До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

5 головних лиходіїв у світі кіно

У прокат вийшов "Джокер" Тода Філліпса. Поки світ пророкує "Оскара" виконавцю головної ролі Гоакіну Феніксу, Vogue.ua згадує головних лиходіїв у світі кіно і акторів, які втілили їх на екрані.

Дарт Вейдер, "Зоряні війни"

Чорні обладунки, моторошна дихальна маска, шолом і червоний світловий меч – складно уявити масову культуру без образу Дарта Вейдера. Навіть якщо ви не дивилися жодної серії культового творіння Джорджа Лукаса, ви точно щось знаєте про цього персонажа – наприклад, те, що він говорить дивним металічним голосом. Дарта Вейдера придумав Джордж Лукас і вперше ввів у сагу у віці дев'ять років. Протягом шести фільмів "Зоряних війн" Енакін Скайвокер (справжнє ім'я героя) встиг стати лицарем-джедаєм, перейти на темну сторону сили, завести червоний світловий меч, очолити армію галактичної Імперії і стати головним антогоністом у всьому Всесвіті. Культовий костюм Дарта Вейдера, який мріють приміряти підлітки з усіх усюд ось вже 40 років, придумав легендарний ілюстратор і художник Ральф Макуоррі на прохання Джорджа Лукаса: той хотів, щоб Дарт Вейдер мав вигляд "вагомої високої фігури в екзотичній чорній броні". Образ Вейдера втілили на екрані сім акторів, а іконічним залишається Девід Проуз, який грав Вейдера в оригінальній трилогії.

Реклама
Джокер, всесвіт DC

Джокер – найзагадковіший персонаж всесвіту DC. Ми мало знаємо про його минуле: ким він був до того, як почав ненавидіти світ, чому вибрав образ клоуна для своєї жорстокої місії, яким було його дитинство. Він вперше з'явився в коміксах про Бетмена 1940 року: за офіційною версією Джокер грабував фабрику, та коли побачив Бетмена – злякався та впав у кислоту. З тих пір став лиходієм з лячним обличчям і в костюмі клоуна – і вніс чималу лепту в розвиток коулрофобії (страх клоунів) у світі. Рейтинг найкращих Джокерів вже багато років незмінно очолює Джек Ніколсон: він зіграв Джокера 1989 року у фільмі "Бетмен" Тіма Бартона і хоч не був схожий на канонічного персонажа, глядачі його вподобали. До сьогодні головним конкурентом Ніколсона залишався Гіт Леджер: він зіграв Джокера в 27 років. Це тривожний, зловісний, небезпечний і складний персонаж з безліччю мотивацій – і за нього Гіт отримав посмертного "Оскара". 2016 року в "Загоні самогубців" Джокеру (Джаред Лето) відвели не так багато екранного часу, а його фіолетовий традиційний костюм змінили на шкіряний плащ. 2019-го світ отримав нового Джокера ХХІ століття – складного, меланхолійного, тонкого героя у виконанні Гоакіна Фенікса.

Ганнібал Лектер, "Мовчання ягнят"

2003 року Американський інститут кіномистецтва визнав персонажа Ганнібала Лектера у виконанні Ентоні Гопкінса кінолиходієм номер один. Ганнібал Лектер – серійний вбивця, канібал, інтелектуал і герой з неймовірною харизмою. Ентоні Гопкінс зіграв його тричі – у кінострічках "Мовчання ягнят", "Ганнібал" і "Червоний дракон" – і отримав "Оскара". До своєї ролі актор готувався старанно: вивчав досьє вбивць, бував у в'язницях, а також відвідував гучні судові процеси. У маніяка Чарльза Менсона, чия секта 1969 року вбила акторку Шерон Тейт, Гопкінс навчився одного прийому: він зауважив, що під час давання показань той не моргає, і робив так само у фільмі. Тому зі сценами, де Ганнібал Лектер дивиться в кадр і не кліпає, до сих пір мало що може зрівнятися за рівнем напруженості.

Алекс Делардж, "Механічний апельсин"

Будемо чесними: ні Дарт Вейдер, ні Джокер по-справжньому нікого не лякають. Маска клоуна і чорні обладунки – не страшно. Справді моторошно – божевілля і жорсткість, а один з найжахливіших героїв у сучасному кіно – любитель молока і Бетховена, Алекс Делардж, герой фільму "Механічний апельсин" Стенлі Кубрика. Це екранізація однойменної антиутопії письменника Ентоні Берджеса: автор написав її через кілька місяців після того, як йому діагностували пухлину головного мозку. Роман просякнутий болем і жахом людини, що дихає на ладан. Головний герой фільму Алекс вбиває, ґвалтує і грабує заради задоволення – і займає десяте місце у списку головних кінолиходіїв Американського кіноінституту.

Ганс Ланда, "Безславні виродки"

"Оскар", приз Каннського кінофестивалю, BAFTA, премія Гільдії кіноакторів і "Золотий глобус" – скромний список нагород, які отримав Крістоф Вальц за роль нациста Ганса Ланда в "Безславних виродках". Лиходії у Квентіна Тарантіно завжди дотепні, колоритні і харизматичні, але Ганс Ланда перевершив всіх – навіть Тарантіно зізнається, що це його улюблений персонаж. Штандартенфюрер СС, мисливець за євреями, інтелектуал і поліглот – Вальцу дістався розкішний персонаж, критики прозвали його "секретною зброєю" Тарантіно, а сцена, де герой Бреда Пітта знімає скальпи з нацистів, напевно увійшла в історію кіно.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.