним у "Четвертому крилі" є те, що на фоні фантастичних декорацій тут розгортається цілком реальна драма про важливість віри в себе.

"Лабораторія"

"Храми веселощів", Кейт Аткінсон

"Храми веселощів" 2022 року випуску — нетиповий для зіркової британської авторки Кейт Аткінсон роман, адже насамперед 72-річна Аткінсон відома як творець трилерів та складних інтелектуальних детективів.

Тим часом її "Храми веселощів" поєднує в собі риси історичного та міського роману. Події відбуваються в 1926 році в Лондоні, який оговтується після Першої світової та ніби намагається надолужити життя. У книзі перетинаються історії трьох героїв: королеви нічних клубів, яка намагається зберегти свою імперію від наступу конкурентів і закону, бібліотекарки, що розшукує зниклих дітей, та чесного поліціянта.

Слідкувати за їхньою драмою, що розгортається на фоні джазових вечірок 1920-х та бандитських суперечок, дуже цікаво, адже Аткінсон вміє занурювати читачів у свій всесвіт.

"Наш Формат"

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.