До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

10 книг, які ми читатимемо в 2022 році

Нові романи Стівена Кінга, Поли Гоукінз і Саллі Руні, гучні мемуари Барака Обами, випущені в Штатах накладом у кілька мільйонів примірників, — що ж, цьогоріч на нас чекає безліч яскравих літературних новинок. Про книги, які не можна пропустити, читайте у нашому огляді.

"Біллі Саммерс", Стівен Кінг

74-річний Стівен Кінг, один із найуспішніших, найпопулярніших і найпродуктивніших письменників у світі, торік випустив новий роман під назвою "Біллі Саммерс". Довгоочікувана новинка, бестселер The New York Times, найзнаковіший роман року за версією The Guardian — усі ці захоплені відгуки звучать на адресу нової книги метра. Головний герой роману – найманий убивця, ветеран війни в Іраку, який приймає останнє замовлення, щоб потім зажити звичайним життям. Але все йде не за планом. Нагадаємо, що минулого року українською вийшли ще дві гучні новинки Кінга — романи "Інститут" та "Гра Джеральда".

Реклама

КСД

"Де ж ти дівся, світе мій прекрасний?", Саллі Руні

Саллі Руні — одна з найяскравіших молодих письменниць нового покоління, яка заслужила статус "Селінджера" для мілініалів — повертається з новим (третім за рахунком) романом. Beautiful World, Where Are You — історія про двох друзів, Алісу й Ейлін. Їм по 30 років. Вони підтримують стосунки через довгі мейли про "мистецтво, дружбу, світ навколо них і складні любовні зв'язки, які розгортаються в їхньому власному житті". Нова книга, як і попередні романи Руні — гучні "Розмови з друзями" і "Нормальні люди" — багато в чому базується на її особистому досвіді. Аліса — письменниця-вундеркіндка, їй трохи за 20, вона переїхала з Нью-Йорку в тихе ірландське прибережне містечко й бореться за свій новий статус видатного письменника. Нагадаємо, у березні на Hulu виходить довгоочікуваний серіал "Бесіди з друзями" — екранізація дебютного роману Саллі Руні, якій пророкують такий самий великий успіх, як і з серіалом "Нормальні люди".

Видавництво Старого лева, переклад Ганна Яновська

"Земля обітована", Барак Обама

У видавництві Bookchef виходить бестселер "Земля обітована" — мемуари 44-го президента США Барака Обами. Працювати над мемуарами Обама розпочав у 2017 році, одразу після закінчення свого президентського терміну. "Я пишаюся цією роботою", — каже автор. — Я провів останні кілька років, розмірковуючи про своє президентство, і в "Землі обітованій" спробував чесно розповісти про свою президентську кампанію. Я написав про ключові події й людей, які її визначили; про помилки, які я вчинив, і про ті політичні, економічні й культурні сили, з якими тоді довелося протистояти моїй команді й мені особисто, і з якими як нація ми все ще боремося". В анотації пишуть, що Обама розповів історію своєї "неймовірної одісеї — від молодої людини, яка шукає свою ідентичність, до лідера вільного світу, описуючи в дуже особистих деталях як його політичну освіту, перші кроки в кар'єрі, так і перший термін цього історичного президентства". Перший наклад книги склав 3 мільйони примірників(!).

Bookchef

"Гімн", Айн Ренд

Українською виходить "Гімн" — одна з ранніх повістей популярної письменниці Айн Ренд, авторки культової книги "Атлант розправив плечі". Ренд опублікувала "Гімн" у 1937 році: це соціально-політична антиутопія, критика тоталітарного суспільства, яке пригнічує будь-яку свободу й інакомислення. Головний герой книги — революціонер, який відкриває електрику, але люди, сповнені первісного страху, не вірять у його відкриття й продовжують жити в темряві, в прямому й переносному сенсі слова.

"Наш формат", переклад Олена Замойська

"Ми не такі", Євгенія Кузнєцова

Євгенія Кузнєцова — авторка гучного роману "Спитайте Мієчку", який торік став справжньою подією в українській літературі. Тонка, зворушлива історія про двох сестер, Соломію й Лілечку, тридцятирічних дівчат, які намагаються розпочати нове життя і приїздять у родинний будинок до своєї бабусі в пошуках відповідей — торкнулася тисяч читачів. На щастя, новий роман Євгенії Кузнєцової під назвою "Ми не такі" вийде вже цього року. У новій книзі компанія молодих людей купує будинок для відпочинку в колективну власність, і все йде за планом, поки до них не приїздить несподіваний гість і те, що приховувалось, виходить на поверхню: вразливість людей, які здавалися самовпевненими; непрожиті травми минулого й конфлікт поколінь.

Видавництво Старого лева

"Переможці", Фредерік Бакман

Довгоочікуваний новий роман популярного шведського письменника Фредріка Бакмана, автора бестселерів "Друге життя Уве", "Бабуся веліла кланятися й передати, що вибачається", "Тут була Брітт-Марі". Його "Переможці" — продовження трилогії про шведське містечко Бьорнстад і драми, що там відбуваються, розповідати про які Бакман почав у романах "Ведмежий гол" і "Ми проти вас". У "Переможцях" ідеться про те, чим людина готова пожертвувати заради сім'ї, суспільства та власних інтересів. А головною декорацією для подій знову стає хокейний клуб Бьорнстада. "Переможці" показують суспільство, хокейну команду й сім'ю в "розрізі", демонструючи, яких різних людей — за віком, статтю, поглядами, сексуальною орієнтацією, прагненнями й переконаннями — об'єднують ці інституції, як важливо вміти відстоювати себе й захищати інших, а також на які найпрекрасніші чи жахливі вчинки здатний кожен із нас у найгостріших ситуаціях.

#книголав, переклад Софія Волковецька

"Повільне горіння", Пола Гоукінз

Ім'я Поли Гоукінз ви, напевно, чули — британська журналістка прокинулася знаменитою 2015 року, коли опублікувала напружений психологічний трилер "Дівчина в потягу". Через рік його успішно екранізували — з Емілі Блант у головній ролі. Її нова книга "Тліючий вогонь" вийшла наприкінці 2021 року — і це захопливий закручений детектив. Інтрига плететься довкола загибелі художника Деніеля, чиє тіло знаходять у плавучому будинку. Серед підозрюваних — троє жінок: його подруга Лора, яка вже була засуджена за насильство; тітка Деніеля, яка ненавиділа його матір, — і сусідка, яка має "скелети в шафі".

КСД

"Дзеркало і світло", Гіларі Мантел

Гіларі Мантел — одна з найшанованіших та найпопулярніших романісток сучасності. Мантел стала першою авторкою, яка двічі отримала Букерівську премію: у 2009 році за вигадану біографію Томаса Кромвеля під назвою "Вулфголл", а в 2012 році — за роман-продовження "Везіть тіла". "Дзеркало і світло" — це остання частина трилогії, що описує зліт і падіння Томаса Кромвеля, міністра при дворі короля Генріха VIII, й охоплює останні чотири роки його життя: від 1536-го до смерті через страту в 1540 році. Книга Мантел вийшла у 2020 році, отримала визнання критиків, увійшла до десятка списків найкращих книг 2020 року. У 2021 році письменниця також отримала премію Вальтера Скотта за історичну фантастику. Отже, якщо ви любите великі історичні романи — то "Дзеркало і світло" для вас.

Фабула

"Світло далекої зірки", Аманда Лі Коу

Дебютний роман популярної британської сценаристки Аманди Лі Коу присвячений трьом яскравим зіркам 20 століття — Марлен Дітріх, Лені Ріфеншталь та Анні Мей Вонг. Коли фотограф знімає Марлен Дітріх, Анну Мей Вонг і Лені Ріфеншталь в одному кадрі на вечірці в Берліні в 1928 році, ніхто не уявляє, наскільки їхнє життя відобразить бурхливі наступні десятиліття. Марлен Дітріх перевертає з ніг на голову голлівудське кіно, Лені Ріфеншталь спочатку зазнає слави в рідній Німеччині, а потім спостерігає, як її успіх руйнується після поразки Німеччини у Другій світовій війні. А китайська актриса в Голлівуді Анна Мей Вонг намагається будувати кар'єру в умовах дискримінації, граючи другорядних коханок білих чоловіків.

Видавництво Старого Лева, переклад Анни Вовченко

"Книга Love"

"Книга Love" — це вірші про кохання 46 українських поетів і поетес: як класиків, так і сучасних. У збірці твори Івана Франка, Олександра Олеся, Богдана-Ігоря Антонича, Грицька Чубая сусідять із текстами зірок сучасності та молодих авторів — Сергія Жадана, Оксани Забужко, Галини Крук, Ірини Шувалової, Юрія Андруховича, Іздрика та багатьох інших. Це спроба відтворити багатоголосність української любовної лірики й показати її одночасну різноманітність і подібність, кажуть у видавництві. "Книга Love" — чудовий подарунок для себе й близьких людей; а також для всіх, хто цікавиться українською літературою.

#книголав, упорядниця: Катерина Бабкіна

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.