До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

В Україні презентували онлайн-платформу з давніми казками

U.КРАЇНА КАЗОК — нова онлайн-платформа, де зібрано казки з різних регіонів країни. Казки, що представлені на сайті, були зібрані в численних експедиціях по всіх куточках України, а основну базу проєкту склала збірка Миколи Зінчука, відомого українського фольклориста, який з 70-х років зібрав понад 8000 оповідок. Спеціально для проєкту U.КРАЇНА КАЗОК оповідання зачитали відомі українські актори, чиї голоси та обличчя чудово знають глядачі: це Віталіна Біблів, Римма Зюбіна, Антоніна Хижняк, Марина Кошкіна, Віктор Жданов та інші.

Реклама

Мета проєкту — відродити та зберегти українську народну казку, зробити її доступною для широкої аудиторії, розповісти про особливості регіону, в якому вона народилась, а також допомогти батькам впровадити традиції сімейного читання. Онлайн-платформа відкривається мапою України: обравши на карті певний регіон, читач "потрапляє" у цю місцину та може дізнатися цікаві факти не тільки про культуру регіону, але й про традиції казок та головних місцевих казкарів Полтавщини, Причорномор'я, Таврії (Крим), Донеччини та інших регіонів.

"У Франції був Шарль Перро, в Німеччині — брати Грімм, а ми, на щастя, маємо Зінчука та тисячі українських казок, які тепер можемо послухати та передати дітям", — зазначив керівник проєкту Роман Дмитрик, співзасновник громадської організації The Hands. Особливістю проєкту є те, що казки будуть представлені в трьох різних форматах — текстовому, аудіо- та анімаційному варіантах, а отже більшість з них можна бути почитати, послухати або ж переглянути.

Віталіна Біблів – одна з акторок, яка озвучила казки

"Ми хотіли, щоб батьки і діти мали можливість підійти до української казки з різних сторін — переглянути як мультик у вільну хвилину, увімкнути аудіо-версію перед сном або ж навіть поставити як родинну виставу, перед тим прочитавши її усією сім'єю", — розповів креативний директор проєкту Юрій Пристаєцький.

Проєкт U.КРАЇНА КАЗОК створений командою The Hands і реалізовується за підтримки проєкту Агентства США з міжнародного розвитку USAID "Зміцнення громадської довіри (UCBI)".

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.