До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Найкращі фільми за всю історію кінофестивалю "Санденс"

Які фільми найчастіше показують у межах кінофестивалю "Санденс"? З мрійливою ​​кінематографією, персонажами, які рівномірно розкриваються, і зі здоровою дозою експериментального. Багато які з релізів, що дебютували в Парк-Сіті штату Юта, в останні роки дали змогу багатьом почати вдалу кар’єру, виграти "Оскара" і підштовхнути Голлівуд до нового вектору розвитку. Vogue згадує найкращі фільми, прем’єра яких відбулася на фестивалі і які виграли один з головних призів.

"Сувенір", 2019

Глибокий і емоційний аналіз Джоани Гоґґ, у центрі якого боротьба молодої студентки курсу кіномистецтва за право голосу. "Сувенір" відзначено премією World Cinema Grand Jury Prize. Головні ролі в стрічці виконали Тільда ​​Свінтон, Том Берк і Онор Бірн.

Реклама
"Марія, сповнена благодаті", 2004

Дуже напружений і похмурий, несамовитий повнометражний дебют Джошуа Марстона про колумбійського підлітка, який стає наркоманом, здобув популярність після того, як отримав приз глядацьких симпатій на фестивалі "Санденс". Це безкомпромісний погляд на жахливу індустрію і жінок, яких вона експлуатує.

"Кальмар і кит", 2005

Ноа Баумбах, відомий автор фільмів про складні шлюби й роздроблені сім’ї, здобув нагороду як за режисуру, так і за сценарій для цієї перлини артгаусу. "Кальмар і кит" оповідає про інтелектуальну пару на межі розлучення, яка весь час обмінюється уїдливими коментарями й водночас виховує двох синів.

"Скарб", 2009

До того як Мо'Нік за роль аб’юзивної матері в епопеї про повноліття Лі Деніелс здобула премію "Оскар", вона виграла спеціальний приз журі за акторську майстерність на фестивалі "Санденс". Фільм, що розповідає про втечу дівчини з тривожного минулого, отримав приз глядацьких симпатій і приз журі.

"Зимова кістка", 2010

Поєднуючи кремінний реалізм з атмосферою готичної казки, оповідь Дебри Граник про те, як дочка шукає свого батька-наркоторговця, — нескінченно захоплива. Фільм отримав приз журі та премію "Санденс" за сценарій і уславив тоді порівняно невідому Дженніфер Лоуренс.

"Знедолена", 2011

На фестивалі відзначили гіпнотичну кінематографію Бредфорда Янга, але ніжна драма Ді Ріса — це набагато більше, ніж ефектна графіка. Фільм розповідає про дівчину з Брукліна, яка намагається змиритися зі своєю сексуальністю, а розповідь перетворюється на інтимне дослідження першого кохання й сімейних сподівань.

"Станція „Фрутвейл"", 2013

Першим проєктом режисера "Чорної пантери" Раяна Куглера із частим співавтором Майклом Бі Джорданом стала ця казка, яка отримала приз журі та приз глядацьких симпатій. Стрічка "Станція „Фрутвейл"" заснована на реальній історії про те, як поліційники застрелили Оскара Гранта III, неозброєного 22-річного афроамериканця. Болісний і гострий, сьогодні цей фільм актуальний як ніколи.

"Одержимість", 2014

Бездоганний трилер Дем’єна Шазелла, який зображує одержиме прагнення молодого барабанщика до досконалості. Коли його прем’єра відбулася на фестивалі "Санденс", він дістав приз журі та приз глядацьких симпатій. Рік по тому Дж. К. Сіммонс здобув "Оскара" за роль наставника гурту, історія якого перебуває в центрі сюжету фільму.

"Щоденник дівчини-підлітка", 2015

Комедія Маріель Геллер з її проникливим і чуйним підходом до сексуального пробудження старшокласників — абсолютно революційна. Кінематографіст Брендон Трост здобув свою перемогу на "Санденсі", але "Щоденник дівчинки-підлітка" сповнений різноманітних принад: веселий сценарій, чітко прописані персонажі та пишні анімаційні сцени.

"Інгрід їде на Захід", 2017

Якщо гостра сатира Метта Спайсера не злякає вас і змусить знищити Instagram, то вам уже ніщо не допоможе. У фільмі Обрі Плаза грає сталкерку соціальних мереж, одержиму ідеєю подружитися з улюбленою інфлюенсеркою, що призведе до катастрофічних наслідків. Завдяки надзвичайно кумедним діалогам фільм отримав премію "Санденс" за сценарій.

"Божа земля", 2017

Фермер і румунський робітник-мігрант, що допомагає йому під час сезону окоту, закохуються один в одного в стихійному романі Френсіса Лі, за який він здобув премію "Санденс" за режисуру світового кіно. Він сплітає воєдино брутально гарні пейзажі з моментами несподіваної людської теплоти.

"Мінарі", 2020

Отримавши на кінофестивалі приз журі та приз глядацьких симпатій, зворушливий сюжет Лі Айзека Чуна про переїзд корейсько-американської сім’ї на ферму в Арканзасі перетворився з простого інді-фільму на претендента безлічі премій. "Мінарі" змусить вас і сміятися, і плакати.

"Ніколи, зрідка, іноді, завжди", 2020

Коли улюблениця фестивалю Еліза Гіттман повернулася із цією разючою історією про подорож підлітка на аборт, вона отримала Спеціальну премію журі за неореалізм. Граючи з лаконічною рішучістю, молода актриса Сідні Фланіган показує свого персонажа стійкою героїнею в жорстокому світі.

За матеріалами vogue.com.au

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.