До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Костюми Коко Шанель для фільму "Минулого року в Марієнбаді"

1961 року французький фільм "Минулого року в Марієнбаді" отримав Золотого лева Венеціанського кінофестивалю. Майже через 50 років стрічка повертається у Венецію – цього року фільм покажуть в межах Венеціанського фестивалю у відреставрованому вигляді. Спонсор реставрації – модний Будинок Chanel.

У центрі історії, яку зняв режисер Алан Рене, – класичний любовний трикутник: він, вона і чоловік. Бароковий німецький палац, в стінах якого зустрічаються двоє: він переконує її, що минулого літа вони зустрілися в Марієнбаді, і були близькими. Вона вдає, що не пам'ятає. У 60-ті "Минулого року в Марієнбаді" назвали фільмом-висловлюванням, фільмом-маніфестом: це сюрреалістичне кіно, в якому реальність наче постійно вислизає, а всі події та сюжети під сумнівом. До його створення мала стосунок Коко Шанель – на прохання режисера Алана Рене Шанель розробила костюми для фільму.

Реклама

Головну роль у фільмі грає Дельфіна Сейріг – одна з найкрасивіших актрис французького кіно, муза Бунюеля і Трюффо. Саме над її образом працювала у фільмі Коко Шанель. Для Коко це не було першою співпрацею зі світом кіно. Ключові режисери того часу – Трюффо і Вісконті – високо цінували її талант і запрошували Шанель "одягати" головних героїнь своїх фільмів. Так, в 1960-ті Коко Шанель створювала образи для Ромі Шнайдер, з якою її познайомив саме Вісконті.

"Минулого року в Марієнбаді" – одна з найкрасивіших картин європейського кіно. Режисер Алан Рене не приховував, що хотів відтворити в своєму фільмі стиль німого кіно – наприклад, він зізнавався, що референсом для його стрічки була німецька картина "Скринька Пандори" 1929 року.

Режисер не хотів, щоб героїня Дельфіна Сейріг носила костюми, створені спеціально для неї і більше того – для фільму. Перед Шанель він поставив інше завдання: образи Дельфіни Сейріг повинні були бути елегантними, але повсякденними, природніми, тобто не театральними. У них, за задумом режисера і художника, поєднувалися голлівудський шик 20-х і сучасна мода 1960-х років.

Коротка хлопчача стрижка, нитка перлів на шиї, коктельні сукні з тюлю, шифону та мережива, пір'я в ролі декору – такою бачить героїню глядач. Гармонійно відтіняють костюми і декорації – зйомки фільму відбувались в німецьких замках Шляйсхайм, Німфенбург і Амаліенбург.

З легкої руки Коко Шанель Дельфіна стала втіленням елегатності Будинку Chanel – а глядач був впевнений, що актриса носить Chanel не тільки в кадрі, а й у повсякденному житті. Уже в пізніх інтерв'ю Дельфіна скаже: їй було особливо приємно працювати з Коко тому, що дизайнер дала змогу жінці почуватись так вільно, як відчували себе в ті роки чоловіки. Для актриси, яка в 70-ті стала активною феміністкою, це було вкрай важливо. До слова, коротка стрижка Дельфіни у фільмі стала практично копією тієї стрижки, що в 1960-ті носила сама Коко Шанель.

"Минулого року в Марієнбаді" залишається знаковою роботою для французького Будинку. 2011 року Карл Лагерфельд відсвяткував 50-річчя фільму весняно-літньою колекцією Last Year at Marienbad. 2018 року Будинок вкладає кошти в реставрацію стрічки – результат можна буде побачити вже у вересні на кінофестивалі у Венеції.

<b>Chanel costumes</b>

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.