До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Чому я не худну: кілька відповідей на найпопулярніше запитання

"Здебільшого все, що відбувається в житті людини, – це її власний вибір", – каже Ніколетта Ерусланова, психолог, гештальт-терапевт, яка спеціалізується на розладах харчової поведінки.

Фото: архів Vogue

Люди пристосовуються до життя так, аби їм було максимально зручно і безпечно. Часто це відбувається несвідомо. Навіть ті обставини, які люди відмовляються приймати, з якими борються і які хочуть змінити, складаються, бо люди вибирають їх самі, і в них закладені неусвідомлені потреби, переваги і вторинні вигоди.

Реклама

Зайва вага – одне з таких небажаних явищ. Багато людей безуспішно намагаються її позбутися, але абсолютно не здогадуються, що насправді вона – універсальне рішення багатьох проблем. Життя – це ризик, на кожному кроці може бути страшно, соромно, дискомфортно; можуть долати безсилля, смуток та інші почуття, з якими потрібно щось робити. І чим більші тіло і вага, тим щільніший захисний шар, який допомагає не поранитися. Це своєрідний щит, спосіб захисту від агресії зовнішнього світу. Отже, чому буває вигідно мати зайву вагу.

Зайва вага як дозвіл собі бути недосконалою

Багато хто декларує прагнення до ідеальної фігури, але насправді боїться стрункішати. Бо є ймовірність: варто показати світу ідеальне тіло, як оточення почне очікувати бездоганності в усьому іншому. А людина із зайвою вагою демонструє, що на ідеал не претендує, чим легалізує право на помилки і недосконалість.

Зайва вага як виправдання за негаразди

На зайву вагу можна списувати негаразди. Відсутність інтересів, особистого життя, професійні невдачі – це зайві 5-10-20 кг не дають бути успішною, вродливою, щасливою. Вага стає виправданням і легальним способом не брати участі у власному житті, а відкладати його на потім.

Схуднення стає метою, нав'язливою ідеєю, а надія і думки про щасливе майбутнє – теплою ковдрою, за якою можна сховатися від реальності, від тривоги за сьогодення, і від страху щось змінювати.

Зайва вага як захист від власної сексуальності

З різних життєвих обставин жінка може боятися і уникати чоловічої уваги. Наприклад, коли вона викликає ревнощі. Жінка неусвідомлено набирає вагу, щоб відштовхнути інших чоловіків і тим самим зберегти свої відносини. Поширена історія, коли страх зрадити чоловікові і зруйнувати сім'ю провокує неусвідомлене гладшання. Ще однією причиною може бути болючий досвід. Тоді людині страшно випробувати його знову, і зайва вага стає захистом від небажаної уваги. Часто зайва вага – не усвідомлене прагнення жінки, щоб її оцінили не як об'єкт, а як особистість, професіонала чи просто серйозну людину.

Зайва вага як спроба додати собі любові

Крім того, що їжа задовольняє голод, вона є безпечним і доступним способом відчути тепло і любов; способом розслабитися і отримати задоволення. За допомогою їжі можна швидко і легко впоратися з важкими емоціями. Так безпечніше, бо шансів поранитися значно менше, ніж якщо чекати тепла, турботи і підтримки або, наприклад, розслаблятися за допомогою танців чи спорту: адже тоді доведеться подавати себе світові. Сидіти на самоті і поїдати все підряд, звісно, що простіше і безпечніше.

Зайва вага як спосіб охопити те, що неможливо

Якщо жінка починає набирати вагу, може, вона взяла на себе занадто великий тягар зобов'язань упереміш з виною, образою і зайвою, чужою відповідальністю. Адже коли звалювати на себе забагато, залишається лише бути сильною – і великою. Дозволивши собі бути крихкою всередині, можна стати нею зовні.


Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.