До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

5 книг для тих, кому сподобався роман "Атлант розправив плечі"

2 лютого виповнюється 117 років від дня народження письменниці Айн Ренд — авторки бестселера "Атлант розправив плечі", однієї з найпопулярніших книг в історії XX століття, що розійшлася у світі накладом більш як сім мільйонів примірників. Vogue.ua вибрав п’ять книг для тих, кому сподобався "Атлант розправив плечі".

Айн Ренд

Айн Ренд працювала над романом "Атлант розправив плечі" понад 12 років і виклала в ньому свою філософію об’єктивізму й погляди на економічний устрій світу. Відразу після виходу в 1957 році на книгу накинулися критики, та роман сподобався читачам: "Атлант розправив плечі" більш як пів року очолював список бестселерів The New York Times, а пізніше посів перше місце в рейтингу "100 найкращих книг XX століття". Головні герої книги — талановиті й енергійні підприємці, які працюють у галузі металургійного бізнесу й мріють збудувати новий світ, але стикаються з протидією влади, якій не вигідний успішний приватний бізнес. Творців-індивідуалістів Ренд порівнює з Атлантом, на плечах якого тримається весь світ. Українською мовою роман Айн Ренд вийшов 2015 року у видавництві "Наш формат" в перекладі Софії Андрухович.

Реклама
"Фінансист", Теодор Драйзер

Один з найвідоміших романів Драйзера, входить до циклу "Трилогія бажання". Головний герой трилогії Френк Каупервуд — талановитий фінансист і комерсант, справді обдарована людина, готова на все заради успіху, влади й багатства. Книгу видали в 1912 році, а в її основі — біографія Чарльза Єркса, транспортного магната тих часів. За більш як століття після появи друком "Фінансист" став не тільки класикою світової літератури, а й настільною книгою для тих, хто працює у сфері фінансів і хоче зрозуміти правила, за якими живе цей світ.

"Який чудесний світ новий!", Олдос Гакслі

Культова антиутопія Гакслі 1932 року. Події роману відбуваються в майбутньому, де балом заправляють споживацькі принципи, а працювати не заведено, де люди шанують технократії, а своїм богом називають бізнесмена й мільярдера Генрі Форда. Філософія геніального письменника й гуманіста Олдоса Гакслі архіактуальна й нині.

"Шантарам", Грегорі Девід Робертс

Якщо роман "Атлант розправив плечі" вам сподобався завдяки його філософським відступам, то почитайте "Шантарам" Грегорі Девіда Робертса. Культовий роман австралійського злочинця, який став письменником, написаний на основі реальних подій. Робертс справді сидів у в’язниці в Австралії за пограбування банку, звідки втік до Індії й переховувався в нетрях понад десять років. Оповідає він талановито: у книзі, від якої справді неможливо відірватися, Робертс малює яскравий, самобутній світ Індії, яка прийняла втікача й дала йому головне — можливість краще пізнати себе.

"Джерело", Айн Ренд

Перший великий роман Айн Ренд був опублікований у 1943 році й став бестселером. У 1949 році книгу екранізували в Голлівуді — сценарій написала сама Ренд, а головну роль зіграв один з головних акторів епохи золотого Голлівуду Гері Купер. Головні герої "Джерела" — архітектор Говард Рорк і журналістка Домінік Франкон -— індивідуалісти, які обстоюють свободу творчої особистості в суспільстві. Говард Рорк, який не хоче миритися з міщанськими смаками своїх замовників і продовжувати суспільні традиції, має сучасний вигляд і за мірками наших днів.

"Здобич", Еміль Золя

Ще один блискучий класичний роман у нашому списку. "Здобич" — історія спекулянта, шахрая й біржового гравця Арістіда Саккара, який не гребує ніякими махінаціями, щоб розбагатіти. Звичаї французької аристократії середини XIX століття Золя малює з властивою йому прямотою й іронією. У 1966 році французький режисер Роже Вадим екранізував роман, запросивши на головні ролі Джейн Фонду і Мішеля Пікколі.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.