До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

8 простих способів отямитися після свят

З одного боку, різдвяні й новорічні канікули дають змогу видихнути та розслабитися. З іншого боку, коли відпочинок сягає свого апогею, дуже складно повернутися до реальності — і річ не у дедлайнах, а в організмі — здається неможливим прокинутися рано вранці, відмовитися від денного сну, добавки і десерту. Якщо ви впізнали себе, знайомтеся з простими способами отямитися після свят — експерти поганого не порадять.

Photo: Getty Images
Що провокує післясвятковий дефіцит енергії?

Святковий період — це час надмірності у всьому. "Різдво — це період зловживання", — каже експертка зі шкіри і здоров'я Марі Рейнолдс. "Печінка страждає від великої кількості алкоголю, їжі і нічного переїдання, через що знижується рівень енергії. Алкоголь отруює організм за короткий проміжок часу, навантажуючи печінку, нирки й селезінку. А вживання молочних продуктів збільшує кількість слизу в організмі, створюючи середовище для патогенів, і може ускладнити всмоктування основних поживних речовин із їжі через кишківник у кровотік".

Реклама
Як перестати зловживати солодким

За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, шість чайних ложок цукру — рекомендована денна норма для дорослих. Думаю, всі погодяться, що багато хто з нас перетнули межі норми під час свят. "Коли в організм потрапляє цукор, відбувається сплеск інсуліну, який швидко згасає, а ми почуваємося млявими і втомленими", — говорить Рейнолдс. "Моя порада для боротьби з підвищеним цукром — це чистий L-глютамін, який збалансовує рівень цукру в крові і зупиняє потяг до солодкого".

Якщо можете, прагніть балансу

Шкоди організму, ймовірно, вже завдано, але спробуйте повернутися до збалансованого способу життя вже зараз, поки є час до повного повернення до звичної рутини. "Намагайтеся проводити і культивувати вдома дні, коли ви можете набратися сил і зберегти цю енергію", — пропонує нутриціологиня-терапевтка Єва Калінік. "Постарайтеся не робити нічого стресового, поверніться до подібності рутини і спробуйте відновити баланс зараз, а не потім".

Почніть із простого, мисліть раціонально

Почати з простого — головна мета, як пояснює Ріан Стівенсон, дієтологиня, натуропатка і засновниця Artah. "Часто ми плануємо різко щось зробити одразу після свят, а це занадто стресово та нерозумно. Почніть із простих кроків ще під час канікул: відновіть режим, робіть зарядку, приймайте харчові добавки. Щодо харчування, то їжте менше солодкого й крохмалистих продуктів. Натомість зосередьтеся на цілісній рослинній їжі.

Перестаньте перекушувати

"Простий спосіб повернути собі енергію — відмовитися від перекусів і збільшити проміжок між вечерею та сніданком", — рекомендує Стівенсон. "За нагоди, прагніть до 14 годин. Це цілком досяжний проміжок, якого не настільки складно дотримуватись, як повного інтервального голодування. Це означає, що вам потрібно планувати ранню вечерю, що позитивно вплине на травлення і якість сну".

Їжте продукти, які підтримують печінку

Під час святкового переїдання найбільше страждають печінка і травна система, тому важливо додати до раціону продукти, що підтримують здоров'я цих органів. Нутриціологиня і редакторка Vogue Розмарі Фергюсон пропонує вживати тричі на день такі сприятливі для печінки продукти, як броколі, капуста, цвітна капуста, капуста калі, цибуля, часник, цибуля-порей, буряк, шпинат, авокадо, куркума і брюссельська капуста.

Спіть

Позаяк ви перевантажили свій організм, дайте йому можливість відпочити і відновитися, поспавши кілька ночей. "Якість сну суттєво впливає на наше фізичне, психічне та емоційне здоров'я і благополуччя, — погоджується Рейнольдс. — Чим менше ми спимо, тим більша ймовірність поганого настрою й виснаження через нестачу мелатоніну". Поєднання безперервного навантаження на травну систему і нестачі сну сприяє втомі надниркових залоз, що також призводить до поганого настрою, млявості, демотивації і неможливості сконцентруватися на чомусь.

Рухайтеся щодня

Не потрібно записуватись на 14-денний інтенсивний курс, який виявиться не турботою про своє тіло, а курсом виживання. Стівенсон радить просто рухатися щодня, замість чогось екстремального, чого ви не практикуватимете в довгостроковій перспективі. "Важливо рухатися щодня — це не обов'язково мають бути повноцінні тренування чи заняття у тренажерному залі. Взимку ми схильні рухатись набагато менше, що може негативно вплинути на наш настрій та енергію", — каже вона. Навіть щоденні піші прогулянки та 20-хвилинні тренування сприятливо впливають на фізичне здоров'я. А ще такі зарядки та прогулянки можна практикувати усією родиною.

Харчові добавки

Харчові добавки допоможуть організму відновитись після нестримного святкового застілля, налагодивши мікрофлору кишечника та постачаючи необхідні вітаміни. "Після місяця алкоголю, їжі, цукру й нестачі сну нормально не відчувати контролю над своїм метаболізмом", — каже Стівенсон. Тому придивіться до пробіотиків і вітаміну D, щоб компенсувати його нестачу взимку.

Текст: Hannah Coates
За матеріалами vogue.co.uk

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.