До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

7 нових книг, які можна взяти у відпустку

Складно уявити відпустку без хорошої книги. Спеціально для тих, хто не сідає в літак без будь-якої літератури, vogue.ua зібрав добірку з семи нових книг від українських видавництв. Шукайте новинки на "Книжковому Арсеналі", який пройде в Києві з 23 по 28 червня.

"Спитайте Мієчку", Євгенія Кузнєцова

Дебютний роман молодої письменниці Євгенії Кузнєцової — ідеальне літнє читання. І не лише тому, що дія книги відбувається влітку, на дачі, а героїні розсікають сімейною дачею в легких сарафанах на тонких бретелях — а ще й тому, що це ніжний, легкий, дуже свіжий роман, який хочеться читати в саду під вишнями. У центрі книги — історія двох сестер, Соломії та Лілічки, тридцятирічних дівчат, які опинилися в якомусь сенсі на роздоріжжі і приїхали на літо у фамільний будинок до своєї бабусі Теї, щоб перепочити, подумати і, можливо, почати нове життя. Згодом у будинку з'являться індійська кузина, розгублена мама Соломії і Лілічки, чужа дитина, навіть рудий кіт без імені — всі на порозі змін. До слова, авторка Євгенія Кузнєцова захистила дисертацію з магічного реалізму — магія дійсно відчувається в кожному рядку цього дивовижного роману.

Реклама

Видавництво Старого Лева

"Під вулканом", Малкольм Лаурі

"Біля підніжжя вулкана" (1947) Малкольма Лаурі — одна з улюблених книг Ернеста Гемінґвея, яку він перечитував шість разів. Дія цього незвичайного роману відбувається упродовж одного дня в 1939 році, в невеликому місті в Мексиці. Лаурі описує останній день з життя британського консула Джеффрі Ферміна, який спивається і гине. Кожен з нас хоча б раз у житті спостерігав таку сцену: брудний обшарпаний чоловік невпевненим кроком виписує на вулиці зигзаги, безпричинно сміється і вигукує щось нерозбірливе, звертаючись до себе або невидимого співрозмовника Бога чи Диявола. Ми відводимо очі і подумки обіцяємо собі, що ніколи не докотимося до подібного, як це розхитане створіння планувало життя. Що стоїть за крахом звичайного п'яниці? Можливо, незвичайна філософія? Криза в найближчих взаєминах? Інакший світогляд, що робить існування в суспільстві нестерпним? Чи докори сумління за давню фатальну помилку?..

Фабула

"Шляхи життя" Фредрік Бакман

Фредрік Бакман — зоряний шведський письменник, популярний у всьому світі (його книги перекладені на 25 мов і екранізовані в Голлівуді). Якщо ви не читали його гучні романи — "Бабуся звеліла кланятися і передати, що просить вибачення", "Тут була Брітт-Марі", "Друге життя Уве" (екранізація роману в 2017 році отримала 2 номінації на "Оскар"), то варто негайно це надолужити — Бакман пише легко, розумно, змістовно, а ще він великий гуманіст і любить людей. У новій збірці Бакмана два оповідання: "І щоранку дорога стає все довшою і довшою" і "Справи твого життя". В одному йдеться про те, що геніальні люди можуть втратити пам'ять, але при цьому не втрачають тепла в стосунках. А в другому — як одне знайомство може змусити переосмислити свої помилки і прийняти кардинальне рішення, яке врятує чиєсь життя.

#книголав, переклад Льва Грицюка

"Бо є так", Тарас Прохасько

Настільки довгоочікувана нова книга одного з найважливіших українських письменників — легендарного Тараса Прохаська. Говорити про книги Прохаська складно, краще за все скаже цитата з анотації: "Ця груба книжка короткої прози збудована за взірцем клепсидри — водяного годинника. Десять років досвіду пізнання розпорошені у кількох десятках нотаток, кількох тисячах речень. Читаючи їх, можна всіляко поводитися із часом. Залежно від налаштування струменя. Пропустити через себе на повну силу впродовж кількох днів; випускати мало не по краплі впродовж кількох років... Або віднайти якусь власну ненормальну гру з ритмом закручування і відкручування годинникового краника".

"Меридіан Черновіц"

"Люби без ілюзій. Як звільнитися від токсичних стереотипів і побудувати здорові стосунки", Анна Топіліна

Одеситка Анна Топіліна — блогерка, перекладачка, письменниця і культурологиня. Зараз Анна живе у Швеції і здобуває освіту в сфері сексології в університеті Мальме, паралельно займається перекладами і соціальною роботою. Її книга "Люби без ілюзій. Як звільнитися від токсичних стереотипів і побудувати здорові стосунки" народилася з особистого досвіду. Трохи більше року тому Анна пережила складне розставання з чоловіком, як годиться, проводила ночі в сльозах і самокопанні, а потім вирішила написати книгу про власний досвід, який може бути корисним для інших. Подібних книг щорічно виходять десятки, але книга Топіліної виділяється феміністичною оптикою (авторка багато говорить про те, як нав'язані з дитинства стереотипи — "хлопчики не повинні плакати", "дівчатка повинні бути ніжними" — впливають на наше доросле життя і стосунки), гумором і самоіронією, й тим, що авторка не навішує ярликів, а, як грамотна психотерапевтка, підсвічує проблемні зони і дає нам право вибору.

Yakaboo Publishing

"Пульсація", Бен Елтон

Іронічний, захопливий роман британського письменника і коміка Бена Елтона про шляхи до популярності. Події відбуваються в Британії, де проходить пісенне реаліті-шоу "Пульсація". 95000 британців прагнуть перемогти, отримати гроші і славу. У фінал потраплять тільки дванадцять учасників, будуть боротися за свою мрію — стати новою зіркою. У чому секрет успіху? Достатньо бажання, слізної історії з особистого життя? Або правильного монтажу, а може, хорошого вокалу? Поки учасники шоу думають про те, як перемогти, у Келвіна Сіммса, продюсера шоу і одного з суддів, раптово з'являються свої плани на цей сезон, які можуть коштувати йому всіх статків. Він повинен зробити переможцем шоу самого принца Вельського. Чи зможе він змусити мільйони глядачів по той бік екрану проголосувати за свого кандидата?..

#книголав, переклад Олени Любенко

"Netflix і культура інновацій", Рід Гастінгс, Ерін Маєр

Рід Гастінгс, генеральний директор Netflix, разом з професоркою і бізнес-журналісткою Ерін Маєр написали захопливу книгу про імперію Netflix — і про те, як сформувати успішну і щасливу команду співробітників. До Netflix щорічно хоче долучитися безліч фахівців, а вже сформована команда — лояльна, щаслива і ефективна. У Netflix немає чітких правил, проте кожен виконує завдання максимально якісно. Рід Гастінгс і Ерін Маєр проаналізували історію успіху цієї компанії і визначили, чому бізнесів багато, але інноваційними і прогресивними серед них стають одиниці. Секрет Netflix — у людях: вся команда працює злагоджено тільки тоді, коли кожен її учасник почувається комфортно і знає, що він — важливий елемент системи, а не абстрактна робоча одиниця.

Vivat

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.