До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Як створювали костюми для серіалу "Дуже британський скандал"

26 грудня на BBC вийшов один з найочікуваніших серіалів цієї зими — костюмована драма "Дуже британський скандал" із зіркою "Корони" Клер Фой. Окрема насолода від серіалу — це можливість роздивитися розкішні костюми, що відсилають до моди 1960-х.

"Дуже британський скандал"

Клер Фой грає скандальну світську левицю й спадкоємицю текстильної імперії герцогиню Аргайл (Маргарет Кемпбелл). У центрі серіалу "Дуже британський скандал" — гучна історія розлучення Маргарет з герцогом Аргайлом 1963 року. Про розлучення герцога й герцогині в 1960-х говорили далеко за межами королівства: герцог ініціював його після того, як зламав замкнену шафу й виявив десятки поляроїдних знімків своєї оголеної дружини, на одному з яких її було закарбовано під час сексу з невідомим чоловіком. Герцогиня миттєво стала центром національного скандалу, про який написали всі медіа світу, звинувачуючи в усьому саме її.

Реклама

Над розкішними костюмами героїв працював дизайнер Ян Фулчер. Він створив понад 85 образів тільки для Клер Фой — усі їх ми побачимо в трьох епізодах мінісеріалу. Герцогиня Аргайл була одним з найяскравіших персонажів лондонської тусівки в 40-60-ті. Газети й пліткарі обговорювали не тільки її особисте життя, а й вбрання, а якщо вірити чуткам, Коул Портер нібито присвятив їй свою пісню "You're the Top".

"Від самого початку я вирішив уникати точного відтворення найвідоміших убрань герцогині, — розповідає художник костюмів Ян Фулчер. — Мода більше важлива нам для того, щоб передати сутність Маргарет і її потужну сексуальність. Для однієї з перших сцен, коли вона відкриває замок Інверарі (сімейний будинок герцога Аргайла), я відтворив спідницю 50-х, яку носить Маргарет на реальних фото, але скроїв її так, щоб Клер ледь могла рухатися, і додав хутряну накидку, щоб вона почувалася чуттєвішою".

"Маргарет дуже любила анімалістичні принти, — продовжує художник. — Є знамените фото, на якому Маргарет у каптані з тигровим принтом, але цей силует нам не дуже сподобався. Тож я відтворив свою сукню й інтерпретував по-своєму. Ми побачимо Клер у цій сукні у другій серії під час суперечки із чоловіком, якого грає Пол Беттані. Вже пізніше я зрозумів цікаву метафору: поруч із нею весь час її болонка, і герцогиня майже як королева прайду — тигриця, яка тільки й чекає, щоб накинутися на свого п’яного чоловіка..."

Робота над костюмами до серіалу тривала кілька місяців. Клер Фой приходила на примірювання два місяці поспіль, раз на тиждень — кожне примірювання тривало щонайменше три години. Майже все було зроблено вручну, від туфель до рукавичок і капелюхів. "Клер Фой, безумовно, мала тверді уявлення про гардероб Маргарет, що мені дуже подобалося. Наприклад, замість використовувати типові сумки 50-х, вона сказала: „Мені здається, що мені потрібен об’ємний, м’який клатч, який я можу просто засунути під руку й витягти, коли потрібно щось із нього дістати. Мені здається, що це більше в стилі Маргарет". І ми його зробили!"

"Я працював у різних колірних палітрах залежно від локацій. У Біарриці є „яскраве й світле", потім осінь у Шотландії, а потім троянди й блюз у Лондоні. Отже, все враховано. Один з моїх улюблених образів — бірюзова сукня з бісеру в першому епізоді. Художник-постановник сказав мені, що будинок, у якому відбуватимуться сцени, буде весь із рожевого мармуру, і бірюза на цьому тлі мала просто феноменальний вигляд".

На окрему увагу заслуговують прикраси, які носить у кадрі герцогиня Аргайл. Її улюблений аксесуар — перлова нитка. "Перлове намисто, яке носить Клер, насправді перше, що вона приміряла, — каже Ян Фулчер. — Я знайшов його у вінтажній крамниці десь у Лондоні. Як я помітив за архівними знімками, у 30-ті Маргарет носила неймовірно прекрасні перлові намиста, але згодом її перли стали коротшими й більшими. Тож я весь час використовував більші перли. Це „якір" її гардероба".

Серіал "Дуже британський скандал" покажуть на Amazon у 2022 році.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.